Dacă chiar reuşiţi să convingeţi nu numai o parte a părinţilor, rudelor şi cunoştinţelor noastre care au devenit dependente de emisiunile dumneavoastră, ci majoritatea lor? Dacă or să creadă mai toţi că într-adevăr orice argumente împotriva dumneavoastră sînt aşa cum v-am auzit spunînd repetat: argumente împotriva libertăţii, fabricate de securişti şi cu motivaţii fasciste?

Dacă reuşiţi să ne faceţi să uităm că, în fapt, nu sînteţi liberi, ci chiar din contra, sînteţi cam dependenţi de nişte slujbe murdare, dar bine plătite ale unor televiziuni controlate de un securist dovedit, care este în puşcărie pentru acte de corupţie, şi a unui fugar mafiot?

Dacă nu o să mai vedem manipularea oribilă pe care o faceţi seară de seară într-un mod din ce în ce mai profesionist şi o să vă credem minciunile complexe, construite pe cîteva grame de adevăr, într-un mod care pare inspirat de propaganda fascistă? Dacă nu o să mai vedem că sînteţi şi folosiţi exact ceea ce le reproşaţi că sînt şi ceea ce spuneţi că fac adversarii dumneavoastră pentru a crea o alternativă de adevăr convenabilă vouă şi patronilor dumneavoastră?

Dacă reuşiţi să convingeţi o majoritate zdrobitoare că sînteţi echidistanţi, deşi circulaţi aceiaşi oameni de la o emisiune la alta şi de la o televiziune la alta, care sînt fie plătiţi direct, fie indirect de oamenii care sînt în puşcărie sau care ar trebui să fie în puşcărie şi care finanţează la greu maşinăriile dumneavoastră, oameni printre care sînt, la rîndul lor, foşti securişti dovediţi sau foşti puşcăriaşi?

Dacă reuşiţi să speriaţi toţi profe­sioniştii cinstiţi care pot şi şi-ar dori să aducă o schimbare în clasa politică, cu „ştiri pe surse“ menite să le distrugă credibilitatea?

Dacă chiar convingeţi majoritatea că aceia care nu sîntem de acord cu dumneavoastră sîntem nişte nimicuri sorosiste, bruxelleze, corporatiste, tehnocrate, nişte duşmani ai valorilor adevărate şi că aceia care reprezintă românismul adevărat sînt numai oamenii pe care îi promovaţi dumneavoastră?

Dacă o să ajungeţi să aveţi rata de audienţă necesară pentru a putea aduce la conducere orice partid doriţi pentru a nu mai fi nevoiţi să îl pupaţi în dos pe Dragnea pentru ordonanţe care să vă salveze patronii? Dacă reuşiţi să creaţi versiunea românească a Newspeak-ului lui Orwell şi ne închideţi gura definitiv, ce se va întîmpla?

Vă măresc salariul? Speraţi să scăpaţi de blestemul mîncatului de rahat la comandă? O să vă recuperaţi coloana vertebrală? O să redeveniţi oamenii care v aţi dori să fiţi? O să ajungeţi în locul lui Gâdea sau o să îi luaţi locul lui Ciutacu? O să fiţi ce?

A expune corupţi pentru că erau concurenţa coruptului care vă plăteşte are într-adevăr un efect bun, dar în final tot propagandă comandată se numeşte. Faptul că, în mod excepţional, aveţi unul-doi jurnalişti buni şi că, tot excepţional, faceţi emisiuni bune sau aduceţi oameni care merită să fie auziţi pare în context o chestie premeditată, menită să dea credibilitate mîrlăniilor pe care le generaţi zilnic.

Şi oricît de prost vă funcţionează disonanţa cognitivă, indiferent de gradul de mîrlănie sau sociopatie pe care îl aveţi sau l-aţi dezvoltat, indiferent de mărimea grupului care vă validează acum minciunile, va fi imposibil să nu vă prindeţi într-o zi că sînteți toxici. Cariera dumneavoastră nu este una de jurnalist/ă justițiar/ă, aşa cum sper că vă imaginaţi, ci una de trîmbiţă urîtă a unor mafioţi.

Foto: Andrei Ivan