Turişti străini, la Peleş

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Duplicitate și nuanțe jpeg

În vreme ce pensiunile din Sinaia – unele adevărate monumente kitsch, un soi de cavouri turistice – stau goale în plin sezon, castelul Peleş a devenit un

o destinaţie „de bifat“ rapid, în doar o oră sau două. Te întîlneşti cu turişti străini care urcă gîfîind şi destul de dezorientaţi pe Furnica, alţii opresc maşinile închiriate şi toţi întreabă acelaşi lucru: „Peleş castle?“ Nu se opresc ca să privească panorama munţilor, nu le atrag atenţia căsuţele cochete cu curţi pline de flori, uliţele în scări sufocate de vegetaţie, care par să nu ducă nicăieri, nici măcar pisicile care traversează drumul, cu lentoare, fiindcă ei au un scop de atins. Şi nu-i interesează decît dacă „obiectivul“ e în apropiere. Fără el, totul devine fără rost. 

Îmi place mult parcul de la Peleş, atunci cînd e lume puţină, mi-aş putea petrece lejer chiar şi o zi întreagă acolo fără să fac nimic, poate să citesc, poate să trag cu urechea dacă încă se mai aude mierla. Însă în zilele în care turiştii se revarsă puhoi, iar aleea principală se transformă într-un bulevard, la o oră de vîrf, farmecul şi liniştea se pierd, îmi amintesc că trăim într-o lume comercială în care castelele au fost construite doar pentru a fi vizitate şi fotografiate. Şi îi privesc pe turiştii care îşi îndeplinesc conştiincios aceste îndatoriri ce le revin. Îmbrăcaţi în uniforma standard de vară a turistului – tricou, şort, adidaşi în picioare, sau uneori sandale –, îşi continuă conversaţiile politicoase începute mai devreme, în autocar, despre fiul din Danemarca, cel care vine acasă doar o dată pe an, de Crăciun, pentru că are un job solicitant, despre cele două nepoţele care tocmai sînt într-o tabără de engleză din State, despre mama care la 94 de ani încă se ţine bine, îşi găteşte singură şi nu are nevoie să fie asistată, doar că a început să cam uite, toate aceste replici avînd castelul drept fundal sau decor. Din cînd în cînd îşi amintesc unde se află şi că datoria lor este să viziteze. Atunci încep să descopere asemănări sau deosebiri faţă de ce au văzut în alte vacanţe, în Italia, Austria sau Franţa. Oare castelul nostru este sub sau peste aşteptări? Satisface gusturile, se încadrează în „standarde“? Toate aceste lucruri şi multe altele legate de meniuri, preţuri, toalete şi camere de hotel le va discerne turistul străin mult mai tîrziu, cînd va ajunge la el acasă şi le povesti vecinilor şi prietenilor despre vacanţa lui în România. Pînă atunci va continua să se comporte civilizat, să exclame, să se mire şi să privească „obiectivul“ pe display-ul aparatului foto sau al telefonului. Pentru că aşa e moda acum, nimeni nu mai vede nimic cu propriii săi ochi, imaginile întipărite doar pe retină nu mai au nici o valoare, amintirile nu au nici un haz fără probe şi dovezi – am fost acolo. Aşadar, nu există nici un castel dacă nu este văzut prin lentilă sau prin complicate sisteme optice, dacă nu este inventariat undeva, pe un suport digital. Cei mai tineri îşi pun telefonul în vîrful unui băţ şi se filmează din unghiuri şmechere. 

La terasa de la Peleş unde turiştii se opresc pentru un scurt şi obligatoriu

, ca să se refacă după istovitoarea vizită, se vorbesc aproape toate limbile Europei, plus engleza standard „globalizată“ şi cîteva limbi din ţinuturi mai îndepărtate, cum ar fi Japonia. Cofetăresele cu un aer socialist s-au adaptat vremurilor – o rup şi ele binişor pe englezeşte, au introdus prăjituri noi, pe lîngă clasicele savarine, şi au învăţat să zîmbească. Orice produs costă în mod cinstit şi european în jur de 2-3 euro. Servirea se face la tejghea. Cîţiva polonezi beau bere puţin înainte de prînz, fumează, vorbesc tare şi cu entuziasm. Două fete asiatice împart o sticlă de apă minerală şi îşi butoneză tăcute telefoanele. Un rus cu un aer de oligarh mai modest aduce la masă cafelele pentru cele două doamne „din dotare“ – mamă şi fiică. Amîndouă sînt blonde, elegante, pline de aur şi seamănă leit. Nu-ţi dai seama care e, de fapt, soţia, mama sau fiica, pînă cînd rusul nu o cuprinde pe cea care pare mai tînără cu un braţ pe după umeri şi încep să şuşotească ceva. În vreme ce cealaltă îşi aprinde plictisită o ţigară, lăsînd pe filtrul alb urme ciclam de ruj. Nişte americani trecuţi binişor de 80 înfulecă prăjituri. Sînt pe picior de plecare. Ghida, o româncă probabil, se apropie cu blîndeţe de o doamnă cu baston care a rămas ultima. Unde e

? La toaletă, cumva? Doamna îi aruncă o privire uşor jignită. „Nu. E pe aici, prin preajmă, face fotografii!“ Apare şi un grup de greci, de toate vîrstele. Sînt veseli şi lipsiţi de griji, ca tot omul în vacanţă. Nu erau în faliment, nu ajunseseră la fundul sacului? În Europa asta unită, totul e doar aparenţă. 

Zumzetul constant al vocilor şi atmosfera cosmopolită sînt la început reconfortante, ca mai apoi să devină obositoare. N-am nimic cu turiştii străini de la Peleş, sînt drăguţi şi decenţi, însă nu-mi place turismul de tip fast-food, modul lor superficial de a vizita ţările lumii. Autocarele lor vor fi mîine la Budapesta, poimîine la Salzburg. Aştept să plece şi terasa să se golească treptat, ca să-mi dau seama dacă încă se mai aude mierla, deşi sîntem deja în iulie.           

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Cât vor plăti turiștii pentru o noapte de cazare în Mamaia, de 1 Mai: prețurile concurează cu cele din Dubai
Pentru minivacanța de 1 Mai, cele mai căutate stațiuni rămân Mamaia Nord și Vama Veche. Hotelierii și comercianții au majorat prețurile, concurând cu destinațiile de lux de pe planetă.
image
Penurie de alimente și creșteri de prețuri fără precedent în Marea Britanie din cauza vremii nefavorabile. „Piețele s-au prăbușit”
Marea Britanie se confruntă cu penuria de alimente și cu creșterea prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute în fermele locale și în străinătate, potrivit The Guardian.
image
Kremlinul cumpără Găgăuzia folosind o schemă sovietică
Într-o analiză pentru CEPA Irina Borogan, jurnalistă de investigații, și Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse arată mecanismul prin care regimul Putin cumpără în mod deschis influență în țările vecine.

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.