Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTÎLNIREA CU TREI NUANȚE DIFERITE DE ROZ NU POATE FI, EVIDENT, UNA EXTREM DE SIMPLĂ DACĂ URMEAZĂ (DUPĂ UN MOMENT DE EZITARE) 997 DE ZILE PÎNĂ SĂ AVEM DE-A FACE CU LINIȘTEA  

 În prima sa călătorie peste Atlantic, Columb vede trei lamantini înotînd în jurul corabiei și notează în jurnal întîlnirea cu „trei sirene”, după care adaugă: „Nu sînt atît de frumoase pe cît ar trebui”. (M. C.)

 Una dintre cele mai emoționante știri recente: „Păsările flamingo au revenit în Rezervația Biosferei Delta Dunării – 49 de exemplare de flamingo în zona lacului Sărături Murighiol și alte 60 pe lacul Tuzla. Condițiile prielnice, diversitatea habitatelor și ecosistemelor, abundența și varietatea hranei din rezervație sînt motivele pentru care specii noi sau care au fost văzute sporadic vin în Delta Dunării. Penajul păsărilor flamingo își schimbă culoarea în funcție de dietă. Astfel, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrana disponibilă în zonă. Păsările se află în migrație și în perioada de formare a perechilor, iar zonele de popas alese pentru hrănire sînt ape puțin adînci. Sînt păsări ce trăiesc în colonii formate din sute de exemplare, depun un singur ou de care au grijă deosebită ambii părinți”. (A. M. S.)

 Doi analiști americani ai parcurilor tematice au criticat faptul că, la redeschiderea celebrului parc Disneyland, încă mai există scena în care Albă-ca-Zăpada este salvată de prințul ei cu un sărut, considerînd această scenă drept una care nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim. „Sărutul este unul fără consimțămîntul ei, în timp ce ea doarme, ceea ce nu poate fi o iubire adevărată dacă o singură persoană e conștientă că se întîmplă”, au precizat analiștii. Scena ar prezenta „ideea demodată că unui bărbat îi este permis să-i facă orice unei femei”. Să nu uităm, totuși, și că, în numeroase povești, broaștele sînt sărutate fără consimțămîntul lor de diferite femei pentru a fi transformate în prinți... Lor de ce nu le apără nimeni drepturile? (A. P.)

 Aleksandr Rîhoravici Lukașenko a ajuns rău de tot! După ce toată lumea civilizată și cît de cît normală la cap a început să-l evite, după ce însuși țarul Putin îl primește zîmbind doar pentru că a ajuns un paria și, astfel, îi poate sfida încă o dată pe occidentali, pînă și teroriștii de anvergură se țin departe de el. Vă amintiți, dictatorul de la Minsk a deturnat un avion civil de pe ruta sa motivînd că a primit un e-mail de la Hamas care spunea că e o bombă la bordul avionului. Evident, nimeni nu a crezut o secundă motivația lui Lukașenko. Dar așa, for the record, cum se spune, merită spus că Hamas a negat imediat că ar fi trimis un astfel de e-mail. Dacă pînă și organizația teroristă Hamas simte nevoia să se delimiteze, să nu fie amestecată în astfel de porcării, înseamnă că mustăciosul cu privire de taur sovietic a ajuns jos de tot. (S. V.)

 Cred că am rezolvat misterul din jurul seninătății posesorilor de dulăi care, în ciuda faptului că bestia lor se repede cu colții războinici înspre pulpa ta, spun calmi, ba unii chiar zîmbitori: „Nu vă speriați, nu vă face nimic”. Explicația este, de fapt, una extrem de simplă și constă în poziționarea fizică a celor doi subiecți asupra problemei. Pe cînd trecătorul vede partea ofensivă a lătrătorului (bot, colți, bale), posesorul vede numai partea sa inofensivă. (S. G.)

