Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 892 din 13 -19 mai 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

SÎNT BUNE LA CEVA ȘI EXIGENȚELE „AUTOLIMITATIVE“, MAI DESFIINȚEZI ANORMALUL CARE FACE LEGĂTURA ÎNTRE OAMENII ACTUALI ȘI UNUL ULTERIOR 

 Sînt bune la ceva și reclamele, mai înveți cuvinte noi. Dacă n-ați știut pînă acum, aflați că mopul cu abur folosește o tehnologie avansată care „se bazează pe producerea automată a presiunii jetului de vapori de apă fierbinți“. Numele ei: tehnologie aerofumoară. (D. S.)

 Un bărbat din comuna Albeşti, judeţul Botoşani, a ajuns la spital după ce a fost înjunghiat de soţia sa, pentru că i-a reproşat că nu ştie să facă sarmale. Femeia a fost internată la Psihiatrie, unde urmează să fie supusă unei expertize, anunță Adevărul. Articolul nu pomenește nimic despre competențele femeii în materie de gastronomie. Nici despre exigențele soțului nu se spune mare lucru. Un bărbat. O femeie. Niște sarmale. Și un cuțit. Iată o intrigă puternică pentru un roman noir. (M. M.)

 În această primăvară, compania de biotehnologie Oxitec intenționează să elibereze țînțari modificați genetic în arhipeleagul Florida Keys. Oxitec spune că tehnologia va combate febra denga, o boală care poate fi letală, dar și alte virusuri transmise de țînțarii din specia Aedes aegypti – cum ar fi Zika. Țînțarii nativi din Florida sînt din ce în ce mai rezistenți la insecticid, cea mai comună formă de control, iar oamenii de știință spun că au nevoie de tehnici noi pentru a extermina insectele și  a combate bolile pe care le pot genera. Țînțarii de la Oxitec sînt modificați genetic pentru a transmite descendenților lor ceea ce compania numește gene „autolimitative”: atunci cînd sînt eliberați în mediu, masculii modificați genetic se împerechează cu țînțarii sălbatici de sex feminin, iar generația rezultată nu supraviețuiește pînă la maturitate, reducînd astfel populația generală. (A. M. S.)

 Cum a remarcat cineva, dacă tot se adaugă avertismente operelor trecutului pentru a proteja prezentul progresist de greșelile trecutelor epoci retrograde, Manifestul Partidului Comunist al lui Marx & Engels ar trebui însoțit de următorul disclaimer: „Această carte te poate face să desființezi burghezia, să confiști proprietatea privată și să trimiți oamenii în Gulag”. Acum, imaginați-vă un disclaimer la Biblie. (M. C.)

 Ideea constituirii unei comisii pentru revenirea la normalitate pare, după atîta timp în care anormalul a devenit normal, aproape normală. (M. M.)

 Doi migranți care au trecut fraudulos granița din Serbia spre România au ajuns la spital, după ce au fost călcaţi de un tractor care făcea lucrări agricole – relatează hotnews.ro. Cei doi bărbați de origine afro-asiatică, găsiți de un echipaj al poliției de frontieră la marginea drumului DJ 588 care face legătura între Șemlacu Mare și Gătaia, au declarat, într-o engleză greoaie, că au fost acroșați de un utilaj agricol în timp ce se odihneau într-un lan de rapiță. La Șemlacu Mare, fie nu se întîmplă nimic, fie se petrec lucruri spectaculoase. (M. P.)

 Potrivit unei lucrări de genetică istorică, peste 16 milioane din oamenii actuali de sex masculin (adică unul din două sute) ar fi descendenți direcți a lui Ginghis Han. Lucrarea se bazează pe numărul mare de copii ai conducătorului Imperiului Mongol între 1162 și 1227. Aplicînd aceeași teorie, poate că am putea afla cîți români se trag direct din Ștefan cel Mare. (A. P.)

