Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

CORPUL UMAN ARE NEVOIE, PENTRU A FUNCȚIONA SIMPLU, DE ANTICIPAREA PLĂCERII ÎN TIMP CE SE ADAUGĂ DOVEZI CĂ NU SÎNTEM ÎN ȚARA NOASTRĂ

 Un banal smartphone conține 75 dintre cele 118 elemente de bază din tabelul periodic. Spre comparație, corpul uman are nevoie, pentru a funcționa, de doar 30 de elemente. Poate și de-asta telefoanele sînt mai deștepte decît mulți dintre noi. (M. C.)

 Cristiano Ronaldo și-a adus în noua sa locuință de peste șapte milioane de euro, din Lisabona, un pat uriaș. Pentru a-l instala în dormitorul conjugal a trebuit să apeleze, pur și simplu, la o macara. Să fi sperat fotbalistul la un moment în care va putea folosi replica lui Ulise: „Dar cine patul meu să-l mute-aiurea? / Căci anevoie ar fi putut s-o facă / Și cel mai priceput, de n-a fost doară / Vrun zeu care venind cu dinadinsul / L-o fi mutat acolo, că nici unul / Din muritorii vii, oricît de tare / Și june să fi fost, uşor să-l mişte / Deloc n-ar fi putut”? Poate. Dar, din păcate pentru el, nu e însurat cu Penélope Cruz. (A. M.)

 Din ghereta de pază a Jandarmeriei Române – blindată, recent fabricată la standarde NATO –, postată lîngă strașnic păzita ambasadă siriană din București, răzbate următoarea conversație telefonică: „Marine, nu mai rîde de mine, vreau să fac niște mici sîmbătă! Am luat și cîțiva cîrnați de Pleșcoi de la Buzău…”. Anticiparea plăcerii sfidează orice pericol. Și orice război se încheie cel tîrziu în week-end. (M. P.)

 O echipă de cercetători a descoperit o fosilă a unei creaturi care se afla în procesul de mîncare a unei alte creaturi care nu a fost consumată. După studierea atentă a poziționării celor două fosile, cercetătorii au ajuns la concluzia că belemnitida tocmai mușca crustaceul și, în timp ce făcea asta, creatura a fost, la rîndul ei, mușcată de un prădător mai mare, posibil un rechin preistoric. Ambele fosile au fost datate ca avînd o vechime de aproximativ 180 de milioane de ani. Dacă cineva a pus vreodată la îndoială lanțul trofic, acum are o reprezentare a lui „fosilizată”. (A. M. S.)

 Ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, i-a izbutit un remarcabil exercițiu de aritmetică mortuară: „M-aş feri să spun că se adaugă morţi sau că se scad morţi sau că se ascund morţi”,  a declarat recent domnia-sa, în legătură cu numărul raportat de decese COVID-19. Cîtă vreme nu se împart și nu se înmulțesc morți, mai putem spera că totul va fi bine. (M. P.)

 Văd că e multă agitație în rîndul antivacciniștilor: anunțata relaxare, redeschiderea teatrelor & cinematografelor, accesul la stadioanele de fotbal, poate chiar și intrarea la discotecă se vor face pe baza unor documente. Cum ar fi: certificat de vaccinare, adeverință că ai trecut prin boală sau un test COVID-19 negativ. „Discriminare!“, strigă antivacciniștii. Care discriminare? Cu toții va trebui să aducem dovezi că nu sîntem contagioși. Și apoi, nu e obligatoriu ca toată lumea să meargă la teatru, pe stadion sau la club. E o opțiune personală. La fel ca vaccinul. (M. M.)

 În promenada sa pe plaja bulgară, un cetățean britanic nu și-a dat seama cînd a depășit granița și a intrat în România. Polițiștii de coastă l-au depistat, l-au reținut și au demarat cercetările. Declarația britanicului, care a spus anchetatorilor că se plimba pur și simplu și că nu avea nici o intenție să intre în România, mi se pare, totuși, ușor arogantă. Adică de ce n-ar avea „nici o intenție” să vină în țara noastră? (S. G.)

DIN PĂCATE, ANUL GOL PE DINĂUNTRU N-A INSPIRAT OMENIREA SĂ CREEZE ALTRUISMUL ONDULAT

 Apa de la chiuvetă pe care o bem este mai veche decît sistemul solar și, la un moment dat, a trecut prin burta unui dinozaur. O istorie suficient de veche și de miraculoasă care, din păcate, n-a inspirat omenirea să creeze o religie bazată pe apă în integralitatea ei. Adică nu doar despicată, transformată în alcool, atingînd creștetul sau spălînd mîinile simbolic. (M. C.)

 O americancă a descoperit din întîmplare, în momentul în care s-a dus să-și schimbe permisul de conducere, că se emisese pe numele său un mandat de reținere pentru furt, fiindcă nu înapoiase un VHS în 1999. Era vorba despre caseta video cu filmul Sabrina, vrăjitoarea adolescentă, iar mandatul data din anul 2000. (A. M. S.)

 Ce se mai cumpără în lumea asta nebună? Liniile de producție Coca-Cola dau rarisim greș, dar uneori sigilează un can gol pe dinăuntru. Se întîmplă atît de rar, încît colecționarii se bat pe așa ceva. Cel mai recent, un trăsnit a cumpărat un astfel de rebut cu 250.000 de dolari la o licitație online. (S. V.)

 Scriitorul Joseph Conrad, într-o scrisoare trimisă redacției The New York Times Saturday Book Review în vara anului 1901: „Egoismul, care este forța dinamică a lumii, și altruismul, care este moralitatea ei, aceste două instincte contradictorii, unul atît de clar, celălalt atît de misterios, nu ne pot fi de folos decît în alianța de neînțeles a antagonismului lor ireconciliabil”. (M. C.)

 Căutînd prin cotloanele Internetului ceva despre prefixe, am dat peste un site în limba română unde apăreau exemple de „cuvinte prefixate cu o apropiere asemănătoare“. Iată cîteva: „Înțelege = Asta contrastează greutățile și măsurile; Răsuci = Aplatizați un corp lat și subțire ca o vafe; Includeți = Așezarea brațelor în jurul unui lucru sau a unei persoane; Îmbrățișat = Acesta are un stil sau caracteristici ale stilului baroc; Agățat = Acoperind cerul cu nori întunecați; Cuplu = Alătură-te pieselor sau oamenilor; Ghiftui = Umpleți complet un recipient sau un spațiu; Închină-te = Lăsați o plantă sau un animal să se umple cu gândaci sau viermi; Aberat = Care are o culoare mov ca vinetele; Răsuci (altă explicație) = Modelați un lucru astfel încât să fie lat pe o parte și îngust pe cealaltă, pretinzând că este o piesă bucală; Plictisit = Că are moduri brute de a acționa, asemănătoare cu cele ale unui măgar; Cacao = Care este similar cu forma melcului; Sufocat = Persoană ale cărei maniere sunt aspre și nerafinate; Îngust = Spuneți, indicați sau comentați ceva; Monedă = Legănând un copil în pătuțul lui; Tren = Învață pe cineva să fie dreptaci; Ondulat = Că are comportamente similare cu ale oamenilor necinstiți; Bară oblică = Uciderea cu un cuțit; Aglomerat = Scăzut în formă de stâncă; Crampă = Preocupare de mare sau excesivă importanță“. Și un ultim exemplu (cireașa de pe tort): „Întâmpla = Întâmpla“. (D. S.)

Foto: E. Farkas

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.