Ce pantofi să porți la examenul online

Publicat în Dilema Veche nr. 853 din 13 - 19 august 2020
Ce pantofi să porți la examenul online jpeg

Cîteva senzații bizare la ultimele examene de arheologie. Disciplina asta are ca specific, știam eu, materialitatea. E clar că e nevoie de idei, de teorie, de filozofie, cum e nevoie în orice știință umană sau exactă. Dar în cazul arheologiei există chichița asta, la care ea ține cu dinții chiar și în definițiile ei cele mai simpliste, anume că se ocupă cu studiul trecutului dintr-o perspectivă caracteristică – cea a urmelor lui concrete, fizice. O boală a modernității este însă inserția unui glacis teoretic între om și obiect. Chiar cînd ajungi să pui mîna pe el, tot îl simți învelit în vorbe. Iar asta ar mai fi cum ar mai fi, numai că teoria e grea, așa că se dezintegrează și ea pînă la urmă în frenezie digitală de dragul freneziei digitale, plus un pic de, cu un barbarism, procrastinație. Vrei să bați un cui? Descarci, mai întîi, o aplicație. Ca să traversezi Groenlanda, începi cu un TED Talk, apoi te loghezi și te imersezi. (În popcorn.)

Arheologia se predă, tradițional, fără contact fizic cu profilul stratigrafic și cultura materială ascunsă în el ca într-un ou de ciocolată, fără ca studenții să pună vreodată mîna pe roata olarului, pe probele pedologice și geologice, pe matrițele de turnat bronzuri. Toate complicațiile asociate zidăriei în realitate sînt în timpul cursului reduse la niște linii îngroșate pe un slide cu planuri. Îi duci o dată la muzeu pe studenți, le atragi atenția civilizat să nu atingă exponatele, iar pe cei mai naivi îi păcălești să vină vara pe șantier după un an de studiu. Acum însă eu predau și susțin examene orale pe Webex. Nu pot să zic că n-am ce întrebări să pun studenților, dar senzația de irealitate rămîne. E ca și cum am fi niște naufragiați morți de foame care discută în șoaptă cum ar face ei o ciorbiță.

Sigur că s-a ajuns aici cu pași mici, nu e ca și cum am da un examen de arheologie pe Zoom în ianuarie 1990. Și profesorii, și studenții s-au obișnuit să aibă la dispoziție undeva în spațiul intergalactic (în fine, în hrubele cu servere) milioane de articole și cărți, de fotografii și desene. E de neînchipuit că sînt doar douăzeci de ani de cînd încă ne întorceam cu kilograme de xeroxuri din Occident, încordați pentru o lungă iarnă de hămeseală cărturărească. Oare țin minte bunii mei prieteni din vremea primelor șantiere de la Adamclisi că mi l-au făcut cadou cîndva de ziua mea pe Vegetius xeroxat și spiralat? E adevărat că începusem de-atunci și să mă conectez la Internet prin dial-up pînă se încărca cîte un capitol din manualul lui Barker, apoi mă deconectam, îl copiam pe îndelete în computer și tot așa. În fine. Am avut deci destul timp psihologic ca să absorbim schimbarea asta, și putem funcționa. Nu sîntem nici dușmanii tehnologiei: oricine știe, de exemplu, cît de important este un uscător de păr puternic. Chiar și-așa, trebuie să recunosc că am o senzație de care mi-e foarte rușine: uneori, cînd văd micile portrete mișcătoare ale studenților acoperind ecranul laptop-ului cu înțeleapta lor agitație, am impresia că am în față o colecție arheologică, picturi de preț de la Fayum care trebuie puse în ordine. Este lucrul care mă deranjează cel mai mult la Zoom, că-mi transformă studenții vii în poze.

Aud că unii profesori încearcă acum să găsească soluții la faptul că, după mutarea examenelor orale pe Zoom, nu reușesc să mai simtă în timpul acestor examene același sentiment de putere despotică asupra studenților. Fără acest sentiment, de ce-au mai suportat ei înșiși atîtea, pe vremuri, de la propriii profesori? Și iată că acum li se ia și asta. Să nu mai poți tu vedea lîngă tine studentul tremurînd ca o frunză, să nu mai poți tu simți că, dacă tu îl întrebi de cultura Verbicioara și el nu știe, ești în sfîrșit cineva…! Ce frumos te uitai tu pe fereastră plictisit în timp ce el vorbea ținînd biletul cu amîndouă mîinile, pînă îl întrerupeai deodată, strigînd: în ce secol ai zis? Și îl vedeai cum îngheață, chiar dacă nu făcuse de fapt nici o greșeală. Iar la sfîrșit îl întrebai: eu acum ce să fac, să te pic sau să nu te pic? Și îl tot întrebai pînă cînd el își înghițea mîndria și, adunînd o ură eternă pentru toate școlile din lume, zicea: dumneavoastră hotărîți, domnule profesor. Vedeți, toate aceste clipe minunate, care nu mai au același gust online.

Alți profesori mi-au mărturisit la rîndul lor o senzație și mai bizară pe care au avut-o semestrul ăsta la cursurile online. Senzația de extraordinară ușurare cînd numele studenților începeau să apară pe Zoom sau pe Webex, unul după altul, cînd fiecare dintre ei își pornea camera video și sala de bal academic se umplea și devenea colorată. Singurătatea fiecăruia dispărea, și poate totul era o mascaradă, dar făceam și noi ce puteam, și studenții erau vorbăreți, frumos înțoliți, cameo appearances cu glume în buzunar. Ca și cum lumea ar fi în continuare cît se poate de locuibilă și ca și cum e OK să-ți stea mintea la zecile de straturi suprapuse de var de pe peretele neolitic de la Çatalhöyük. Bieții profesori! Le mulțumeau studenților pentru că datorită lor, în semestrul dezintegrat, le-au rămas mințile întregi.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.