Cu ochii-n 3,14

21 mai 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM AM AFLAT CARE-I DIFERENȚA DINTRE ANUL TRECUT ȘI TIMPUL TRECUT

 Cum și-au petrecut unii (mai exact, unele) începutul de relaxare? Am aflat de la televizor, unde o făptură a zilei de azi, cu un aer exuberant, spunea: „Am răstălmăcit toate magazinele!“. (D. S.)

 Am aflat cu surprindere că un cuvînt romani-românesc extrem de popular prin partea locului are un echivalent precis în limba germană. Ische (citit ișe), provenit din idiș, înseamnă, în jargon urban german, nici mai mult, nici mai puțin, „gagică” – cu tot panașul de conotații, nuanțe și semnificații. O altă asemănare, de-a dreptul izbitoare, mi-a zdruncinat o mică, dar semeață parte a sentimentului național-lingvistic: germanul Puller, pronunțat pulăr, înseamnă exact ceea ce bănuiți. Dată naibii latina asta, cu pullus-ul și cu ampulla ei cu tot. (M. P.)

 Care-i diferența dintre self driving car și un șofer de Uber care, după ce primește toate datele călătoriei prin aplicație, execută întocmai indicațiile vocii generate de Waze? De la Sapiens la proto-roboți. (M. C.)

 Un magazin din Hong Kong vinde îngheţată cu aromă de gaz lacrimogen, pentru cei care vor să-și amintească de demonstraţiile violente de anul trecut, informează New York Times. Ingredientul principal este piperul negru. „Are gust de gaz lacrimogen. Pare dificil să respiri iniţial, este chiar picantă şi iritantă. Mă face să vreau să beau multă apă imediat”, a spus un client. Nici nostalgia nu mai e ce-a fost. (A. M. S.)

 O știre Mediafax spune că viceprimarul din Deveselu conduce mașina de gunoi și „nu-i e rușine”. Iar primarul se urcă la volanul microbuzului și transportă angajații la serviciu. Doamna Firea a ratat o asemenea lovitură de imagine. Dar nu-i timpul trecut. Poate o sfătuiește cineva… (D. C.)

CE-A CÎȘTIGAT PRIMUL FOST LUCRĂTOR ACUM? O INVITAȚIE ROMANTICĂ LA IZOLARE ÎN MÎNCARE

 „Ce-a cîștigat? Kövesi n-a cîștiat nimic la CEDO. Nu mai bateți cîmpii cu grație!” – L.O.V., ricanînd din surîsu-i inefabil. Adicǎtelea, lǎsați-mǎ pe mine sǎ bat cîmpiile române… cu abjecție… Aceeași a dvs., Lia Olguța Vasilescu. (R. M.)

 Recent s-a redeschis primul Disneyland, cel din Shanghai, la 30% din capacitate, cu o verificare atentă a stării de sănătate a vizitatorilor și cu respectarea regulilor de distanțare socială în întreg parcul. Pentru a-i mai amuza pe cei mici, care înțeleg mai puțin din ce se petrece în jur, tot Disney a lansat o serie de măști pe care sînt desenate personajele cele mai populare, de la Mickey și Minnie Mouse pînă la prințese, sirene, eroi din Star Wars sau Frozen. Uite-așa, în vremuri de pandemie, și cei mari își pot arăta adevărata față (sau mască). (A. A. D.)

 La protestul antivacciniștilor de vineri, cică a participat și Adrian Severin, fost parlamentar european, fost viceprim-ministru, fost ministru al Afacerilor Externe, fost condamnat penal și pușcăriaș. Păi, cum ar putea domnul Severin să creadă în viruși și în vaccinuri? El nu credea nici că-i normal ca în apă să fie de două ori mai mulți atomi de hidrogen decît de oxigen. (A. M.)

 Un american s-a deghizat în lucrător pe aeroportul din Frankfurt, cu speranța că va putea păcăli restricțiile de călătorie din această perioadă, pentru a-și întîlni iubita care trăiește în Germania. Are 20 de ani. Îl înțeleg. (A. M. S.)

 De treizeci de ani au rǎsucit legislația numai în unghiul favorabil pentru Dragnea & ai sǎi… cîtǎ frunzǎ și iarbǎ. Nu s-au autosesizat pe un plan legislativ coerent, de perspectivǎ. Domnii Iordache, Toader & acoliții aveau în lucru alt plan. Iar acum s-au trezit bǎltind în vid legislativ. Care baltǎ nu a fost descoperitǎ de avocata neamului decît la sfîrșit, cînd, zic tot ei, românii s-au trezit cocoșați de atîtea amenzi. Avocata nu s-a prins de la bun început. Cǎ, deh, nu-i picǎ omului fisa oricînd! Ci numai la comandǎ. Iar comanda a comandat cu întîrziere. De unde sǎ le mai parvinǎ, așadar, aleșilor în funcție o gurǎ de oxigen? Cǎ din urǎ nu izvorǎște decît abjecție în stare purǎ… (R. M.)

 Cu o săptămînă înainte de ieșirea oficială din starea de urgență, Primăria sectorului 2 a decis redeschiderea parcurilor – menționîndu-se că „parcurile au fost redeschise ca o extensie a sistemului de trotuare”. Presupun că, în noua normalitate, o invitație romantică la promenadă va suna cam așa: „Vii să mirosim teii în extensia sistemului de trotuar?”. (S. G.)

 Ziarul Libération anunța acum cîteva zile, cu litere de-o șchioapă, relaxarea măsurilor de izolare în Franța: „Retour à l’anormal!”. În urmă cu două săptămîni, Michel Houellebecq scria că nu crede în previziuni de tipul „Nimic nu va mai fi cum a fost odată”. „Dimpotrivă, totul va fi exact la fel”, spune el. Da, e clar, ne întoarcem la anormalitate. (M. M.)

 Lucruri cu care nu mă împac: odorizantele auto, etichetele care nu se dezlipesc de pe produse, mănunchiul de etichete de pe tricouri/cămăși, manualele de utilizare în 30 de limbi ale electrocasnicelor, gulerașul de plastic de pe gîtul pet-ului de Borsec, foița de aluminiu de pe gura tubului de pastă de dinți, paiul din paharul de gin tonic, tacîmurile de plastic cînd comanzi mîncare pentru acasă, cuvertura de pe marginea patului de hotel, uscătoarele de mîini din toaletele publice. Deocamdată atît. (M. C.)

Foto: M. Pleșu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.