Pianista - interviu cu Yuja WANG

Publicat în Dilema Veche nr. 498 din 29 august - 4 septembrie 2013
Pianista   interviu cu Yuja WANG jpeg

Are doar 26 de ani, însă este una dintre cele mai efervescente şi talentate pianiste pe plan internaţional. În 2012, The New York Times spunea despre muziciana de origine chineză Yuja Wang că „împleteşte o tehnică impecabilă cu o măiestrie artistică pătrunzătoare“. Acestora li se adaugă o personalitate puternică, spontaneitate, imaginaţie, precum şi un simţ dezvoltat pentru modă – ea îşi alege rochiile de scenă în funcţie de muzica pe care o interpretează. La începutul toamnei, va fi prezentă la Festivalul Internaţional „George Enescu“, care se va desfăşura între 1 şi 28 septembrie. (P. M.)

A intra în lumea muzicii clasice şi a fi pe scenă de la o vîrstă fragedă necesită multă disciplină, nenumărate ore de repetiţii şi dedicare. Simţiţi că aţi pierdut anumite lucruri în copilărie, investind atît de mult timp şi energie în orele de pian?

Este o concepţie greşită – des întîlnită – că un pianist – cum sînt eu – a petrecut 12 ore pe zi exersînd şi, prin urmare, nu a avut o copilărie „normală“. De fapt, este exact opusul. Cel mai mult (însă de obicei era mai puţin) am repetat trei ore pe zi. În restul timpului, mă jucam cu prietenii mei, mergeam la şcoală, învăţam la diferite materii – am avut o viaţă foarte normală.

Sînteţi apreciată pentru tehnica dvs. impecabilă. Însă cum stabiliţi echilibrul dintre tehnică şi lirismul muzicii, între matematica performance-ului şi pasiune?

A face muzică e un lucru care mă pasionează şi sînt norocoasă că am o tehnică bună. Nu prea îmi fac griji în ceea ce priveşte păstrarea echilibrului între cele două – el se stabileşte natural.

Fiecare artist are un mod diferit de a aborda relaţia cu publicul şi cu muzica. Care este modul dvs.? Şi cît de mult vă puteţi „pierde“ într-o reprezentaţie?  

Publicul este foarte important pentru un artist. Noi facem muzică pentru plăcerea noastră, pentru bucuria de a comunica cu publicul şi cu alţi muzicieni – atît în cadrul muzicii de cameră, cît şi la concertele cu orchestră. De multe ori sînt atît de cuprinsă de muzică, încît, într-adevăr, nu-mi mai dau seama de prezenţa publicului, dar acest lucru nu este niciodată calculat. Întotdeauna se întîmplă în mod spontan.

Cum priviţi diferenţele între a cînta alături de o orchestră, într-un concert mare, a face muzică de cameră sau a avea recitaluri solo? Care vă este mai aproape de suflet?

Toate acestea funcţionează după acelaşi principiu: exprimarea a ce înseamnă muzica pentru tine, indiferent că e vorba despre un recital solo sau o colaborare cu muzicieni sau cu o întreagă orchestră. Îmi plac toate.

Lumea muzicii clasice este adeseori percepută, de către cei care nu o cunosc prea bine, ca fiind plictisitoare şi prea tradiţionalistă. Privind din interiorul acestei lumi, cum este ea, de fapt?

Este minunată şi reprezintă un mediu foarte sănătos. Provocarea pentru oamenii care nu prea sînt familiarizaţi cu ea este că – la fel ca în cazul lecturii unui roman valoros – necesită timp şi investirea de energie şi răbdare. Cineva poate să pună mîna pe o revistă şi să citească o proză scurtă în cinci minute. Lectura unui roman precum Război şi pace poate lua 20 de ore. Dar răsplata este cu mult mai bogată, dacă fac acest lucru.

Sînteţi o prezenţă proaspătă, elegantă şi uneori provocatoare. La un moment dat, aţi postat pe Twitter un citat din Coco Chanel: „O femeie trebuie să aibă clasă şi să-ţi taie respiraţia.“ Cît de importante sînt stilul şi clasa pentru dvs., şi care e legătura lor cu muzica?

Sînt foarte importante în sensul în care îmi place moda şi nu mă tem să exprim acest lucru.

Ce aţi face dacă nu aţi fi muzician profesionist?

Poate aş încerca să scriu. Iubesc cărţile bune.

Trăim într-o lume marcată continuu de zgomot. Prin contrast, muzicienii profesionişti par a trăi într-o lume a sunetelor frumoase şi a armoniilor. Ce le-aţi spune celor care nu au ascultat niciodată muzică clasică?

Există bucăţi de muzică clasică la fel de stridente şi de hîrîite ca multe dintre sunetele prezente în această lume zgomotoasă. Nu vă temeţi: cereţi-le sfatul prietenilor voştri şi simţiţi-vă bine explorînd! 

a consemnat Patricia MIHAIL 

Yuja Wang va concerta marţi, 3 septembrie, de la ora 19,30, la Sala Mare a Palatului, alături de Pittsburgh Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Manfred Honeck. În program: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol op. 23 de P.I. Ceaikovski şi Simfonia nr. 5 în re minor op. 47 de D. Şostakovici.

Foto: J. Cheadle, NCPA, S. Diesner

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.