Apar fotbaliști tot mai lăudați, Dennis Man, Radu Drăgușin, Octavian Popescu, Gabriel Simion... Cu ei se poate face primăvară în fotbal?

Publicat în Dilema Veche nr. 882 din 4 - 10 martie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Întîi trebuie să se facă iarnă. O iarnă a raţiunii. Nişte nume înşiruite nu fac nimic, nici primăvară, nici vară, nici cald, nici rece. Fotbalul de aici e în starea planetei la începuturile ei, noroi, negreală, fulgere, apă în suspensie, o nebunie. Oameni se ridică şi dispar luaţi pe sus de elemente incontrolabile ale atmosferei în care trăiesc. Pentru ca fotbalul să iasă din această roată a nenorocului în care se dă peste cap de mai multe decenii trebuie să existe un plan, un scop. Ce vrem noi, dom’le? Vrem ceva sau e totul brambura? Pentru că şi în Irak sau Afganistan se nasc, probabil, supertalente în tot felul de discipline, dar imensa majoritate n-au nici o şansă să depăşească o viaţă tristă. Unii ar zice că e nevoie de reguli. Ei, aş! Reguli avem. Regula jucătorilor sub 21 de ani, doi obligatoriu pentru fiecare echipă de liga întîi în primul 11. Dar pentru că doar unul trebuie să rămînă pe teren tot meciul, celălalt e schimbat la primul aut. O ruşine, o batjocură. Nu, e nevoie ca toţi să se pună de acord, ceea ce e la fel de probabil ca o rachetă românească să ajungă pe Marte. Pentru că sîntem de pe planete diferite. Fiecare cu a mămiţichii lui. Chiar şi fotbaliştii care sînt atît de buni încît n-au nevoie de nici o regulă pentru a se impune ies de aici vraişte, perfect nepregătiţi pentru un fotbal aspru şi concurenţial cum este cel din Vest. Cultura de la noi e atît de diferită de cea de acolo încît mai bine i-ar lăsa singuri iarna prin Siberia, s-ar descurca mai bine. Probabil că alte naţii au un fel aparte de a-şi pregăti copiii, poate există o reţea de know-how, nişte valori, nişte informaţii care se transmit de la unii alţii. Ai noştri par a fi trimişi singuri în calea lupilor. Neadaptaţi, sînt marginalizaţi, cad în depresii nerecunoscute ca atare şi se îndreaptă cuminţi spre ratare. E un tablou negru? Păi, singur n-o să se coloreze. Dar poate că va fi bine. Poate că tot ce am scris pînă aici e greşit. Poate că o să închidem ochii şi cînd îi vom deschide lumea va fi altfel. Hai cu Doamne ajută!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.