Întîlnire de gradul III: Papa cu Zuckerberg

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
Întîlnire de gradul III: Papa cu Zuckerberg jpeg

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, s-a întîlnit luni cu Papa Francisc, la Vatican. Faptul pur și simplu bate de la distanță cealaltă în­tîlnire care a stîrnit vii comentarii în comunitatea creștină, dintre același Papă și Patriarhul Kiril, un fel de întîistătător al tuturor Bisericilor Ortodoxe din lumea asta, cu excepția faptului că ortodoxia n-are așa ceva. În lipsa unor ponturi la prima mînă care să ne dea adevărata semnificație a acestei întîlniri de gradul III, ne putem distra cu privire la felul cum a fost reflectată ea, întîlnirea, pornind de la mesajele de PR emise de cei doi moguli ai creștinătății și cyberspațiului.

Nu știu să vă spun care dintre cei doi a comunicat primul, dar la audiența pe care o ating fără-și bată prea tare capul atît Papa, cît și Zuckerberg, asta nu contează decît în parametri ca număr de like-uri sau diseminare a mesajului. Care, repet, nu contează, pentru cei doi, fiindcă se pot compara cel mult cu ei înșiși. Cert e că pe Zuckerberg îl găsești ușor pe propriul cont de Facebook, atunci cînd spune că Priscilla (soția – n.r.) și el au avut onoarea de a se fi întîlnit cu Papa și i-au spus cît de mult îi admiră mesajul de milostenie și tandrețe și felul în care a găsit noi căi de comunicare cu lumea în acest sens. Urmează o amabilitate, iar apoi Zuckerberg menționează ceva numit Aquila, care e o dronă alimentată solar, gîndită de Facebook, cu scopul de a duce Internetul acolo unde nu e, adică în lumea a treia (sărăcie, inegalitate etc.).

Următorul nume pe care îl menționează fondatorul Facebook (și primește 218.000 de like-uri și peste 8800 de share-uri în secunda în care scriem aceste lucruri) e așa-numita Inițiativă Chan-Zuckerberg, unde Chan nu e prenume, ci numele de familie al Priscillei, soția lui Mark, un SRL care funcționează ca un ONG de caritate, înființat cu scopul de a promova egalitatea în sănătate, educație, cercetare științifică și energie. Prima inițiativă a Inițiativei e o investiție de 24 de milioane în Andela, care nu e drona Aquila, ci o companie care împrietenește dezvoltatorii din Africa cu finanțatorii din America.

Trecem peste motivul pentru care Inițiativa Chan-Zuckerberg nu e un ONG, ci un SRL, ca să ajungem și la Papă, fiindcă sînteți curioși de mesajul lui: întîlnirea a fost despre „modul cum pot fi folosite tehnologiile comunicării pentru ușurarea sărăciei, încurajarea unei culturi a interacțiunii și diseminarea unui mesaj de speranță“. Vorbele îi aparțin lui Greg Burke, purtătorul de cuvînt al Vaticanului, citat de multiple surse. Prima constatare e că Papa Francisc, la fel ca orice alt Papă, nu are de vînzare brand-uri și SRL-uri (fie ele și de caritate), ci abstracțiuni, ceea ce e normal la o instituție precum Biserica Catolică, opusă Facebook-ului și tuturor inițiativelor private de la apariția ideii de „privat“ încoace. Apoi, e de luat în seamă faptul aparent banal că Zuckerberg de la Facebook își transmite mesajele personal, pe contul propriu de pe Facebook, în timp ce Papa vorbește prin intermediar, ceea ce revelează diferența dintre două vîrste ale mesajului. Cea veche, a Papei, e aceea în care acționezi prin interpus, lucru care conferă autoritate, iar în cazul Papei sugerează chiar sacralitatea. Un pic de ocultism (nu în sens doctrinar, ci de distanțare) adaugă ceva la dimensiunile a ceea ce se cheamă în teoria comunicării sursa sau emitentul. Pe dos, Zuckerberg folosește persoana întîi și diseminează mesajul în nume propriu, asortat cu căldura emoțională și apropierea care sînt căutate – și găsite – pe rețele sociale, gîndiți-vă la asta puțin și fiți de acord. Însă o face în mod mediat, pe rețele.

Să dăm rapid cel puțin trei interpretări idioate ale întîlnirii, pe care cu siguranță le veți găsi în presa următoarelor zile, ca să vedeți de ce sînt atît de precaut cu exegeza. Prima ar fi că creștinismul s-a pervertit total, atîta timp cît însuși Papa se coboară pînă la întîlnirea cu un negustor de brand-uri ca Zuckerberg. A doua ar fi că, dimpotrivă, pînă și catolicii (numai noi, ortodocșii, nu) au priceput ceva din mersul lucrurilor în veacul al XXI-lea și au deschidere, prin Papa Francisc, către noua noastră viață, care se întîmplă mai ales pe rețele ca Facebook. A treia e că Antichristul nu numai că s-a pogorît pe lume, dar funcționează nu ca entitate solitară, ci prin dubli autori notorii de porcării, cum ar fi Zuckerberg și Papa, care ne amărăsc viața prin simplul fapt că există.

Mai pot trage cîteva concluzii la fel de senzaționale și mutual exclusive, dar n-o să insist, fiindcă sînteți curioși să aflați ce cred eu cu privire la toată tărășenia. Acum cîțiva ani am fost la Catacombele Sf. Calixt, la Roma, și am aflat că un altar de biserică poate fi, de exemplu, o piatră dintr-o văgăună, unde se face o slujbă. Amintirea asta implică un act de comunicare intimă, directă, fără rețele, purtători de cuvînt, odăjdii, conexiune și alte chestii. E remarcabil faptul că ambii participanți la întîlnirea despre care vorbesc sînt în același timp atît de aproape și de departe de acest înțeles. Poate pentru dumneavoastră e puțin, dar eu aleg să mă bucur de faptul că tind spre apropiere. 

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Foto: adevarul.ro

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.