Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CE SIMPLA IDEE DE BINE/RĂU A DAT NAȘTERE UNUI CUPLU ETAJAT?

 Pandemia a impus un nou termen: telemunca. De ce nu se poate și televacanța? (M. M.)

 Aud că planul de a scoate limba latină dintre materiile ce se studiază la gimnaziu a fost redactat de „specialiști“ în urma unui sondaj realizat pe site-ul Ministerului Educației. Acolo, 33% din părinți au spus că latina ar trebui eliminată. Bănuiam că 33% din părinți habar n-au ce e de folos pentru propriii copii. Dar simpla idee de a decide materiile și orele de studiu în școli prin consultare populare mi se pare stupefiantă. Și dacă asta e ideea, ce nevoie mai e de „specialiștii“ din Ministerul Educației? (S. V.)

 O definiție candidă, radicală, simplă, dar cuprinzătoare a stărilor de bine/rău, tristețe/bucurie, satisfacție/frustrare, formulată de un copil de patru ani – cînd îi e bine, spune: „Îmi place totul!”; cînd e supărat: „Nu-mi place nimic!”. (M. P.)

 Un ou de mărimea unei mingi de fotbal dezumflate și vechi de 66 de milioane de ani a fost descoperit în Antarctica. Se presupune că a fost ouat și, la rîndul lui, a dat naștere unui mosazaur, o reptilă marină gigantică, strămoșul din Cretacic al șerpilor și reptilelor de azi. Este al doilea ca mărime descoperit pe Terra după oul păsării-elefant. Mosazaurul a primit, cu această ocazie, și un nume mai acătării: Antarcticoolithus bradyi. (M. C.)

 Dʼale COVID-ului: un cuplu de sexagenari, ea norvegiană și el suedez, din cauza restricțiilor de circulație dintre cele două țări, s-au căsătorit pe un pod frontalier. Și în felul ăsta au scăpat de carantină. (A. M. S.)

 Dacă te pierzi cu firea de admirațiune în fața sloganului electoral spînzurat în stația de mașină din Drumul Taberei, inscripționat etajat cu verzale în două culori (negru/roșu) –IUBIREA ESTE ÎN FIREA OAMENILOR! (firea, evident, cu roșu) –, riști să-ți rupi gîtul în gropșanele de la bază. Asfaltul e vălurit în dîmburi cam de 20 cm, urci, cobori vreun metru de asfalt carosabil, iar gropile te pîndesc dintre undele de beton. Căci în urbea noastră europeană zisă capitală, gropile sînt în „firea” locului. Tot cu verzale roșii. (R. M.)

CU SIGURANȚĂ, OAMENII DE UNICĂ FOLOSINȚĂ NU S-AU SPART

 Un doctor din Timișoara, cunoscut pentru rezultatele sale în tratarea persoanelor cu COVID-19, a constatat că unele persoane bolnave care nu credeau în existența acestui virus au continuat să nu creadă nici după ce s-au îmbolnăvit și nici după ce doctorul i-a salvat. Au susținut că ar fi avut altă boală. Cu siguranță, oamenii ăștia suferă și de altă afecțiune, de care nici un doctor nu-i poate salva. (A. M.)

 Pentru că a vrut să aibă cea mai scumpă mască de protecție din lume, un om de afaceri din SUA și-a comandat una din aur alb, încrustată cu peste trei mii de diamante, care va costa 1,5 milioane de dolari. Nu se specifică, dar cred că extravaganța maximă ar fi ca această mască să fie de unică folosință. (S. G.)

 În urma exploziei catastrofale din Beirut, biserica ortodoxă Sf. Dimitrie din apropiere a fost ruinată, dar altarul a rămas intact, nici măcar geamurile nu s-au spart, iar obiectele de cult aflate înăuntru au rămas neatinse. „Cînd am ajuns, am fost șocat, biserica era distrusă. Cînd am intrat în altar, am fost surprins, altarul era neatins. Am simțit ca un mesaj de la Dumnezeu.” – preot Jouil Nassif. Minune dumnezeiască! (R. M.)

CHESTIUNEA POATE FI REZOLVATĂ ÎN AER LIBER, ÎN FUNCȚIE DE ULTIMUL VIITOR

 Chestiunea clanurilor de interlopi nu poate fi rezolvată peste noapte, a explicat președintele Klaus Iohannis. Păi, hai să încercăm s-o rezolvăm peste zi, ca să dormim liniștiți noaptea. (M. M.)

 La Berlin, o vulpe a furat peste o sută de încălțări de la locuitorii unui cartier. Avea suficiente modele încît să-și deschidă un magazin în aer liber. (A. M. S.)

 Cititorii pasionați au căpătat mai multe nume, în funcție de limbă, aproape toate asociate unui animal: dacă noi le spunem șoareci de bibliotecă, indonezienii le spun viermi de carte, germanii – șobolani cititori, danezii – cai cititori, iar italienii – băutori de cerneală. De cînd am descoperit acest lucru, îmi place să mă gîndesc la mine ca la un cal de bibliotecă cu botul mozolit de cerneală. (M. C.)

 Pisicile nu sînt doar preferatele Internetului, ci și animalele asupra cărora pot fi găsite cele mai neașteptate lucruri. Printre ele: un card de memorie, cartele SIM și chiar heroină. I s-a întîmplat recent unei feline contrabandiste din Sri Lanka. Autoritățile s-au dovedit a nu fi prea mari iubitoare de pisici: infractoarea a fost reținută și închisă în penitenciarul de maximă securitate Welikada, din Colombo. Tot pisica a avut ultimul cuvînt de spus: în mai puțin de două zile a evadat. (A. A. D.)

 Alte nume de firme din Satu Mare: Enigma M & M SRL, Frații Buni SRL, Reflexo Vital Corina SRL, Expresiv SRL, Glia Sătmăreană SRL, Viitor Transportator SRL, Pe Tocuri SRL-D, Casa Gata Sebi SRL, Toamna Legumelor SRL, Consegvent SRL, Bumb Magic Trans SRL, Buhai Aliment SRL-D, Instinct SRL, Șut Și Gol SRL, Mica Copilărie SRL, Cuptorul Casei SRL, Dinu & Emilia Viața Nouă SRL, Ekilibru SRL, Traiectoria Dreaptă SRL, Zbor Ușor SRL, Asul Fierului Forjat SRL, Hiperbola SRL, Grădina Bio A Lu’ Vio SRL, Credite Prietenoase SRL, Bunica Paprika Chef SRL, Tentacule SRL, Chiropteromania SRL, Ochi Căprui SRL, Abil Furnir Nagy SRL, Socri SRL, Tendința De Flori SRL, Mikrobi SRL, Printări Frumoase 3D SRL, Speranță Prin Tenis SRL, Voluntarii Olimpiști Asig SRL, Savant SRL, Țuică Scorilo SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.