Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

PE DRUMUL SPRE FOLOSIREA UNEI DEFECȚIUNI EFICIENTE AR TREBUI DIFUZATE ÎNREGISTRĂRI CU „AH“-URILE RENAȘTERII

 Pe drumul spre Giurgiu, pe un gard, un număr de telefon și un anunț enigmatic (pentru mine, cel puțin): „Primesc pămînt“. (D. S.)

 Mitul conform căruia toaleta este singurul loc unde, de la împărat pînă la ultimul supus, cu toții au puțină intimitate tocmai a fost demontat de arhitecții japonezi. Toaletele cu pereți trasparenți au fost instalate în parcurile publice din Tokyo și urmează să împînzească întreaga regiune pînă în primăvara viitoare. Folosirea sticlei pentru cabine are menirea de a indica dacă există deja o persoană înăuntru sau dacă toaleta necesită curățare. Persoanele anxioase din fire se pot liniști: sticla „inteligentă” devine opacă atunci cînd cabina este ocupată. Noaptea, toaletele sînt făcute să lumineze parcul ca niște lanterne uriașe. (A. A. D.)

 Poluare într-un orășel din Elveția: din cauza unei defecțiuni la sistemul de ventilație al fabricii de ciocolată, pulbere fină de cacao a fost degajată în atmosferă și s-a depus, în straturi subțiri, pe suprafețe. A nins cu cacao peste acoperișuri, mașini și oameni. Ce norocoși sînt unii… La noi, la Copșa Mică… (M. M.)

 Un faimos bijutier israelian lucrează la cea mai scumpă mască anticoronavirus din lume. Este, toată, din aur alb de 18 carate și e împodobită cu 3.600 de diamante albe și negre. Masca este, desigur, perfect funcțională, fiind prevăzută cu filtre de tip N99 despre care se spune că sînt printre cele mai eficiente din lume. Bijutierul ne spune că masca are un singur inconvenient, dar n-are ce-i face: e cam grea, iese la 270 de grame. Poate credeți că omul a făcut această bijuterie de mască așa, pentru reclamă. Nici vorbă: a avut o comandă. Cineva i-a cerut să confecționeze cea mai scumpă mască din lume și să fie gata pînă la sfîrșitul anului. Bijutierul recunoaște că prima condiție a fost cel mai ușor de îndeplinit. Pentru a doua, trage tare. Prețul măștii: 1,5 milioane de dolari. Comanditarul? Bijutierul nu a dezvăluit identitatea acestuia, dar a precizat că este un bogat om de afaceri chinez stabilit la New York. Deci chinez american. Interesant. Așadar, masca va avea și o conotație politică. (S. V.)

 Comentînd faptul că, în lipsa publicului, organizatorii Campionatului Mondial de Snooker au decis să difuzeze aplauze înregistrate, după fiecare lovitură reușită, Steve Davis, unul dintre foștii jucători de top, a spus, șugubăț, că ar trebui difuzate și înregistrări cu „ah“-urile dezamăgite după loviturile ratate. Bănuiesc, în spatele glumei, și acel sentiment de fairplay al snooker-ului, un sport în care jucătorii își autodenunță faulturile și își încurajează adversarul cînd e pe cale să realizeze un break maxim. (S. G.)

 Cîteva străzi pe care să te plimbi (sau nu), la final de vacanță, în orașul Constanța: Aleea Renașterii, Fundătura 1 Mai, Intrarea Rodica, strada Amsterdam, strada Brotăcei, strada Egalității, strada Gh. P. Ghișeu 2 – Constanța 1, strada Industriei Mici, strada Interioară 1, strada Naționalizării, strada Stabilizării, Aleea Tataia, Aleea Democrației, Intrarea Meduzei, strada Celulozei, strada Parcela 701, strada Pleșu, strada Strada Nr. 2, Aleea Chinului, Prelungirea Recoltei, strada Nespecificată. (A. P.)

EVIDENT, CHEMAREA SE FACE MANUAL (DINTR-O BARCĂ), ÎNTR-O PĂDURE VENEȚIANĂ

 Stînele tradiționale se tot împuținează. Motivele, multiple, țin de țintele economice, mereu în schimbare, nu neapărat benefică pentru consumator. Țăranii își vînd oile, renunță la serviciul stînelor aruncate în vîrf de munte. Motivul întemeiat: nu mai pot beneficia de bucata de brînză, după nevoi. O stînă, ca să fie funcțională, are cinci-șapte ciobani angajați, salariul mediu fiind cam 4.000 de lei lunar, de fiecare. Oile trebuie mulse de trei ori pe zi, orele 6-12-18. Evident, mulsul se face manual – sus, în creierii munților, nu se pune problema de mulgătoare electrice sau orice alte utilaje ajutătoare. O stînă poate adăposti pînă la 700-1.000 de oi, iar un cioban poate avea grijă de maximum 400. Iar de muls, mulge cam 80, maximum 100 de oi pe zi. O oaie dă cam 1-1,100 l, pînă la 1,200 l lapte pe zi, iar la 1 kg de brînză intră cam 4,5-5 l de lapte. Această sumară statistică are ca urmare faptul că în prezent mieii se lasă la supt pînă tîrziu, la sfîrșit de august sau chiar început de septembrie, de unde 1 mai era data tradițională a înțărcatului. Apoi, oile iau direct calea străinătății, ciobanii preferînd să le vîndă en gros. Așa că „...cel ortoman / c-are oi mai multe / mîndre și cornute“ nu le mai spune nimic elevilor conectați online la realitatea din teren. (R. M.)

 Anunț, într-o biserică din nordul Franței, menit să descurajeze folosirea telefoanelor în timpul slujbei: „E posibil ca în acest locaș să simțiți chemarea lui Dumnezeu. Cu siguranță, însă, nu vă va chema pe telefonul mobil“. (M. P.)

 Varianta de Arad a „Bătrînului și marea“: doi pescari au salvat de la înec un bărbat care a căzut dintr-o barcă şi a fost purtat de curenţi cîţiva kilometri, pe rîul Mureş. Pescarii au crezut inițial că era vorba despre un pește uriaș, dar de undiţă era agăţat un om. (A. M. S.)

 În căutarea lor zilnică după jir, niște mistreți au reușit să dibuiască și să consume cîteva borcane pline cu cocaină, în valoare de cîteva zeci de mii de dolari, îngropate într-o pădure de lîngă Montepulciano, Perugia. În acest timp, o vulpe din zona Zehlendorf, Berlin, a reușit să adune în vizuină peste o sută de papuci și pantofi. Vulpea a fost surprinsă pe camerele video, iar oamenii au organizat o operațiune de salvare pentru a-și întregi perechile de încălțări. (M. C.)

 Din ciclul „Ne pleacă valorile peste hotare”: un inginer moldovean a fost surprins în Italia în timp ce construia un tanc din niște tunuri montate pe un buldozer cu șenile. Tancul ar fi trebuit să servească unei grupări secesioniste care militează pentru reapariția statului Republica Venețiană, stat dizolvat în anul 1797. (M. C.)

Foto: A. Vrana

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.