Cu ochii-n 3,14

17 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AM PUTEA ÎNCERCA DIFERENȚA DINTRE CUVINTELE NOI ȘI UN MOMENT ISTORIC ÎNDELUNG AȘTEPTAT 

● Am putea încerca un salt mental în viitor, către vremuri mai potolite, cînd ne vom povesti unii altora Amintiri din covidărie, la un pahar de „Lacrima lui Covidiu“. (D. S.)

● Care-i diferența dintre self driving car și un șofer de Uber care, după ce primește toate datele călătoriei prin aplicație, execută întocmai indicațiile vocii generate de Waze? De la Sapiens la proto-roboți. (M. C.)

● Cînd am auzit prima dată am crezut că am febră. Dar am auzit bine: un medic vorbește despre „termometrizare”. Cred că, înainte să fie pronunțate, cuvintele astea noi ar trebui să fie carantinizate. (M. M.)

● Numele de fată România, deși un pic neobișnuit, a avut lunile lui de glorie imediat după Revoluția din 1989. Menirea lui era de a aminti un moment istoric îndelung așteptat. Nici pandemia pe care o traversăm nu rămîne neconsemnată la nivelul prenumelor: în India s-au născut, la sfîrșitul lunii martie, gemenii Corona și Covid. Așa le-a zis, în grabă, personalul medical, așa le-a rămas numele și în acte. (A. A. D.)

DE FAPT, NU E ABSOLUT NIMIC NOU, ȘTIAM DE MULTĂ VREME CĂ VECHIUL „DA“ VA PUTEA CIRCULA LIBER

● Cică poluarea de zilele trecute din București a fost cauzată de arderea dejecțiilor porcilor de la o fermă cu care ar fi făcut afaceri porcești și fiul lui Dragnea. De fapt, nu e absolut nimic nou, știam de multă vreme că țara asta e poluată cu tot felul de porcării. (A. M.)

● Un student de 20 de ani din India s-a dus la dentist cu dureri și gingia inflamată, și s-a trezit din anestezie direct în Cartea Recordurilor. Dintele buclucaș, extras de medic, avea nu mai puțin de 3,89 centimetri, cu 17 milimetri mai mult decît cel ce mușcase vechiul record. Pînă la proba contrarie, un dinte obișnuit și nepremiat are cam 2,25 centimetri lungime. (A. A. D.)

● Doi englezi și-au organizat ceremonia de căsătorie pe Zoom, o platformă de video-conferințe. Și-au spus „da” în fața unui ecran și li s-a părut că momentul a fost foarte emoționant. Lumea se mai schimbă, dar dorința rezistă. (A. M. S.)

● Zilele astea, cel mai bine este să fii Iepurașul de Paște – premierul Australiei tocmai a emis un decret prin care acesta va putea circula liber pe timp de carantină. Decizia a venit în urma scrisorii unei cetățene îngrijorate, în vîrstă de 9 ani, Taylah, care l-a întrebat pe premier ce se va întîmpla cu cadourile pascale. (S. G.)

p24 314 1 jpg jpeg

CUM SĂ NU ÎNCEPI SĂ IEȘI ÎN SĂLBĂTICIE CÎND FIECARE SE VA DESCHIDE? 

● Cum să nu începi să visezi cu ochii deschiși cînd dai, la Proust, peste o așa minunăție: „Dar acea rochie de casă pe care o aveați deunăzi seara, întunecată, pufoasă, împestrițată, vărgată cu aur ca o aripioară de fluture”? (A. M. S.)

● Unul dintre multele bancuri apărute în această perioadă zice: „Toți ieșiți cu cîinele. Eu am  broască țestoasă. Am ieșit acum trei zile și încă mai coborîm scările”. Eu am auzit de cineva care a ieșit să-și plimbe porcușorul de Guineea, cu o lesă. Numai că, de îndată ce s-a văzut afară, porcușorul, care e un fel de șobolan, n-a trebuit decît să-și strîngă puțin gîtul și a scăpat. Plimbarea stăpînilor s-a transformat în căutare și alergare după animal. Au făcut multă mișcare. Dar cred că cel mai mișto e să ieși cu melcul. Ăla care face „țuști” și nu-l mai poți prinde, cum zicea bancul de pe vremea lui nea Nicu. (A. M.)

