WikiLeaks: Watergate electronic sau Cutia Pandorei?

Publicat în Dilema Veche nr. 661 din 20-26 octombrie 2016
WikiLeaks: Watergate electronic sau Cutia Pandorei? jpeg

WikiLeaks a publicat duminică o tranșă de cîteva zeci de mii de e-mail-uri din campania lui Hillary Clinton, candidata democrată la președinția SUA. Presa americană spune că aceasta urăște libertatea religoasă (are ce are cu catolicii) și e prea prietenă cu marea finanță de pe Wall Street pentru un candidat de stînga. Sau, dimpotrivă, că e victima unei conspirații în care sînt amestecați rușii. Care-i adevărul? Habar n-am, dar pot să vă povestesc cum se aliniază presa, în funcție de orientarea ideologică, raportat la e-mail-urile respective. Am răsfoit edițiile electronice a patru publicații importante din SUA, de la dreapta la stînga: Fox News, Washington Post, New York Times și USA Today. Primul site e al unei televiziuni, dar e vorba de cea mai cunoscută platformă cu orientare republicană, deci anti-Clinton. E drept, Fox News are o atitudine nuanțată în privința lui Donald Trump, care a fost repudiat și de o parte dintre politicienii și analiștii americani de dreapta.

În astfel de situații, WikiLeaks func­țio­nea­ză ca un declanșator, conform programului enunțat de fondatorul Julian Assange, care afirmă că orice selecție editorială e o denaturare a adevărului brut și rolul platformei de hacking e de a pune la dispoziție materialul obținut în integralitatea lui. Bineînțeles, în cazul a zeci de mii de e-mail-uri, publicul nu are cum să citească cu discernămînt o asemenea cantitate de informație, drept care presa clasică preia, în felul fiecărei publicații, ceea ce consideră a fi esențialul.

Începem cu Fox News, care la rîndul lui începe cu faptul nud: „WikiLeaks publică zeci de mii de e-mail-uri din campania lui Hillary Clinton“. După care Fox lovește în John Podesta, șeful de campanie al prezidențiabilei, care se plînge într-un e-mail că un musulman, și nu un alb a fost identificat drept ucigașul din masacrul de la Inland Centre, din 2015. E întortocheat pentru un enunț-bombă, dar Fox își confirmă reputația de a ști să apese foarte bine pe butoanele propriului public, pro-republican: conservatorii văd în democrați un număr de personaje care aplică un fel de discriminare inversă, în favoarea străinilor, și amenință valorile fundamentale americane prin influxul de imigranți. După care Fox face un lucru interesant: trece destul de repede peste alte posibile detalii incriminatoare, despre care s-a spus, măcar în primul pas, că nu există, pentru a ajunge la enunțuri de genul: „Suporterii și colaboratorii lui Hillary Clinton se tem de efectele pe care le ar putea avea scandalul WikiLeaks asupra Fundației Clinton“. Cu alte cuvinte, scandalul nu există, deocamdată, dar iată oameni din tabăra adversă care sînt deja anxioși în această problemă. Convingător, nu?

Ne mutăm tot în dreapta, dar într-un loc pe care l-am putea considera mai aproape de centru, adică spre Washington Post, unde găsim o incriminare veridică: „Hillary Clinton e o amenințare la adresa libertății religioase“, cu trimitere la referiri anticatolice din e-mail-urile publicate de WikiLeaks. Credința e, desigur, un obiect sacru pentru cititorii conservatori, iar un astfel de titlu poate sugera: „Azi se ocupă de minoritatea catolică, de mîine ar putea avea probleme cu noi, majoritatea (neo-)protestantă“. Dar poate fi vorba și de altceva: Donald Trump e mult în urma lui Hillary Clinton în rîndurile electoratului catolic, printre altele în urma unui diferend cu Papa Francisc. Propagandă? Nu neapărat, dar publicația extrage din mormanul de e-mail-uri subiecte relevante pentru cititorii/utilizatorii ei. La apariția e mail-urilor, John Podesta, autorul multora dintre ele, a reacționat dur, asociind staff-ul lui Donald Trump cu operațiunea lui Julian Assange. În treacăt fie spus, un alt mare ziar, britanic, dar cu o audiență uriașă în SUA, The Guardian, lansase teoria unui „triunghi“ Putin-Assange-Trump.

Celălalt mare cotidian american, New York Times, e unul de orientare moderat liberală și extrage din WikiLeaks cu totul altceva decît publicațiile de dreapta: „Lui Hillary Clinton îi plăceau operațiunile secrete care rămîneau secrete“, cu trimitere la politica belicoasă a acesteia din epoca în care a fost secretar de stat. A cărei eficiență o sugerează. NY Times nu e însă, în general, foarte iertător cu candidata, ci mai e preocupat de „strategia de răspuns în cazul unor proteste ale comunității gay“, pentru cazul în care un comentariu anterior, periculos, pe această temă al doamnei Clinton ar fi fost pus în discuție. Și mai ales: „Clinton evită critica directă a Wall Street-ului“ și: „Hillary Clinton, prietenoasă la evenimentele Goldman Sachs“, ceea ce e cu adevărat incriminator la adresa candidatei, pentru cititorii proprii. Aversiunea susținătorilor democrați față de marea finanță și corporații e binecunoscută.

Tot „pe stînga“ se află și USA Today, care enunță și el, în primul pas, titlul obligatoriu („E-mail-uri din campania lui Clinton“), dar interesant e cum e scris textul: de două ori în cuprinsul lui se menționează o posibilă colaborare cu rușii. Publicația continuă cu „Bizara alianță dintre WikiLeaks și Donald Trump“, în care afirmă, cam ca The Guardian, că lotul de e-mail-uri publicat duminică ar putea fi un „Watergate electronic“, cu democrații/Hillary Clinton în același rol al victimei, dar îi distribuie, în locul agresorului Nixon, pe ruși.

În cele de mai sus e vorba doar de cîteva titluri pescuite din numai patru publicații americane, de-abia a doua zi după publicarea e-mail-urilor. E însă suficient ca teoria lui Assange cu adevărul integral să se confirme. Problema e în ce măsură publicul va ajunge vreodată la acest adevăr în fața unor stive de e-mail-uri care necesită un studiu competent și îndelungat. 

P.S. Ironic, nici una dintre publicațiile menționate, prestigioase, nu ratează știrea că Pamela Anderson i-a făcut cadou lui Julian Assange o masă vegană. Dacă vă întrebați de ce, vă-ntreb și eu: ați vrea să știți detaliile? 

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.