Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE DESCHIDE IMAGINARUL DEZINFECTANT, ÎNTR-O ÎNVÎRTIRE IDEALĂ PENTRU DISPARIȚIA JUCĂTORILOR CARE STABILESC REGULILE

 Se deschide, cu o întîrziere de cinci ani, linia de metrou care leagă cartierul Drumul Taberei de centrul orașului. Inaugurarea e un prilej de bucurie pentru cei care așteaptă de-o viață acest metrou. Dar și prilej de bășcălie. De-abia acum primarul Gabriela Firea poate spune, fără să greșească: „Bine ați venit în țara noastră”. (M. M.)

● Celebrul iluzionist american David Blaine a efectuat un zbor agățat de baloane multicolore pentru a aduce un omagiu filmului franțuzesc Balonul roșu (din 1952), care a marcat imaginarul a milioane de copii din toată lumea. Poezie curată. (A. M. S.)

 În ghidul elaborat de Ministerul Educației, pentru buna desfășurare a cursurilor la gimnaziu și liceu, e menționat că, în timpul pauzelor individualizate, pentru elevii care nu merg la toaletă, cadrul didactic va organiza activități recreative. Poate ar fi bine, în acest sens, pentru cadrul didactic, să-și atașeze și un mop cu dezinfectant la spate și să presteze un dans, eventual la alegerea învățăceilor. Astfel va igieniza clasa și își va amuza elevii. (S. G.)

 Marea descoperire științifică a acestei veri este că spermatozoizii nu înoată ca niște țipari, așa cum s-a crezut în ultimul secol, ci se rotesc într-o învîrtire rapidă și sincronizată, creînd astfel un fel de iluzie vizuală în care coada pare că face o mișcare laterală. Descoperirea acestei simetrii a rotirii va ajuta la identificarea mai exactă a indicelui de fertilitate și, mai ales, la îmbunătățirea ei. Și dacă tot am purtat discuția asta, iată un fapt istoric: spionii britanici foloseau sperma în chip de cerneală invizibilă pentru a transmite mesaje în timpul Primului Război Mondial, metoda fiind inventată de căpitanul Sir Mansfield Cumming. Și un citat din Malone moare de Beckett: „Sămînța lui n-a făcut rău nimănui niciodată“. (M. C.)

● V-ați întrebat vreodată ce v-ar trebui pentru ca lucrurile dumneavoastră tricotate să-și păstreze forma? Dacă nu ați făcut-o pînă acum, întrebați-vă. Iar pliantul Astoreo vă oferă imediat un răspuns: „umerașul cu formă ideală pentru agățat tricotaje“, a cărui „suprafață de sprijin reglabilă largă previne bombarea urîtă“. (D. S.)

 Un bărbat în vîrstă de 80 de ani din nordul Angliei, dat dispărut după ce a fost surprins de un viscol puternic în timpul unei drumeții, a apărut chiar la conferința de presă despre dispariția sa. Trecuseră trei zile de cînd dispăruse și omul a declarat că a avut parte de niște nopți nebune. Și de o publicitate pe măsură. (A. M. S.)

● Anul acesta, copiii de mingi de la US Open n-au mai fost copii. Au fost adulți în toată regula, unii cu  burtă și chelie. Și-au făcut treaba, dar unii erau la fel de dizgrațioși ca arbitrii de tușă din turneele americane. De cîțiva ani, acești arbitri au adesea forme care intră în contrast cu cele ale jucătorilor și cu ideea de sport în general. Îți amintesc mai degrabă ideea de hamburger. Probabil că în cazul lor, în America, se aplică vreo politică corectă care spune că omul are dreptul să fie gras. La copiii de mingi, organizatorii s-au gîndit să nu-i expună pe cei mici la riscul îmbolnăvirii de COVID-19. Nu m-aș mira însă ca, după pandemie, să rămînă ideea „adulților de mingi” deoarece, nu-i așa, copiii nu trebuie exploatați. Iar „adulții de mingi” să fie neapărat albi, ca nu cumva să ajungă jucătorii să fie serviți de persoane de culoare. (A. M.)

