Dacă chiar cîştigaţi?

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Dacă chiar cîştigaţi? jpeg

Dacă chiar reuşiţi să convingeţi nu numai o parte a părinţilor, rudelor şi cunoştinţelor noastre care au devenit dependente de emisiunile dumneavoastră, ci majoritatea lor? Dacă or să creadă mai toţi că într-adevăr orice argumente împotriva dumneavoastră sînt aşa cum v-am auzit spunînd repetat: argumente împotriva libertăţii, fabricate de securişti şi cu motivaţii fasciste?

Dacă reuşiţi să ne faceţi să uităm că, în fapt, nu sînteţi liberi, ci chiar din contra, sînteţi cam dependenţi de nişte slujbe murdare, dar bine plătite ale unor televiziuni controlate de un securist dovedit, care este în puşcărie pentru acte de corupţie, şi a unui fugar mafiot?

Dacă nu o să mai vedem manipularea oribilă pe care o faceţi seară de seară într-un mod din ce în ce mai profesionist şi o să vă credem minciunile complexe, construite pe cîteva grame de adevăr, într-un mod care pare inspirat de propaganda fascistă? Dacă nu o să mai vedem că sînteţi şi folosiţi exact ceea ce le reproşaţi că sînt şi ceea ce spuneţi că fac adversarii dumneavoastră pentru a crea o alternativă de adevăr convenabilă vouă şi patronilor dumneavoastră?

Dacă reuşiţi să convingeţi o majoritate zdrobitoare că sînteţi echidistanţi, deşi circulaţi aceiaşi oameni de la o emisiune la alta şi de la o televiziune la alta, care sînt fie plătiţi direct, fie indirect de oamenii care sînt în puşcărie sau care ar trebui să fie în puşcărie şi care finanţează la greu maşinăriile dumneavoastră, oameni printre care sînt, la rîndul lor, foşti securişti dovediţi sau foşti puşcăriaşi?

Dacă reuşiţi să speriaţi toţi profe­sioniştii cinstiţi care pot şi şi-ar dori să aducă o schimbare în clasa politică, cu „ştiri pe surse“ menite să le distrugă credibilitatea?

Dacă chiar convingeţi majoritatea că aceia care nu sîntem de acord cu dumneavoastră sîntem nişte nimicuri sorosiste, bruxelleze, corporatiste, tehnocrate, nişte duşmani ai valorilor adevărate şi că aceia care reprezintă românismul adevărat sînt numai oamenii pe care îi promovaţi dumneavoastră?

Dacă o să ajungeţi să aveţi rata de audienţă necesară pentru a putea aduce la conducere orice partid doriţi pentru a nu mai fi nevoiţi să îl pupaţi în dos pe Dragnea pentru ordonanţe care să vă salveze patronii? Dacă reuşiţi să creaţi versiunea românească a Newspeak-ului lui Orwell şi ne închideţi gura definitiv, ce se va întîmpla?

Vă măresc salariul? Speraţi să scăpaţi de blestemul mîncatului de rahat la comandă? O să vă recuperaţi coloana vertebrală? O să redeveniţi oamenii care v aţi dori să fiţi? O să ajungeţi în locul lui Gâdea sau o să îi luaţi locul lui Ciutacu? O să fiţi ce?

A expune corupţi pentru că erau concurenţa coruptului care vă plăteşte are într-adevăr un efect bun, dar în final tot propagandă comandată se numeşte. Faptul că, în mod excepţional, aveţi unul-doi jurnalişti buni şi că, tot excepţional, faceţi emisiuni bune sau aduceţi oameni care merită să fie auziţi pare în context o chestie premeditată, menită să dea credibilitate mîrlăniilor pe care le generaţi zilnic.

Şi oricît de prost vă funcţionează disonanţa cognitivă, indiferent de gradul de mîrlănie sau sociopatie pe care îl aveţi sau l-aţi dezvoltat, indiferent de mărimea grupului care vă validează acum minciunile, va fi imposibil să nu vă prindeţi într-o zi că sînteți toxici. Cariera dumneavoastră nu este una de jurnalist/ă justițiar/ă, aşa cum sper că vă imaginaţi, ci una de trîmbiţă urîtă a unor mafioţi.

Foto: Andrei Ivan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.