Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN CELE DIN URMĂ, VIITORUL E UN FEL DE ISTORIE VIE A ȘABLOANELOR DE GÎNDIRE

 A fi sau a nu fi Shakespeare: în comitatul Hidalgo din New Mexico (SUA) există un oraș-fantomă care se cheamă Shakespeare. A început ca popas pentru diligențe, cu numele de Mexican Springs, iar după Războiul Civil a primit un nou nume, Grant (în cinstea generalului Ulysses Grant, care va ajunge ulterior al 18-lea președinte al Statelor Unite și va sfîrși pe bancnota de 50 de dolari). Apoi orașul își mai schimbă numele de două ori, întîi în Ralston City și, în cele din urmă, în Shakespeare. Este abandonat în 1929, ca urmare a închiderii minelor de argint din zonă. Pe 9 noiembrie 1881, aici au fost linșați doi hoți de vite, „Russian Bill“ Tattenbaum și Sandy King, prinși de un pistolar supranumit „Dangerous Dan“ Tucker, pe atunci șerif în Shakespeare. Vestul e tăcere. (D. S.)

 Noua ademenire a clienților unei prăvălii de cafea (la pachet): „Cafeaua noastră e dezinfectată”. Mi-am imaginat, în viitorul noii normalități, gurmanzi care vor căuta plăcerile aseptice ale mîncărurilor, mirodenii sterilizate și gusturi accentuate, exotice de dezinfectant. (S. G.)

 Hamako Mori are 90 de ani și un canal de YouTube, urmărit de 260.000 de fani. Publică regulat video-uri cu jocuri: GTA 5, Skyrim, Biohazard 3, Call of Duty. Gamer Grandma, pe numele ei de scenă, e un fel de istorie vie a gaming-ului. A început să joace cînd avea 39 de ani, pe vremea casetelor video, iar acum e cea mai bătrînă „gameriță” din lume. După cum se vede, pasiunile chiar nu țin cont de vîrstă. (A. M. S.)

 Frustrat că în timpul pandemiei nu a putut împărtășit destui enoriași cu aceeași linguriță, arhiepiscopul Teodosie, încarnare a șabloanelor anticlericale (fariseu, bigot și lumesc în toate cele), vrea să mai tragă o dublă a slujbei de Paști, în noaptea de 26 spre 27 mai. Nu știu de ce, dar situațiunea mă duce cu gîndul la o serie de șlagăre și de producții hollywoodiene: Oops!… I did it again, Dirty Harry, Matrix reloaded, The Postman Always Rings Twice – cu Teodosie protagonist. (M. P.)

 Michel Onfray a anunțat că vrea să publice o revistă trimestrială de dezbatere cu și despre reprezentanții curentelor de gîndire suveraniste: Front Populaire. Revista n-a apărut încă. În schimb, (re)poziționările ideologice, lamentările, comentariile de pe tușă, invectivele, dar și aplauzele și uralele sînt în toi. S-ar putea scoate cel puțin o ediție a revistei doar din astea. (M. M.)

LA ÎNCEPUTURI, TOTUL PARE CA ÎNAINTE SĂ NE GÎNDIM CUM AR FI FOST DISTANȚA DUPĂ MAI MULTE DECENII

 A murit Little Richard, cel mai charismatic și mai extravagant dintre creatorii rock’n’roll-ului. „Poate că Elvis este Regele, dar eu sînt Regina rock’n’roll-ului”, a fost una dintre nenumăratele sale afirmații memorabile. La începuturi, Jimi Hendrix îl acompania, iar James Brown îi deschidea concertele; apoi, de la The Beatles și David Bowie la Prince, mai toată lumea a luat cîte ceva de la el. Interviurile și vestimentația sa au fost la fel de spectaculoase precum muzica lui. (M. C.)

 În Virginia, izolarea continuă și locurile publice trebuie să respecte multe norme, inclusiv cele de distanțare fizică. Restaurantele sînt încă închise în interior, așa că un patron de restaurant s-a gîndit să nu stea cu mesele goale: a adus manechine și le-a așezat pe scaune. Cu acești falși clienți, mulțumiți și îmbrăcați elegant, totul pare ca înainte. (A. M. S.)

