Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 912 din 30 septembrie – 6 octombrie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ NU ȘTIAȚI, EXISTĂ O FORMĂ DE VIOLENȚĂ ÎMPOTRIVA TIMPULUI MENTAL (ÎN CURÎND VA FI NEVOIE, PROBABIL, DE UN ECRAN LA MOMENTUL ALTERCAȚIEI)

 Dacă nu știați (cum nu știam nici eu pînă mai ieri, dar am aflat dintr-o reclamă de pe stradă), există „ieftinul obișnuit“. Și nu doar atît, deasupra lui (într-o ierarhie a ieftinătății) există ceva despre care se spune că ar fi „mai ieftin decît ieftinul obișnuit“. (D. S.)

 Festivalul de Film de la San Sebastian l-a onorat pe Johnny Depp cu premiul pentru întreaga carieră, dar Asociația Regizoarelor din Spania a condamnat decizia după ce, anul trecut, Depp fusese acuzat în presă de fosta lui soție, Amber Heard, că ar fi fost abuziv: „Această decizie transmite un mesaj îngrozitor publicului, și anume că nu contează dacă ești un bărbat abuziv cîtă vreme ești un bun actor”. Directorul festivalului a apărat însă decizia: „În aceste vremuri în care linșajul din social media a devenit ceva comun, vom apăra cu tărie două principii care stau la baza culturii și a legilor noastre: prezumția de nevinovăție și reabilitarea de drept. Pînă în acest moment, Johnny Depp nu a fost nici arestat, nici judecat, nici condamnat de nici o autoritate din nici o jurisdicție pentru nici o formă de violență împotriva nici unei femei”. (M. C.)

 Citim pe hotnews.ro un material, preluat de pe www.tomshardware.com, despre recenta descoperire a unui „cristal al timpului”, realizat cu ajutorul computerului cuantic Google, care ar putea schimba pentru totdeauna fizica. La înălțimea descoperirii ni se pare și comentariul forumistului „Mihail” despre aplicațiile și utilizările Google: „Una e să ajuți omul în nevoie să găsească pornache, iar alta e să schimbi legile fizice. Părerea mea”. Subscriem. (M. P.)

 La rubrica „Matrimoniale“ dintr-un ziar, o „doamnă șatenă, ochi verzi, sănătoasă fizic/mental“ scrie: „Doresc cunoștință domn, bine făcut, stabil din toate punctele de vedere, […], max. 100 kg. Aștept și pe cei din străinătate cu suflet de român adevărat“. La 100 de kilograme, stabilitatea nu poate fi o problemă pentru eventualii amatori, mai ales dacă se ia în calcul sufletul de român adevărat, care atîrnă greu la cîntar și ar constitui un avantaj suplimentar din punctul de vedere al stabilității. (D. S.)

 Apple lucrează cu specialiști din SUA pentru a vedea dacă în viitor, datorită unor senzori și unor cantități mari de date colectate de la user-i, telefoanele iPhone ar putea detecta dacă utilizatorii dau semne de depresie sau de declin cognitiv. Cercetările sînt încă la început, dar planul este să fie observate multe aspecte, precum expresia facială, modul cum user-ul tastează, cum se mișcă și cum doarme. Nu se mai potrivește doar titulatura de „telefoane inteligente”. În curînd va fi nevoie, probabil, de un update: „telefoane mai inteligente decît oamenii”. (A. M. S.)

 Inspiration4 este prima misiune spațială cu echipaj format exclusiv din civili. Cei patru membri ai echipajului au călătorit la bordul unei nave Crew Dragon pe orbita inferioară a Pămîntului. Faptul că niște astronauți amatori, recrutați și antrenați cu doar cîteva săptămîni înainte de lansare, sînt capabili să îndeplinească o misiune spațială ar fi fost, acum zece ani, extrem de puțin probabil. Faptul că naveta e condusă cu ajutorul unor tablete cu ecran tactil accesibile la scară largă e aproape SF, chiar și în zilele noastre. (M. M.)