● Sîntem îndemnați, cu insistență, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să ne spălăm pe mîini. Toate normele sanitare se bazează pe aceste principii. Acum, că începe școala, autoritățile constată că exigențele sînt prea mari. Nu se poate păstra distanța fizică în școlile vechi, cu săli de clasă mici și aglomerate; nu toți copiii poartă mască, oricît ar fi ea de obligatorie; și nu, nu toate școlile au chiuvete sau măcar apă curentă. Încă o dată, realitatea depășește puterea de imaginație a celor care stabilesc regulile. (M. M.)

O DOVADĂ CĂ VECINUL POLITIC E MAI IMPORTANT DECÎT PAGUBELE

● Cadrele didactice ale unei școli private din București au primit de la conducerea instituției recomandarea insistentă de a nu purta cu elevii nici un fel de discuții pe teme legate de coronavirus. O dovadă că virusul SARS-CoV-2 a intrat în rîndul marilor teme universale – politică, religie, sport – care unesc și, mai ales, dezbină. (M. P.)

 Din poveștile Gridului: „Am fost prizonier în Italia și nu am dus-o rău deloc, lucram cu niște boi pe o moșie – îmi povestea vecinul Gheorghe Marcu –, eram undeva unde lumea nu bea deloc apă, doar vin, și după atîta vin mi s-a făcut dor de apă, că, atunci cînd am adăpat boii, la o fîntînă cu cumpănă, am băut apă din găleată; m-au văzut și m-au rîs: «Giorgio – că așa îmi spuneau, nu Gheorghe – a băut apă ca boii».” – povestaș Viorel Ciurilă. (R. M.)

 Vermin Supreme are 59 de ani și este o prezență inclasabilă în peisajul politic american. Este imediat remarcat oriunde merge, e simpatizat, dar nu e deloc votat. Din 2004 încoace, a candidat la orice alegeri îi ies în cale, inclusiv, de vreo patru ori, la președinție. Acum, în 2020, candidează pentru Senat. De fiecare dată a obținut rezultate comice (nu a putut recolta niciodată mai mult de cîteva sute de voturi). La o primă vedere, comicul este exact ceea ce caută. Poartă o cizmă enormă pe post de pălărie („datorită acestei pălării-cizmă am putut intra în contact cu o grămadă de ziariști de pe tot acest Pămînt plat“), susține dreptul fiecărui american la un ponei, promite o lege care va obliga pe toți cetățenii să se spele pe dinți (de altfel, se mîndrește că este singurul candidat la președinția americană din istorie care și-a făcut publică radiografia stomatologică la zi, întrebîndu-se de ce contracandidații săi n-au curajul s-o facă) și se declară un anarhist social care vrea să desființeze statul și războaiele. După exigentele criterii românești este un traseist respingător: a fost democrat (2004-2008), republican (2008-2012), apoi iar democrat (2012-2016), iar acum e libertarian. Totuși, e simpatic… (S. V.)

● Crocodilul e mai important decît marca de lux. Este valabil în Australia, unde o poșetă Yves Saint Laurent, în ediție limitată, a fost confiscată și de-a dreptul distrusă de vameși la graniță. Pielea de aligator din care fusese confecționată o făcea să valoreze peste 19.000 de dolari, dar fără nici un folos, dat fiind că nu avea toate actele cerute de lege pentru a intra în țară. În Australia, infracțiunile comerciale cu specii pe cale de dispariție sînt aspru sancționate. Cumpărătorul, care o achiziționase online din Franța, a rămas și fără bani, și fără crocodil. (A. A. D.)

● „Laboratoarele Muzeului Luvru anunță că tabloul lui Rubens «Fecioara cu îngeri» – 1618-1620, 38 cm / 1 m, din colecția lui Ludovic al XIV-lea –, tablou tăiat în trei locuri cu un briceag, în ziua de 8 ianuarie, la orele 14, de către inginerul Pierre Guillard, va fi expus din nou în maximum 15 zile. Pagubele sînt fără importanță. Loviturile au fost superficiale. Agresorul urmează să fie expus unui examen mintal înainte de a fi deferit justiției. Prea bine! Liniștiți dinspre partea asta, putem să deschidem ziarul și să vedem ce mai anunță meteorologii lumii.“ Radu Cosașu, în revista Flacăra, 20 ianuarie 1968. (M. C.)

Foto: M. Bănică

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.