 Nu sînt un om invidios, recunosc însă că am rămas totdeauna în admirația norocoșilor loviți de soartă exact la momentul potrivit… Și eu am/am avut rude iubitoare, gata de sacrificii firești pentru aproapele/consangvinul lor. Dar  brodeală ca la alții, mai rar… Cum ar fi adică o mătușă, chiar dacă nu Tamara numită, dar să acționeze din suflet cînd îți arde buza. Sau norocul chior al mirilor Claudiu & Olguța, așa potriveală mai rar, dar de nuntă nouă odată cu conacul… Ca să nu mai vorbim de dna Pintea, căreia chiar mămica ei i-a dăruit în direct vreo 63.000 de euro, așa, de cheltuială… Vezi bine, și cadourile consoartei nu sînt de ici, de colea, cînd ele atîrnă cît aproximativ 119 pensii minim garantate, nimica toată pentru un ceas de mînă, dacă stai să te gîndești, cadou de la soț iubitor, la vreme de seară… „Eu am fost europarlamentar, mi-am putut permite să-mi cumpăr o broșă…” Parcă ne sună cunoscut. Dar să nu fim nostalgici să ne gîndim cum ar fi fost pandemia în vremea Vioricăi Dăncilă, sau viceversa… (R. M.)

 Din cîte am văzut la televizor, la ședințele de guvern miniștrii nu păstrează între ei distanța legală de minimum 1,5 m. Ce să înțelegem? Că în Palatul Victoria nu există o sală mai mare? Sau că fac parte din aceeași familie? (D. C.)

 La Salonta a fost găsit primul cuib cu ouă de dropie, după mai multe decenii în care s-a crezut că specia a dispărut complet. Să sperăm că dropiile vor crește și se vor înmulți înainte ca vreun braconier să le jumulească în vreun ceaun, aruncîndu-le emițătorul în  fundul curții. (M. C.)

CINE NU-ȘI DOREȘTE FOARTE APRINS O ANUMITĂ LUMINĂ LA GEAM?

 Pentru a respecta regulile de distanțare, dar și pentru a le cosmetiza, restaurantul unei grădini zoologice din Japonia a așezat la mese, strategic, între clienți, animale de pluș. Astfel, susțin patronii, oamenii nu se vor mai simți atît de singuri în timp ce mănîncă. Mai mult, cred eu, se vor lega prietenii pe viață – căci cine nu-și dorește un amic tăcut, discret, care doar te ascultă, fără să te contrazică, și care pare că te încuviințează tot timpul? (S. G.)

 În mijlocul unei alei discutau un bărbat și două femei. Se cunoșteau, dar părea că se întîlniseră întîmplător. Una dintre femei le povestea celorlalți că o cunoștință de-a ei fusese testată, dar nu i se găsise nimic. „Nu e nici un virus, domnule, ăștia își bat joc de noi! E o prostie!” Tonul ei ar fi fost foarte aprins dacă masca trasă peste gură și nas nu i-ar fi pus o oarecare surdină. (A. M.)

 „Nu a fost Duminica Orbului”, conchide dl Ion Iliescu la 30 de ani de la primele alegeri după căderea comunismului, cînd 85% din electori au ștampilat FSN. „Acum, cînd se manifestă tot mai fățiș o anumită tendință totalitară, apreciem la adevărata lor valoare Curtea Constituțională a României și Avocatul Poporului”, continuă, explicit, domnia-sa. Gura păcătosului tot adevăr grăiește, chiar dacă orbii au rămas doar în scripte. Și el încă n-a fost „condamnat pentru sîngele vărsat”. Dacă nu acum, atunci cînd?! (R. M.)

 Mi se pare firească ideea Arhiepiscopiei Tomisului de a repeta slujba Învierii. În fond, e vorba de o tragedie antică, un spectacol de sunet, lumină și costume, cu scenariu repetat an de an, cu public și cu plată. Dacă nu s-a ținut la data anunțată în prealabil, de ce nu s-ar reprograma!? Ce nu înțeleg e de ce Noaptea Învierii nu se joacă în toată stagiunea Arhiepiscopiei. (M. C.)

 Dragoste în vremea COVID-ului – acum vreo două săptămîni, în cartierul meu, patru puștani stăteau turcește în mijlocul trotuarului și își povesteau isprăvile din izolare. „Și ce a zis? Te iubește?” „Nu știu, că n-am văzut-o decît la geam… mama ei n-o lasă să iasă…” „Trebuia să te lași în jos, pe acoperiș… poate are și ea nevoie de o cola, ceva…” Eu n-am fost decît un trecător cu mască. (A. P.)

Foto: L. Muntean

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.