Cîteva manevre orchestrale în întuneric

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Cîteva manevre orchestrale în întuneric jpeg

●  Operators, Radiant Dawn*, Last Gang Records, 2019.●  

Sîntem în anul 2019 și o explozie nucleară întîmplată la Arhangelsk bîntuie, din nou, Europa. „It’s impossible to live today, / All the places that you loved / They will move in the night / You stumble around but you never find the light. / Endless cities stretch for miles and miles / But the streets have all been changed / And when you wander in the zone / You can be yourself but you can never be alone.“ Dan -Boeckner, omul care a inventat Wolf Parade, Handsome Furs, Divine Fits și, iată, Operators, nu se încurcă în detalii inutile – după Blue Wave (2016), debutul pe disc al ultimei entități muzicale, urmează în mod natural Radiant Dawn. Mesajul nu se complică nici el: sfîrșitul lumii, așa cum o ști(a)m noi, trebuie să vină cu o coloană sonoră care trimite în mod transparent și grosier către pop-ul electronic din timpurile Războiului Rece à la Ronald Reagan. Operators nu devine Orchestral Manoeuvres in the Dark, așa cum RD nu vrea să fie Dazzle Ships, dar spiritul sonic al acelei epoci, fie că vorbim de falanga europeană a electropop/new wave-ului optzecist, fie, parțial, de un Bruce Springsteen „dansînd în întuneric“ – „You can’t start a fire / You can’t start a fire without a spark, / This gun’s for hire / Even if we’re just dancing in the dark“ – stă peste tot pe acest al doilea album al canadienilor.

Sîntem în anul 2019 și titlurile din presa zilei pot suna astfel: „Invincibila «Pasăre a furtunii» a lui Putin s-a prăbușit într-un nor radioactiv!“. „New violence comes every week, / The language of the crowd, / The floating days of static -haze, / The never-ending now. / We’re under pressure from towering heights, / We’re building up a new world, / Back and forth we run the film, / A future in reverse.“ Apocalipsa se vede prin țesătura fină a particulelor care plutesc deasupra noastră, aduse de vîntul care împinge acel nor. Pentru trio-ul Boeckner (voce, chitară) / Devojka (electronics) / Sam Brown (tobe), ea, apocalipsa, aduce cu sine și o dialectică sonoră care opune, la fel ca într-o arie specifică a post-punk-ului și new wave-ului, infinita mișcare în buclă – beat-ul, motorik-ul – și o narațiune despre „înghețarea“ realității într-o stare post-: „Staring down the void / At the bottom of the glass / In a floodlit parking lot, / I woke up in the woods / Far beyond the city streets, I was singing, «Days go by»“. „Days“, opener-ul celui mai nou album al Operators, devine prologul unei istorii care, pînă la „Low Life“, ultima piesă de pe Radiant Dawn, parcurge „noaptea“ în care lumea se pregătește să moară. „At the dawning of the day we die / I wander into town in a kind of daze“, sună rezumatul final al lui Dan Boeckner, pe un album care, atunci cînd referințele nu sînt îngroșate inutil, sună plauzibil.

Formația Operators va concerta în București pe 20 septembrie 2019, la Control Club. Live-ul face parte din turneul de promovare a celui mai nou album al canadienilor. Pe 30 septembrie 2016, trupa lui Dan Boeckner performa în același club bucureștean, concert prilejuit de lansarea primului LP, Blue Wave. 

* Cel de-al doilea album al Operators, Radiant Dawn, poate fi ascultat și a-chi-ziționat în format digital de pe platforma online Bandcamp, la adresa operatorsband.bandcamp.com.  

Paul Breazu este jurnalist.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Costul vieții în România versus Marea Britanie: Prețurile la unele alimente din hypermarket, mai mari la noi decât în străinătate
„Să mai tăiem din visele în care viața din România e mai ieftină”, spune o româncă în cadrul unei dezbateri privind costurile vieții în Marea Britanie comparativ cu cele din România. Diferența de 3.000 de lire sterline este considerată o exagerare de majoritatea participanților la discuție.
image
Americani uimiți de vizita în România: „E posibil să fi descoperit aici cel mai frumos orășel din lume“ VIDEO
Doi vloggeri americani veniți în vizită la Brașov spun că este posibil să fi descoperit cel mai frumos orășel din lume. Americanii au fost impresionați de arhitectură și de Piața Sfatului.
image
Imagini virale. Un rus s-a filmat în timp ce urina pe mormântul părinților lui Vladimir Putin VIDEO
Un individ care a rămas necunoscut s-a filmat în timp ce pare că urinează pe mormântul părinților președintelui rus Vladimir Putin, din cimitirul Serafimovsky din Sankt Petersburg.

HIstoria.ro

image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.
image
Cel mai bogat prinț român, în „Historia” de martie
La începutul secolului XX, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a vrut să placheze acoperișul Palatului Zamora (actualul Castel Cantacuzino) cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-ar fi răspuns: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant“.