● În anii ’70, pe toate insulele Galapagos mai rămăseseră doar vreo douăzeci de ţestoase, majoritatea femele, dintre care unele nu întîlniseră un mascul decenii întregi. Atunci a fost adus cu avionul de la Zoo San Diego un ţestos pe nume Diego care, vreme de patruzeci de ani şi opt sute de pui numai ai lui, a ridicat populaţia speciei (Chelonoidis hoodensis) la două mii de carapace, apetitul său sexual devenind subiectul a numeroase articole. La începutul anului, oficialii Parcului Naţional din Galapagos au anunţat că Diego, acum în vîrstă de 100 şi ceva de ani, va fi eliberat în sălbăticie să se odihnească. (M. C.)

● N-am crezut că o s-o trăiesc și pe asta: petrecerea de ziua mea de anul ăsta a fost pe laptop. Prietenii mi-au apărut, în pijamale, fiecare în căsuța lui de pe ecran. Mi-au urat „La mulți ani!” și și-au băut fiecare licoarea din pahar. După ce au expirat cele 45 de minute pe care le aveam pe Zoom, laptop-ul s-a stins. (I. P.)

● Ministrul Transporturilor anunță că linia de metrou Drumul Taberei-Eroilor (la  care se tot lucrează și stagnează de vreo zece ani) se va deschide „în curînd”. A avansat chiar și un termen: în luna iunie. Acum o lună, un fost primar al Capitalei (pe deasupra, și fost ministru al Transporturilor) cerea autorităților să închidă metroul. Parcă văd: o să avem metrou în Drumul Taberei, dar n-o să-l putem folosi. Utopie, distopie… (M. M.)

AFLAȚI CĂ ZILELE ASTEA VOR FI ÎNCHISE

● Dacă cineva mai credea că epidemia de coronavirus e o conspirație iudeo-masonică, aflați că cele mai prestigioase publicații ale comunității evreiești din Marea Britanie – The Jewish Chronicle (fondată în 1841) și Jewish News (fondată în 1997) – sînt nevoite, în urma impactului pandemiei COVID-19, să intre în lichidare. (M. P.)

● Într-un interviu recent, romancierul Stephen King a declarat că îi pare rău pentru că își dă seama că mulți se simt, zilele astea, ca într-unul dintre romanele sale horror. Dacă principiul „chemării realității” funcționează, i-aș propune să se apuce rapid să scrie un roman romantic. Musai cu happy-ending. (S. G.)

● „Joi, 7 noiembrie 1918. CORPORAȚIA ORAȘULUI KELOWNA. ÎNȘTIINȚARE. Prin prezenta vă aducem la cunoștință că, pentru a preveni răspîndirea gripei spaniole, toate școlile, publice sau private, bisericile, teatrele, sălile de expoziții, piscinele și alte locuri de agrement, precum și Lojele vor fi închise pînă la o dată ce va fi anunțată ulterior. Toate întrunirile publice de zece sau mai multe persoane sînt interzise. Primar, D.W. SUTHERLAND. Kelowna, B.C. 19 octombrie 1918.“ După 101 ani, aceeași Mărie?!… (Mulțumiri în direct dlui Adrian-Silvan Ionescu pentru a ne fi pus la dispoziție documentul.) (R. M.)

Foto: Matei Pleșu

pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...

Adevarul.ro

image
Motivul absurd pentru care o vânzătoare a refuzat doi tineri. „Poate credea că îl folosiți la orgii“
Doi tineri, unul de 25, iar celălalt de 21 de ani, susțin că o vânzătoare a refuzat să-i servească și le-a cerut să vină însoțiți de părinți, deși aveau actele și puteau să demonstreze că sunt majori. De fapt, ei nici măcar nu au cerut țigări, alcool sau alte produse destinate exclusiv adulților.
image
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Un anunț imobiliar din Brașov pentru vânzarea unui garaj din lemn a stârnit ironii din partea românilor. Garajul de 22 metri pătrați din lemn costă cât o garsonieră.
image
Ianis, sufocat de Hagi: cum un părinte, „orbit“ de subiectivism, a ajuns să facă țăndări imaginea băiatului său
Managerul Farului a mai creat un caz, deranjat că selecționerul nu i-a titularizat băiatul în amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia. Episodul lungește lista derapajelor unui părinte care persistă în greșeala de a-și promova agresiv fiul, mărind și mai mult povara numelui pe umerii acestuia.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.