 A înflorit iasomia. Urmează teiul. După un an de purtat mască, mirosul parcă e mai intens ca niciodată. (A. M. S.)

 Printre sutele de migranți din America Centrală care trec zilnic ilegal granița dintre Mexic și SUA din sudul statului Texas se numără, de la o vreme încoace, tot mai mulți cetățeni români de etnie romă, arată o investigație a agenției Reuters. Aceștia ies în evidență față de migranții sud-americani fiind, în genere, mai înalți, femeile purtînd rochii, iar bărbații adidași de marcă și treninguri. Recent, cîteva zeci de români de etnie romă au traversat cu plute improvizate fluviul Rio Grande, care desparte Mexicul de Statele Unite, pentru a cere azil în SUA. Grănicerii care i-au surprins pe malul american al fluviului au încercat să vorbească cu ei în spaniolă; după un moment de ezitare, romii le-au explicat vameșilor bulversați, într-o engleză aproximativă, că sînt români. Iată cum romii, plecați cu mai bine de o mie de ani în urmă din India, au ajuns triumfal, pe fluviul Rio Grande, în Indii. (M. P.)

 Britanica Donna Griffiths a început să strănute pe 31 ianuarie 1981 și s-a oprit din strănutat abia după 997 de zile, adică pe 16 septembrie 1983. Să se calculeze cîte strănuturi i-au smucit capul. (M. C.)

 Senatoarea Diana Șoșoacă a luat cuvîntul la ședința de plen în care Guvernul a prezentat Planul Național de Redresare și Reziliență. Ca să critice Guvernul, dar și ca să recite cîteva strofe din Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu. Pînă să i se taie microfonul, căci a depășit timpul alocat, a recitat corect. Fostul ei coleg de partid George Simion a recitat niște versuri scrise de un poet oarecare pe care i le-a atribuit, eronat, lui Eminescu. Solemnitate plină de ridicol. (M. M.)

 Tot mai multe incidente grave dovedesc că, în România, urșii au devenit un pericol pentru oameni. Urșii sînt protejați de legi și, de asemenea, de către „ecologiștii de tastatură”, cum i-a numit un senator UDMR pe cei care doresc să-și creeze doar imagine, fără să aibă deloc idee despre situația din realitate. Deocamdată, oamenii nu prea pot fi protejați. Dar povestea nu e nouă. N-am uitat epoca, nu demult apusă, în care Bucureștiul era plin de cîini fără stăpîn, iar trecătorii, copiii sau bicicliștii erau mereu atacați. Și atunci apăruseră organizații care aduceau nenumărate argumente absurde în favoarea „cîinilor comunitari”. Ei bine, acum, în unele zone, în locul cîinilor avem de-a face cu urșii. Oricît ne-ar plăcea ursuleții, parcă ar trebui să ne gîndim și la oameni. (A. M.)

 Pașii ne poartă astăzi către Cîmpulung, unde ne oprim pentru a citi cîteva nume de firme: Fulgerul SRL, Clubul Sănătății SRL, Un Băiat Și O Fată SRL, Val Groz Duru SRL, Valah Hermes SRL, Adevăratul Meseriaș SRL, Mirific SRL, Spirit Jovial SRL, Cameleon Junior SRL, Împreună Pentru Vatra Bunicilor SRL, Rîndunica Cenușie SRL, Firul Roșu SRL, Rodnic Impex SRL, Pitici Și Părinți SRL, Coffe Shop La Troiță SRL, Fițoșica Dulce SRL, Bun General Servicii SRL, Izo Duo Adecvat SRL, Sculer Matrițer SRL, Afaceri Rapide Impex SRL, Miracole De La Bunica SRL-D, Leo Liniștea Serii 2008 SRL, Cosinus Franc SRL, Melcu Taxi Speed SRL, Educație Evoluție SRL, Oltenașul Total Agregat SRL, Prometal Continental SRL, Încă Nu Știu Totul SRL. (D. S.)

Foto: M. Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.