 În timp ce SUA continuă să administreze milioane de vaccinuri pe zi, accentul s-a mutat de la vaccinarea în masă către persoanele care sînt reticente în a se vaccina. Pentru a combate ezitarea în fața vaccinurilor, companiile și oficialii locali și de stat au conceput modalități inedite de a atrage atenția celor neimunizați. Statul Maryland a declarat că va înmîna 100 de dolari bugetarilor complet vaccinați și îi va penaliza pe cei care refuză rapelul dacă agențiile de sănătate americane recomandă unul ulterior. În New Jersey, cetățenii cu vîrsta de peste 21 de ani care primesc prima doză de vaccin în luna mai pot merge cu adeverința de vaccinare la una dintre cele 13 fabrici de bere participante și pot cîștiga o bere gratuită ca parte a programului statului „O injecție și o bere”. În orașul Detroit, oricine care conduce pe cineva să-și facă vaccinul poate primi un card de debit preplătit de 50 de dolari. Genul ăsta de campanie ar putea funcționa și la noi. (A. M. S.)

p24 mplesu jpg jpeg

ÎN CONDIȚIILE ASTEA, VECHEA PROBLEMĂ A NOILOR GENERAȚII CONTINUĂ SĂ CREASCĂ

 Bill și Melinda Gates au anunțat că divorțează. Statisticile spun că sînt o familie atît de bogată încît cheltuirea unui dolar pentru un american de rînd e echivalentă cu cheltuirea a 1,2 milioane de dolari pentru Bill Gates. Adică, acolo unde americanul obișnuit cumpără un suc, Bill Gates cumpără un elicopter. În condițiile astea, e evident că pentru el și soția sa banii nu mai au absolut nici un fel de valoare. Dar ce însemnătate mai poate avea divorțul? (A. M.)

 Odată cu redeschiderea Disneyland-ului din SUA, autoarele unui articol din SFGATE (supliment online al ziarului San Francisco Chronicle) au readus pe tapet mai vechea problemă a pupatului fără consimțămînt din finalul poveștii „Albă-ca-Zăpada”, încheind cu întrebarea: „Chiar nu putem inventa alt final?”. Chiar așa. N-ar fi mai bine ca Prințul s-o gîdile pe Prințesă întru trezire și abia pe urmă s-o întrebe: „Pot să...?”. Deși, dacă mă gîndesc mai bine, gîdilatul are nevoie și el de consimțămînt. Dar ar putea să-i răcnească prompt: „Bau!” și apoi să-i șoptească tandru: „Pot să...?”. Deși urlatul poate fi considerat un abuz psihic. Pînă la urmă, poate cel mai corect politic final ar fi să aștepte nițel, ca un domn, și dacă duduia nu se trezește, să plece fără s-o mai pupe. Happy end. (S. G.)

 O mică pasăre din Australia (regent honeyeater – e clar cu ce se hrănește) este în mare pericol de dispariție, dar nu neapărat din cauza poluării ori a prădătorilor, ci pentru că – ciudat fenomen! – masculii noilor generații nu mai știu să cînte trilurile care impresionează femelele. Un hiatus generațional se pare că a intervenit, nu au mai existat păsăroi bătrîni care să-i învețe cîntecele specifice pe cei tineri, așa că aceștia au început să imite cîntecele altor specii, precum cucul sau privighetoarea, iar femelele nu sînt seduse de aceste maniere împrumutate. Dimpotrivă. Ele așteaptă să li se cînte ceea ce știu ele că trebuie cîntat, dar masculii nu mai sînt în stare. Meditați singuri de-aici încolo... (S. V.)

 Biologul britanic J.B.S. Haldane (1892-1945): „Dacă Dumnezeu a existat, înseamnă că a nutrit o neobișnuit de mare afecțiune față de gîndaci, ținînd seama că a creat peste 350.000 de specii diferite”. Între timp, numărul speciilor descoperite a crescut și continuă să crească. (M. C.)

Foto: M. Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Bancher renumit, judecat pentru ucidere din culpă. Radu Grațian Ghețea a produs un accident rutier soldat cu moartea unei persoane
Președintele uneia dintre cele mai cunoscute bănci din România a fost trimis în judecată, pentru un accident rutier pe care l-a provocat, spun procurorii, în anul 2022.
image
Cine a fost țarul Ivan al IV-lea al Rusiei, supranumit „cel groaznic“: în masacrul de la Novgorod au fost uciși 60.000 de oameni
La 18 martie 1584, Ivan cel Groaznic a murit în timpul unei partide de şah. Se spune că Ivan a murit de o afecțiune a intestinelor și a aparatului urogenital însă, după ce Stalin a ordonat deshumarea sa, acestor afecţiuni li se adaugă şi otrăvirea cu mercur.
image
Marele Zid Românesc de la Curbura Carpaților. Este lung de zece kilometri și se află la granița dintre două județe
Legenda de la care porneşte şi numele misterioasei formaţiuni geologice spune că acest zid a fost ridicat de fiinţele mitice care trăiau în această regiune cu milenii în urmă - uriaşii, care aveau înfăţişări ciudate şi puteri nemăsurate.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.