De la Bacalaureat la dreptul moral

Publicat în Dilema Veche nr. 642 din 9-15 iunie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Săptămîna trecută, am publicat în revista noastră un articol semnat de dl Florentin Ţuca, intitulat „Bacalaureat, proba de drept şi de morală“, provocat de discuţiile stîrnite de cel mai recent film al dlui Cristian Mungiu. În cea mai mare parte, înclin să-i dau dreptate dlui Ţuca. Şi eu cred că multe dintre criticile aduse filmului sînt nedrepte. În general, să reproşezi unui artist că nu atacă o anumită problemă din ceea ţi se pare a fi „unghiul potrivit“ este o părăsire a convenţiei fundamentale pentru orice formă/produs de artă. În speţă, să reproşezi filmului că a vorbit despre „corupţia mică“ atunci cînd ţara e răvăşită de „corupţia mare“ sau că nu a vorbit despre corupţia de la „privat“, care e mult mai dăunătoare decît corupţia de la „stat“, e ca şi cum ai reproşa unui film precum Filantropica lui Nae Caranfil că ocultează frumuseţile patriei noastre şi farmecul Bucureştiului (folosesc analogia aceasta pentru că am fost de faţă cînd cineva i-a făcut acest reproş dlui Caranfil, după o vizionare). E un truism să spui că artistul e absolut suveran să-şi aleagă tema şi unghiul de abordare, ba chiar şi teza pe care vrea să o susţină. E un truism şi să avertizezi înaintea unui film precum Bacalaureat că nu este un tratat despre corupţia din România de azi. Dar, după cîte se vede, uneori, truismele trebuie rerostite. Să reproşezi unui artist că trebuia să aibă alt discurs artistic decît cel pe care singur a ales să-l susţină mi se pare absurd. Evident că spectatorul are toată libertatea de a comenta: i-a plăcut sau nu, s-a regăsit în mesajul ori în neliniştea autorului sau nu, a crezut povestea sau nu etc. Dar să discuţi în termenii „trebuia să facă aşa“ îmi pare inacceptabil. Doar la comunişti exista „trebuie aşa, nu trebuie aşa“, „subiectul ăsta se tratează aşa şi nu aşa“.

Articolul dlui Ţuca, însă, atinge o chestiune, să-i zic aşa, mai profesională. Vorbeşte domnia-sa despre „relaţia morală – drept“ pe care îşi întemeiază o pledoarie avocăţească în toată regula, cu „onorată instanţă“ şi toate celelalte artificii retorice de bară, specifice profesiunii sale. Cum am unele preocupări în domeniu, simt nevoia să mă pronunţ. Pledînd, un avocat apără mereu un om şi, abia în subtext, o cauză. Dl Ţuca pledează pentru personajul principal al filmului, doctorul Aldea, acuzabil, de nu chiar acuzat, şi abia în subtext pentru film. Eu nu o să pledez deloc. O să iau o idee formulată teoretic de dl Ţuca şi o să o discut, pentru că relevanţa ei pentru România de azi mi se pare evidentă. Spune dl Ţuca: „Normele de drept, menite să reglementeze relații sociale, se vor – sau ar trebui să fie – reflectarea codului etic asumat de majoritatea indivizilor dintr-o jurisdicție. Se întîmplă însă uneori ca oglinda morală în care se privește legea să se crape, iar spiritul etic pe care ar trebui să-l întruchipeze să se rupă de litera ei.“ Dl. Ţuca se plasează, astfel, pe o tradiţie lungă şi solidă a gîndirii juridice. De la romani pînă la marea şcoală istorică a dreptului de la începutul veacului al XIX-lea (Savigny, Von Hugo, Puchta, Windscheid etc.), cu interesanta ei prelungire românească (Kogălniceanu), ideea că dreptul trebuie să codifice moravurile existente în societate a făcut, iată, o lungă epocă. Legiuitorul ar trebui să observe atent obiceiurile şi tradiţiile etice practicate în popor şi ar trebui să legifereze în sensul consacrării şi apărării lor. Legea ar trebui să se schimbe odată cu schimbarea acestei tradiţii şi acestor obiceiuri. Efectul dreptului ar fi, prin urmare, unul refrigerant (Thomas Mann), iar rolul fundamental al dreptului este acela de a asigura predictibilitate (căci tot poporul îşi cunoaşte tradiţiile) şi stabilitate. Numai că, odată cu nebunia Revoluţiei Franceze, dreptul a căpătat un alt rol – acela de a prescrie conduite dezirabile, apreciate astfel după conformitatea cu unele principii etice valabile în absolut. A apărut, în termeni hegelieni, diferenţa dintre ceea ce este (sein) şi ceea ce trebuie să fie (sollen). Dreptul a devenit un instrument pentru reformarea societăţii şi nu pentru conservarea ei.

De pildă, nimeni nu a protestat cînd prima noastră Constituţie de după 1989 a statuat că economia românească este o economie de piaţă, deşi în momentul edictării normei toată lumea ştia că nu e aşa. Norma a fost acceptată pentru că toată lumea accepta că aşa trebuie să fie. Norma constituţională avea un rol proiectiv şi nu unul stabilizator. Norma chema la reformă, ba chiar obliga la reformă (că de-aia e normă juridică) şi nimeni nu a spus că trebuie aşteptat pînă cînd economia noastră va deveni, din socialistă, capitalistă şi abia apoi să apară norma.

În ceea ce priveşte regulile anticorupţie şi prointegritate, adeziunea publică la ele nu vrea să spună că România este o ţară fără corupţie şi că integritatea domneşte, suveran şi netulburat, peste administraţia şi afacerile noastre. Toată lumea le percepe exact ca norme a căror forţă obligatorie va produce un altfel de conduită decît cea împămîntenită.

Ce ne facem, însă, cu situaţiile, să le zicem aşa, „benigne“? Dacă în cazul marilor abuzuri, regulile penale nu par a fi puse în discuţie, ele ridică probleme exact cînd sînt chemate să se aplice la situaţii „omeneşti“, la cazuri ­mici. Dl Ţuca însuşi explică foarte corect situaţia „lipsei de pericol social“ ca o cauză care înlătură răspunderea penală. Magistratul, tot cu legea în mînă, este cel chemat să aprecieze cînd o faptă penală este sau nu de „pericol social“. Dar, pînă să o facă judecătorul, o face imediat oricine are de judecat, în propria lui subiectivitate, o anume situaţie. În acest sens, judecătorul chiar e obligat să asculte atent vocea publicului. Ce vreau să spun, cu mica mea intervenţie, este că mi se pare mai adecvat momentului pe care îl trăim să avem legi născute nu din obiceiuri, ci din principii morale şi, în acelaşi timp, să lăsăm magistratului toate pîrghiile la îndemînă pentru a tempera sau a înăspri efectele legii în raport cu fiecare caz în parte, după cum spune vocea publică, dacă se poate discerne vreuna în cacofonia generală. Asta înseamnă, în mintea mea, o lege morală care evită capcanele unei morale legiferate. Ca să meargă bine, un asemenea sistem ar trebui să asigure, concomitent, şi magistratul cu excelentă pregătire juridică şi luminată înţelegere a „omenescului“, cu bunele şi relele sale. Dar cum obţinem un asemenea magistrat, capabil să judece deopotrivă şi după lege, dar şi „în echitate“, este o altă, lungă, poveste.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.