 Relatînd un episod de bătaie în trafic, un reporter TV a plusat cu informațiile, spunînd că unul dintre șoferi deține o companie de transport și că, la momentul altercației, respectivul își „transporta” o mătușă la o înmormîntare. Dat fiind zelul informațional, cred că ar fi fost bine să precizeze și funcțiile vitale ale mătușii. (S. G.)

PENTRU REUȘITA ACȚIUNII, AM PUTEA ÎNCERCA ȘI NOI INCENDIEREA UNOR ANI DE CARIERĂ, MIZÎND PE O SITUAȚIE TENSIONATĂ

 Cei care fură mirese la nunți ar trebui să aibă în grupul lor, pentru reușita acțiunii, măcar o persoană care să nu consume alcool. Niște nuntași veseli au fost opriți de Poliție în timp ce plimbau mireasa furată de la o nuntă din Vaslui. Aparatul etilotest a dovedit că șoferul băuse și a fost trimis la Poliție pentru recoltarea de probe biologice. Mireasa a fost nevoită să aștepte cîteva ore pînă să revină la propria nuntă. Motivul? Ceilalți pasageri fie băuseră și ei, fie nu aveau permis de conducere. (A. A. D.)

 Exasperați de faptul că municipalitatea nu repară drumurile, cîțiva locuitori din Fort Myers, Florida, au plantat un ditamai banan într-o groapă din mijlocul unei străzi. Interesant e că nici un automobilist nu s-a supărat. Ba dimpotrivă, cei care dau cu mașinile-n gropi au aplaudat gestul de protest spunînd că așa, măcar, groapa e într-un fel semnalizată și se ocolește. Unul, totuși, a bombănit: „Bine, dar ocolirea acestei gropi face și mai dificilă evitarea următoarei gropi care se află la doar o jumătate de metru distanță...“. Eh, acum nu poți pune cîte un pom în fiecare groapă, că transformi drumul în livadă. Am putea încerca și noi, cu stejarii noștri autohtoni! Dacă nu avem drumuri bune, măcar să avem plimbări plăcute cu automobilele la umbra marilor copaci pe care, e drept, am putea să nu-i mai vedem din cauza pădurii dacă am planta și noi cîte unul în fiecare groapă din asfalt. (S. V.)

 Doi călugări catolici francezi de la o mănăstire din Rhône au fost puși sub acuzare pentru incendierea unor piloni de rețea mobilă 5G. Cei doi susțin că au vrut „să avertizeze populația împotriva efectelor nocive ale acestei tehnologii”. 1-0 pentru Biserica Ortodoxă: călugării noștri nu au pus pe foc nici un pilon de telefonie mobilă pînă acum! Ce-i drept, tehnologia 5G nici nu există la noi. Iar călugării români s-ar putea să se teamă mai mult de ÎPS sau de IGP decît de 5G. (M. P.)

 Trio-ul texan de blues rock ZZ Top, care deținea recordul pentru cea mai longevivă trupă cu membri originari (peste 50 de ani de carieră neîntreruptă), l-a pierdut astă-vară pe basistul Dusty Hill. Gluma favorită a fanilor era că trupa nu mai avea chiar toți membrii (members) originari de vreme ce Dusty Hill suferise o operație în urma căreia i se înlocuise o coapsă. (M. C.)

 BooneOakley, o firmă de publicitate din Carolina de Nord, mizînd pe un mecanism de psihologie inversă, a avut năstrușnica idee de a scrie un slogan antivaccin pe o dubiță care s-a plimbat ore bune prin oraș: „Nu te vaccina!”. Atîta doar că dubița era inscripționată și cu numele unei firme de pompe funebre. (S. G.)

● „Prenez un grip” și „Donnez-moi un break” sînt cele două expresii în frangleză folosite recent de premierul britanic Boris Johnson, cînd a luat poziție într-o situație tensionată legată de Pactul de securitate în regiunea indo-pacifică. Coana Chirița ar fi fost invidioasă. (A. M. S.)

314 2 jpg jpeg

Foto: M. Pleșu

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.