Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

PARCĂ
NU MAI E O SURPRIZĂ AȘA DE MARE:
ȚIPĂTUL DE DURERE AL IERBII –
PLĂCUT, INTELIGENT ȘI ROMANTIC –
NU MAI POATE STA CU BURTA-N SUS

● Cînd auzi peste tot pe stradă vorbindu-se numai despre „bănuți“, parcă nu mai e o surpriză așa de mare că nu avem bani de salarii și pensii. (C. Ș.)

● Mirosul de iarbă proaspăt cosită este, de fapt, o substanţă eliberată de plantă ca răspuns la o leziune. Mirosul care ne place atît de mult este, simbolic vorbind, ţipătul de durere al ierbii. (M. C.)

● Printre anunțurile de prietenie de la mica publicitate în care abundă căutările de doamne sau domni „cu fizic atrăgător“, „suple, „supli“, „atletic“, „elegantă“, „stilat“ etc., am găsit următoarea formulare: „Domn 47 ani, plăcut, inteligent și romantic, caut o prietenie deosebită, adâncă și de durată cu o doamnă caldă, afectuoasă și cu un suflet special. Vârsta poate fi între 33-77 ani și aspectul fizic nu contează.“ Cu alte cuvinte, nu-l interesează nici vîrsta și nici aspectul, ci doar sufletul. Ce om! (A. M.)

● Dlui Liviu Dragnea au început să-i fugă șobolanii de sub picioare… Și cînd roiesc șobolanii e semn rău. Nu însă pentru șef. Ierarhia se menține. Numai că el (șobolanul-șef) nu mai poate sta cu burta-n sus, în defensivă. Și iese la atac. Care pe care… (R. M.)

DIN SERIA NEBĂNUITELOR
MANIFESTĂRI ALE CIFRELOR:
O MAMĂ DIN SUEDIA OCUPATĂ
DE UN IMENS DOMN CU BARBĂ
COSTĂ 91 DE FRANCI
ÎN JUDEȚUL TELEORMAN

unnamed jpg jpeg

● Din seria nebănuitelor manifestări ale cifrelor: în anul 1863, în Irlanda s-a votat, cu 67%, amendamentul împotriva legalităţii avortului, pentru ca, în 2018, Irlanda să voteze din nou, tot cu 67%, pentru renunţarea la amendamentul care pedepsea avortul. (M. C.)

● După ce artistul i-a greşit tatuajul cu numele băieţelului de 5 ani, o mamă din Suedia a decis că are o singură opţiune valabilă: să schimbe numele copilului, din Kevin în Kelvin. (C. Ş.)

● Din seria „Vehicule uimitoare“: o mașinuță cu pedale, ca de copil, ocupată de un imens domn cu barbă. Pe carosabil. (I. P.)

● Pe un site elvețian de știri (The Local Ch), după ce citesc știri despre un pensionar care a inventat o mașinărie care gătește 200 de cîrnați pe oră, despre un kebab care costă 91 de franci și despre o brutărie unde poți plăti cu bitcoin, descopăr și o veste cu adevărat îngrijorătoare: elvețienii au început să mănînce mai puțină ciocolată elvețiană. (S. G.)

● A trecut ceva timp de cînd a apărut această știre, dar merită reluată: în județul Teleorman, pe un drum construit cu fonduri europene, kilometrul a fost „redus“din condei la 800 de metri, ca să intre mai mulți bani la teșchereaua cui trebuie. Lumea s-a repezit să spună „Vai, ce mai inventează ăștia ca să fure“. Dar de ce să nu vedem și partea pozitivă? În județul Teleorman se află cel mai scurt kilometru din lume. De ce n-or fi chemat pe cineva de la Cartea Recordurilor să-l omologheze? (D. C.)

S-A LĂMURIT ŞI ACEST ASPECT:
ÎN BUCĂTĂRIE AU MAI RĂMAS,
ȚINÎND FIECARE ÎN MÎNĂ
CÎTE O LANTERNĂ APRINSĂ,
LUPUL ÎMBRĂCAT
ÎN HAINELE BUNICII ȘI VLADIMIR PUTIN

● S-a lămurit şi acest aspect: muncitorii care au lucrat la ridicarea piramidelor au fost plătiţi cu bere, mai exact cu 4 litri de bere pe zi. La ce aţi munci spre gloria omenirii pentru un pet de bere pe zi? (M. C.)

● Una dintre legile mai puţin cunoscute ale lui Murphy: „Imaginea din cartea de bucate nu corespunde niciodată rezultatului final“. A se verifica, zi de zi, în bucătărie. (M. M.)

● În 1990, în Africa trăia o populaţie de două milioane de elefanţi şi una de o jumătate de milion de rinoceri negri. Estimările din acest moment sînt copleşitoare: au mai rămas doar 400.000 de elefanţi (declin de 80%) şi 3000 de rinoceri (declin de 98%). Copiilor născuţi anul acesta li se va vorbi la grădiniţă despre elefanţi, rinoceri şi, posibil, tigri ca despre dinozauri. (M. C.)

● Prin comuna Afumați de lîngă București, pe șosea, duminică seara, trecea o căruță. În căruță, doi copii așezați cu spatele spre cai, ținînd fiecare în mînă cîte o lanternă aprinsă. Șoseaua este E85 și face parte dintr-un important „coridor de transport paneuropean“. Evident, circulația căruțelor e interzisă. Dar se putea și mai rău: copiii ar fi putut avea în mînă opaițe. (D. C.)

● Mai țineți minte scena din Scufița Roșie cu lupul îmbrăcat în hainele bunicii? „Vai, bunicuţo, dar de ce ai urechi atît de mari?“ „Ca să te pot auzi mai bine.“; „Vai, bunicuţo, dar de ce ai ochi atît de mari?“ „Ca să te pot vedea mai bine.“; „Vai, bunicuţo, dar de ce ai mîini atît de mari?“ „Ca să te pot apuca mai bine.“; „Dar, bunicuţo, de ce ai o coşcogeamite gura?“ „Ca să te pot înghiţi mai bine.“ E singurul scenariu plauzibil care mi-a venit în minte cînd am citit știrea despre băiețelul de 9 ani care și-a înjunghiat mortal bunica. (M. P.)

● A trecut neobservată ştirea că Vladimir Putin n-a fost primul care să traverseze întreaga lungime a controversatului pod care leagă Rusia de Crimeea, inaugurîndu-l: i-a luat-o înainte Mostik, motanul-mascotă al constructorilor. (C. Ş.)

Foto: E. Farkas, A. Damian

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.