Bunăstarea animală

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
„Cu bule“ jpeg

Traducătorii documentelor Uniunii Europene au avut de rezolvat o problemă destul de spinoasă în cazul formulei animal welfare, pentru care nu exista în română un echivalent şi nici nu se întrevedeau prea multe soluţii de umplere a golului. Pînă la urmă, în cunoştinţă de cauză şi în lipsă de ceva mai bun, au optat pentru termenul bunăstare, inclus în sintagmele bunăstarea animală şi bunăstarea animalelor. Neajunsul lingvistic este evident: compusul bunăstare, provenit din asocierea substantivului stare cu adjectivul bună, nu înseamnă pur şi simplu stare bună. Termenul, considerat de dicţionarele noastre un calc după cuvîntul german Wohlstand, are în uzul curent un sens mai restrîns, predominant economic, de „situație materială bună, prosperă; prosperitate“ (DEX). Definiţia din DEX ar fi compatibilă, cel mult, cu situaţia rară a animalelor de companie care moştenesc o avere considerabilă de la foşti stăpîni excentrici. Sensul economic al cuvîntului bunăstare (folosit ca atare la sfîrşitul secolului al XIX-lea, de exemplu de Eminescu, într-un articol politic din 1878: „vom reproduce raportul către Domn al ministrului de finanţe, în care se expune prin prozaice ţifre bunăstarea unuia din cele mai laborioase judeţe ale ţării“), putea fi totuşi lărgit contextual. Cuvîntul a fost des utilizat în limba de lemn a discursurilor comuniste, în formule-pereche: „bunăstare şi fericire“ sau „bunăstare materială şi spirituală“ („creşterea nivelului de bunăstare materială şi spirituală a poporului“). În ultimii ani, traducerile sintagmelor care conţin termenul welfare s-au înmulţit, vorbindu-se tot mai des, de exemplu, de bunăstare digitală (digital welfare).

Formula animal welfare, cu echivalentele în franceză bien-être animal sau bien-être des animaux, în italiană – benessere animale sau benessere degli animali, în spaniolă – bienestar animal sau bienestar de los animales etc., se referă cel mai adesea la condiţiile de viaţă ale unor animale care sînt destinate, pînă la urmă, consumului. Termenul acoperă o noţiune specifică societăţii moderne, reflectînd o situaţie complicată din punct de vedere etic, tensionată de contradicţia dintre inevitabilitatea consumului global şi empatia faţă de fiinţele vii. Lipsa din limbă a unei lexicalizări a conceptului corespunde de fapt unor schimbări economice şi culturale. Tradiţional, animalele din ogradă erau îngrijite utilitarist, în vederea consumului (de ouă, lapte, carne) sau a eficienţei (cîini înrăiţi, pisici aprige vînătoare de şoareci): supravieţuiau sau nu, se îngrăşau, se înmulţeau şi reflectau, prin număr, bunăstarea stăpînilor. Primeau adesea nume şi se bucurau de oarece libertate „naturală“, asigurîndu-se în forme fixate de tradiţie ambivalenţa statutului de obiect de consum şi de fiinţă cvasi-umană (ca în cazul porcului Ghiţă, destinat sacrificării la un termen dinainte ştiut). Creşterea industrială a animalelor, în condiţii care le apropie extrem de mult de statutul de simple obiecte sau materii prime, a acutizat problemele etice (pentru unii oameni), dar a şi uşurat ignorarea lor (de către alţii).

Sintagma bunăstarea animalelor s-a impus, în mare măsură, în lucrările de specialitate şi în documentele oficiale – „Producătorii, tot mai preocupaţi de bunăstarea animalelor“ (industriacarnii.ro); „România respectă normele sanitar-veterinare privind bunăstarea animalelor“ (economica.net). Formula a pătruns treptat şi în mass-media, mai ales prin intermediul unor comunicări oficiale: „Inspectorii ANSVSA au anunțat că au oprit în Portul Midia un vas care urma să transporte peste 16.500 de oi (…). Decizia a fost luată după ce au depistat nereguli la echipamentele necesare bunăstării animalelor“ (stiri.tvr.ro); „Regulamentul UE 1/2005 pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului“ (ziare.com); „animalele salvate se află sub restricție sanitară veterinară, în condiții de bunăstare“ (proconstanta.ro); „controlul la frontieră al bunăstării animalelor vii“ (stirilekanald.ro). Există totuşi şi încercarea de echivalare a conceptului printr-o altă formulă, poate preferabilă: stare de bine („pe valul creşterii îngrijorării populaţiei pentru starea de bine a animalelor“, Vlad Alexandrescu, facebook.com).

De fapt, dincolo de nepotrivirea cu sensul de dicţionar, termenul bunăstare are defectele oricărui eufemism: pare să promită mult mai mult decît oferă, bunele intenţii fiind contrabalansate de percepţia unei realităţi dure şi chiar de bănuiala unei ipocrizii sociale. Bunăstarea sau starea de bine a animalelor este definită în esenţă ca absenţă a chinurilor, a suferinţei inutile (provocate de foame, sete, lipsa spaţiului, boală, sacrificare lentă şi dureroasă etc.). E infinit preferabilă cruzimii, dar rămîne, din păcate, o „bunăstare“ care nu presupune supravieţuirea. Termeni ca bunăstare şi protecţie îşi redefinesc astfel domeniul de aplicare între limite foarte stricte, producînd contradicţii semantice. Între numeroasele regulamente de pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor se găseşte un „Ghid privind protecţia animalelor în timpul uciderii“ (ansvsa.ro). Cursul intitulat Bunăstare abatoare mamifere se adresează „personalului şi responsabililor cu bunăstarea animalelor din abatoare, personalului implicat în realizarea operaţiunilor de ucidere şi a operaţiunilor aferente“ (bestsmart.ro).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.