Facem opoziţie. Aşteptăm dezastrul

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt aproape șase luni de la alegerile parlamentare, iar singurele două partide care par netulburate și relativ sigure pe ele sînt PSD și UDMR. Restul continuă un proces greoi de asimilare a rezultatului și de stabilire a unei strategii de viitor.

PNL e înaintea unui congres care, deocamdată, nu promite decît să instituționalizeze senzația că avem de-a face cu un masiv partid-moluscă incapabil să își asume o identitate și, pe alocuri, o coloană vertebrală. Nici unul dintre posibilii candidați pentru președinția partidului nu dă semne că ar avea curajul unei viziuni care să inspire și să dea speranțe membrilor și militanților. În fapt, deși ar trebui să fie lămuritor, congresul PNL va fi cel mai probabil încă o etapă în tranziția către nicăieri a liberalilor.

Sfîșiați între istoria partidului și datele demografice care arată că, încet-încet, PNL se transformă într-un partid al localităților mici, marcat de un nesănătos dezechilibru regional al rezultatelor, liberalii își pun absurd speranțele în președintele Klaus Iohannis. Ignoră astfel faptul că șeful statului a fost doar pentru scurtă vreme liberal cu acte și că nici domnia-sa nu stă chiar bine în sondaje. În eventualitatea în care președintele va dori un al doilea mandat, absolut nimic nu îl împiedică să renunțe la PNL sau să treacă partidul în plan secund, dacă strategia o va cere. Și mai e ceva. Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța a arătat destul de clar că „marele partid de dreapta” poate fi ignorat cu seninătate de electorat. Asta e o lecție atît pentru președinte, cît și pentru liberali.

Teoretic, beneficiarii dezorientării liberale ar trebui să fie de găsit în USR, partid care, la rîndu-i, se pregătește de un congres. Însă USR suferă o criză de creștere, iar dezbaterile cu privire la viitorul partidului au ceva nedefinit care te face să te gîndești la o sectă milenaristă ai cărei membri sînt nedumeriți de succes și incapabili să îl administreze. Preocupați de mici conflicte interne, liderii USR refuză cu încăpățînare să privească în afara partidului și în viitor. Refuză să priceapă faptul că perioada de grație care i-a transformat în a treia forță politică a României se prelungește și anul acesta, cîtă vreme PSD continuă să se comporte ca un mamut iresponsabil, iar PNL privește hipnotizat în oglindă.

Momentul de maximă strălucire al USR ca partid parlamentar a fost acela în care senatorii și deputații partidului au protestat virulent față de Ordonanța 13. Figura fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, încercînd, pe 1 februarie, să vorbească cu presa pe fondul protestelor useriste rămîne de neuitat. Unul din acele momente rare cînd un demnitar al PSD simte, în mod evident, jenă, dacă nu chiar rușine. Însă chiar și acest cîștig a fost ulterior anulat de bîlbele conducerii USR, care a dat semne că a intrat într-o spirală a confuziei. Rezultatul a fost o prelungă tăcere din care s-a ieșit doar atunci cînd partidul a considerat necesar să intre într-o inutilă dezbatere despre Dacian Cioloș. Privind înapoi, din frămîntarea aceea nu a rămas mai nimic util. Toți participanții, incluzîndu-l pe fostul premier, au pierdut.

PMP, cel de-al treilea partid al opoziției parlamentare românești, trăiește și el o mică și aproape amuzantă dramă internă provocată de contorsiunile narative ale lui Traian Băsescu, devenit în ultima vreme cel mai com-petent susținător al asaltului pesedist asupra Justiției. E foarte greu pentru bieții pemepiști să fie coerenți în atari condiții, iar dl Băsescu nu dă semne că ar suferi foarte mult din cauza neliniștilor resimțite de ultimii săi soldați loiali. Cinismul de manual al domnului Băsescu e egalat doar de îndîrjirea cu care luptă pentru o agendă departe de orice interes public.

În treacăt fie spus, e o criză și în partea cealaltă a liniei de demarcație dintre putere și opoziție. ALDE e, zilele astea, scena unui conflict cu accente ridicole între cei doi cofondatori ai partidului, care riscă să încheie povestea acestei formațiuni-balama foarte devreme. În fapt, ALDE este ținut în viață doar de bunăvoința PSD, care, deocamdată, nu a trecut la recrutarea pseudo-liberalilor domnului Tăriceanu. Însă asta nu e o garanție pentru viitor și, oricum, nu ar schimba major datele din Parlament.

Atîta cîtă e, opoziția vine mai degrabă din afara Parlamentului. Faptul că Guvernul și majoritatea parlamentară sînt încă forțate să își explice acțiunile în fața societății începe să semene, încet-încet, cu un act de bunăvoință și mai puțin cu o datorie, dat fiind că nu e nimeni care să ceară așa ceva în mod serios la Parlament.

Probabil cea mai păcătoasă strategie politică a momentului este să aștepți o sciziune a PSD, o eventuală condamnare a liderului său sau vreun dezastru major al guvernării. Se poate presupune, fără teama de a greși prea mult, că asta e principala strategie a Opoziției noastre. Însă legitimitatea efortului de a prelua puterea vine, aici și aiurea, din capacitatea de a propune un viitor, nu din incapacitatea de a face un rău la fel de mare ca aceia care, temporar, dețin guvernarea. Asta e o lecție pe care PNL, USR și ceilalți refuză, deocamdată, să și-o însușească. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.