Criză de încredere: modelul suedez

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Criză de încredere: modelul suedez jpeg

Odată cu demisia forțată a Sarei Danius din postul de secretar permanent, criza izbucnită la Academia Suedeză intră din faza cronică în stadiul acut. Scandalul mocnește deja de aproape o jumătate de an: în siajul campaniei #metoo, 18 femei l-au acuzat pe soțul poetei Katarina Frostersson, membră a Academiei, de hărțuire sexuală. O vreme, numele celui acuzat nici măcar nu a apărut menționat în clar, presa referindu-se la el doar voalat („o personalitate culturală“). Însă, odată cu începerea anchetei polițienești, numele Jean-Claude Arnault a fost dezvăluit. Co-fondator, alături de soția sa, al centrului cultural Forum, Arnault este acuzat de mai multe fapte de hărțuire sexuală. Printre cele care îl acuză: fiice ale unor membri ai Academiei și angajate ale instituției. Dar învinuirile nu se opresc aici. Se bănuiește că instituția sa ar fi primit, ilegal, finanțări pentru diverse proiecte culturale din partea Academiei. O firmă de audit a găsit, de altfel, mai multe nereguli pe care i le-a semnalat secretarului permanent Sara Danius, dar aceasta nu a întreprins nimic pentru a remedia situația, fiind bănuită, dacă nu de complicitate, atunci cel puțin de bunăvoință față de presupusul infractor.

Apoi, se mai bănuiește că Arnault ar fi contribuit la „scurgerea“ unor informații privind scriitorii nobelizați înainte de anunțul oficial, ba chiar că ar fi încercat să influențeze decizia comitetului Nobel pentru literatură. Acuzații grave, mai ales în Suedia, unde integritatea e o virtute inconturnabilă. Și mai ales în cazul premiului Nobel, atît de rîvnit, atît de prestigios, atît de vizibil la nivel mondial.

Însă demisia secretarului general permanent al Academiei nu rezolvă problema. Ba chiar o complică. Conform statutului, pentru a lua decizii, e nevoie de prezența a cel puțin 12 membri (din 18). Membrii Academiei sînt aleși pe viață. O eventuală demisie înseamnă doar absența membrului respectiv, nu și vacantarea fotoliului. Demisia Sarei Danius și a altor academicieni (printre care Klas Östergren, Kjell Espmark, Peter Englund) în urma crizei a redus numărul academicienilor cu drept de vot la 11, deci sub pragul regulamentar. Ceea ce pune Academia în imposibilitatea de a mai lua decizii valide.

Dincolo de chestiunea reintrării în legalitate, Academia Suedeză mai are de rezolvat o problemă legată de atribuirea burselor anuale (în valoare totală de 1,6 milioane de euro). Acum, că zeci de autori au adoptat poziții foarte tranșante pro sau contra Academiei, pro sau contra unor membri ai Comitetului Nobel, cum va mai putea garanta instituția imparțialitatea deciziilor în ceea ce privește acordarea acestor burse? Poate e nevoie de un reset, de un Comitet Nobel pentru Literatură nou-nouț, cu oameni care nu au făcut parte din vechea structură – sugerează un ziar din Suedia. Dar de ce și-ar ceda locurile din Academie acei membri care s-au ținut departe de tot acest scandal? Singurul care poate media această criză e regele Carl Gustav al Suediei, „patron“ al instituției fondate în 1786. Se va găsi o soluție astfel încît acordarea premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta să nu fie amînată?

Pe rețelele de socializare, sute de suedezi s-au mobilizat pentru a o susține pe Sara Danius. Ca un fel de replică dată curentului #metoo, susținătorii Sarei Danius pozează în bluze cu guler înalt și lavalieră (imitînd felul de a se îmbrăca al fostului secretar general al Academiei). Printre susținătorii ei se numără și ministra Culturii, Alice Bah Kuhnke. Ea a sugerat că feminismul e o bătălie cotidiană și că, în acest război, nu e nevoie ca tocmai femeile să fie sacrificate, adică îndepărtate din funcții. Poate că academicienii care au votat pentru îndepărtarea Sarei Danius au greșit, printre altele subestimînd simpatia publică de care se bucură, notează Dagens Nyheter. Dar și aceste manifestări de simpatie nu fac altceva decît să alimenteze criza de credibilitate…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.