Europeni, în lumi virtuale

Publicat în Dilema Veche nr. 641 din 2-8 iunie 2016
Bookfest, alegerile şi starea de normalitate jpeg

De cîteva luni, joc un nou joc online, un MMORPG pe un server european, iar o analiză a comunității de gameri de aici poate fi un experiment social distractiv. Vîrsta medie a jucătorilor este 25 de ani, tineri cu job-uri entry level, de care se plîng tot timpul că muncesc prea mult, sau studenți care după ora 11 seara se retrag la culcare, pentru că a doua zi trebuie să meargă la Uni (în perioada examenelor, dispar cu totul din joc). Se mai strecoară și cîte un puștan de 14-16 ani (deși, teoretic, jocul este pentru 18+), care te lasă baltă în mijlocul bătăliei pentru că a intrat mama în cameră, s-a enervat că l-a prins jucînd și l-a pus să-și facă temele pentru școală. După ce am jucat, timp de patru ani și mai bine, un alt joc pe un server universal, mă reobișnuiesc cu spațiul UE, pe care îl redescopăr destul de plicticos și, pe alocuri, neprietenos. Îmi lipsesc americanii din celălalt joc, amabilitatea lor și bunul-simț, dorința de a ajuta pe oricine care se blochează la o misiune. Zîmbetele lor largi din chat-ul jocului, aidoma cu cele din viața de zi cu zi. Europenii nu prea se ajută între ei – poți să strigi tu „Help!“ pînă obosești pe chat, nu prea vine nimeni să te salveze de boss-ul cel rău. Îmi lipsesc și sud-americanii, cu optimismul și vivacitatea lor, amicii mei virtuali din Brazilia și Peru, care m-au invitat de nu știu cîte ori la ei acasă, ca și cum, în lumea reală, am fi locuit peste drum. Îmi lipsesc chiar și asiaticii, cu perfecționismul lor – sînt în stare să facă o misiune la nesfîrșit, fără să se plictisească, pînă cînd le iese impecabil. Nu prea mi-e dor doar de arabii care încercau să mă agațe cînd aflau că sînt femeie, sau îmi țineau discursuri despre cum ar trebui să mă mărit și să fac copii, în loc să joc jocuri.

În noul joc, la început am nimerit într-o ghildă al cărei șef era un olandez. La o primă impresie, oamenii păreau deschiși și comunicativi, păreau că se știu între ei de-o viață. Poate că joacă de multă vreme – m-am gîndit. Sau sînt deja prieteni în viața reală. Pînă la urmă, m-am lămurit: aveau un grup pe Skype unde stăteau la taclale și își pierdeau vremea mai mult acolo decît în joc, unde, cînd aveai nevoie de ei în vreo misiune, erau afk (away from keyboard).

Așa că am plecat din ghilda olandezului și, pentru o vreme, am rămas fără ghildă, am observat doar rivalitățile și relațiile din joc. Turcii formau o comunitate în comunitate, își aveau ghildele lor, unde nu vorbeau decît turcește. Mulți dintre ei nu știau deloc engleză și nici nu-i interesa interacțiunea cu jucători din alte nații. De altfel, erau destul de elitiști, nu te primeau în raidurile lor dacă nu aveai arme și echipament performante. Nici nemții nu prea vorbeau altceva în afară de limba lor maternă. Însă, ca și în lumea reală, erau corecți și disciplinați, nu-ți dădeau țepe la trade-uri, ajutau cînd era cazul. Recunoșteai un jucător neamț de la o poștă – te învia regulamentar atunci cînd mureai, nu făcea leech (adică nu dispărea din fața computerului, în mijlocul raidului, ca să obțină la sfîrșit punctele și recompensa, pe munca altora, ceea ce se întîmpla foarte des în cazul românilor). Totuși, chiar dacă știau engleză, nemții nu excelau la capitolul comunicare pe chat. Totul se rezuma la „yes“, „no“, „OK“. Mult mai vorbăreți pe chat erau, însă, portughezii și spaniolii. Abandonau misiunea doar ca să pălăvrăgească despre te miri ce. M-am conversat aproape o oră cu un puști de 21 de ani din Portugalia, despre analize și medicamente, fiindcă am descoperit că era la fel de ipohondru ca mine. Cînd a aflat că am fost în Porto, orașul în care locuia, a fost atît de entuziasmat, încît a uitat pînă și de boss-ul pe care trebuia să-l omorîm împreună. În schimb, nu avea o impresie bună despre români. Mi-a spus că „sînt mulți români în Portugalia, dar în general nu muncesc și cam fură“. Pe italieni nu-i deranjează românii, s-au obișnuit deja cu ei, atît în viața reală, cît și în joc. Dacă află că ești român, se așteaptă să le cunoști limba și îți pun întrebări direct în italiană. De altfel, românii stabiliți în Italia, din joc, se prefac că și-au uitat limba natală și comunică ori în engleză, ori în italiană. Francezii sînt, din nou, elitiști, pentru că cei mai mulți investesc bani reali în joc. La fel și nemții, și aici se vede deja diferența între nivelurile de trai din țările Europei. Cei din Est nu-și permit să plătească o armă bună, de pildă, cu bani reali, așa că joacă mult, „muncesc“ ca să obțină una. Cehii au mîndrie națională, nickname-urile lor, adică numele din joc, au mai mereu un Cz în coadă, de pildă, BlackAngel_Cz. Polonezii sînt simpatici, dar cam triști. Se plîng de „sărăcia din țara lor“, toți vor să plece în Germania sau în Marea Britanie. Se împrietenesc repede cu oricine.

De multe ori, nu spun că sînt din România și mă cam feresc de români. Sînt peste zece ghilde românești, unde „trăiesc“ bine mersi avataruri dubioase, ca Fericita, Printzesa și Nesuferita, care toată ziua se ceartă cu cine se nimerește și au aer de superioritate, care pornește de fapt dintr-un complex de inferioritate. Unii formează cupluri virtuale și apar tot timpul gelozii de genul: „De ce te-ai luat de iubita mea?“ Odată, am plecat la un raid cu un tip care-și spunea bagamiaspula. Avatarul lui era o mică și grațioasă vrăjitoare care pur și simplu nu merita un astfel de nickname, însă sînt convinsă că celui care juca i se părea destul de cool.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.