Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ORICE LUCRU MULTIFUNCȚIONAL AR TREBUI, ÎN CELE DIN URMĂ, SĂ-ȘI VIZITEZE SFÎRȘITUL

● Pandemia asta e mană cerească pentru nostalgicii ceaușiști: sîntem deja izolați în propria țară, poliția te legitimează pe stradă și îți ia în evidență rudele din străinătate, avem salarii micșorate, nu se găsesc hîrtie igienică, spirt, făină, medicamente ș.a., avem magazine închise sau golite, circulăm cu restricții și se cumpără benzină la canistră, la TV se dă zilnic același program unde în Occident e (mai) rău, ziare bune nu mai apar, ne îndreptăm spre raționalizarea alimentelor și a consumului, bricolăm și reparăm prin case orice lucru stricat, stocăm pungi, sîrme, cîrpe, pîine uscată că nu se știe, ne vom face concediile pe lîngă case sau la țară, de unde ne vom întoarce în orașe cu portbagajele pline, va trebui să renunțăm la tot mai multe plăceri din lipsă de bani sau de alte posibilități… (M. C.)

● Primesc pe e-mail următoarea superofertă: „Scapă de sforăit / Ochelari Carrera Funcky / Raci / Cooler laptop / Dicţionar român ilustrat / Hairstyle + vopsit / Epilare definitivă / Mop multifuncţional”. În vremuri de pandemie, curat societate de consum! (A. P.)

 Medicilor ar trebui, evident, să li se asigure condiții cît mai bune pentru a se putea proteja de coronavirus. Dar, mergînd mai departe, apropo de aceia dintre ei care-și dau demisia zilele astea, e ca și cum pompierii și-ar da demisia cînd ar descoperi un incendiu, militarii ar da bir cu fugiții în caz de război, aviatorii nu s-ar mai urca în avioane pe motiv de iarnă sau paznicii și polițiștii s-ar face că dorm cînd ar vedea un hoț. (A. M.)

 În plină criză de spirt, am reușit, în cele din urmă, să comand spirt. A venit coletul la ușă, l-am preluat. L-am desfăcut, am aruncat, reglementar, ambalajul, apoi a început dilema: cum dezinfectez sticla cu spirt nedesfăcută nemaiavînd alt spirt? În fine, am desfăcut-o, m-am spălat pe mîini, am dezinfectat exteriorul sticlei și apoi m-am dezinfectat pe mîini cu conținutul ei. „Micile” ritualuri absurde ne ocupa tot timpul și, din fericire (?), și gîndurile. (I. P.

 În imaginea bărbatului care s-a dus cu calul să-și viziteze soția care născuse sînt tot absurdul și speranța acestor vremuri. Omul locuiește într-un sat de lîngă Iași. „Nu mai mergeau autobuzele și eu bani de taxi nu am, și trebuia să le duc ce aveau nevoie”, a spus el cînd l-a oprit poliția și l-a luat la întrebări. (A. M. S.)

 În calitate de locuitor al Municipiului București îmi doresc ca, la sfîrșitul acestei „nebunii”, „Albă ca Zăpada și cei șase pitici” – adică primarul general împreună cu cei șase primari de sectoare – să publice, la virgulă, toate achizițiile și cheltuielile și, bineînțeles, de unde și către cine. (D. C.)

E FOARTE PROBABIL CĂ PROVIZIILE ZĂDĂRNICIEI SÎNT APROAPE IDENTICE CU AMPRENTELE MODEI

 Reuters anunță că BAT (British American Tobacco) lucrează la un vaccin pentru COVID-19, pornind de la frunzele plantei de tutun. Dacă va reuși, e foarte probabil că vaccinul se va numi Lucky Strike. Pînă atunci, compania BAT recomandă răbdare și tutun; mai ales, tutun. Gurile rele spun că BAT (liliacul) e, în fond, cel de la care a început epidemia de coronavirus. Ceea ce face ca eforturile companiei să fie cu atît mai legitime. (M. P.)

 Hîrtia igienică a fost prima care a dispărut de pe rafturi, la început de pandemie, pretutindeni în Europa. O fotografie care a circulat nu demult pe Internet înfățișa un balcon românesc tixit cu baxuri de hîrtie igienică. Cei care au văzut-o s-au întrebat, în comentarii, cum or arăta proviziile de mîncare ale familiei respective, dacă nu cumva hîrtia cu pricina funcționează drept paravan pentru făină, iar cineva chiar a calculat, aproximînd numărul de role din acel balcon, cît ar putea ajunge, pentru o persoană. Rezultatul: peste trei ani, chiar stresanți. (A. A. D.)

 După ce ați alungat halatele albe peste hotare („Nu am la cine să vă trimit, doamnă, spitalul e gol, duceți-vă la Viena sau la Paris, acolo sînt medicii noștri”), le-ați persiflat munca (onorariu vs mită), după ce ați instalat după criterii politice tot felul de manageri și directori fără un CV consistent pe meserie, într-o rețea pesedistă a incompetenței și zădărniciei, după ce ați urgisit și desconsiderat orice abatere de la agora patronată de voi treizeci de ani, următori ai celor anteriori criminali și pustiiți, acum, cînd dezastrul patronat de voi timp de trei decenii este o hemoragie contaminantă de nestăvilit, acum, cînd vedem cu toții, din păcate, cît de „scumpă” e „mîna de lucru”, mai aveți netrebnicia să deschideți gura? Și să proliferați acuze, minciuni, dezinformare, manipulare pe care le sperați contaminante? Contaminante în prostie, tupeu, aroganță, slugărnicie, imbecilitate. La viruși noi, tot voi? (R. M.)

 Citesc, undeva, că amprentele digitale ale ursuleților koala sînt aproape identice cu amprentele umane. Sper, totuși, să existe și diferențe specifice. N-aș vrea să mă trezesc că-mi fură vreun koala telefonul și că-l deblochează cu amprenta lui ca să posteze, în numele meu, prostii pe Facebook. (M. M.)

 O firmă de bijuterii din Rusia a creat un pandantiv în forma virusului Corona. Deși o idee controversată, a fost apărată de directorul companiei, Pavel Vorobev, care a declarat, pentru Reuters, că „Nu contează cît e de trist, a devenit un trend. Are un efect viral”. Brusc, să fii o victimă a modei a căpătat un cu totul alt sens. (S. G.)

PARE CĂ NU NE PUTEM DISPENSA DE O ALTĂ EPOCĂ, MAI ALES CĂ RĂMÎNE SPAȚIUL OPAC

 Pandemie sau poluare – ce preferăm? Pare că nu ne putem dispensa de amîndouă. (M. C.)

 Pe stradă, majoritatea oamenilor poartă măști. Mi-am adus aminte de o altă epocă: și atunci nu se găseau lucruri, dar toată lumea le avea. (A. M. S.)

 După ce Episcopul Bucureștiului a anunțat că virusul poate fi combătut prin tragerea clopotelor, iar bisericile patriei au tras cu toate clopotele la unison la ora 12, s-au confirmat și primele cazuri de COVID-19 într-o mănăstire. Mare păcat! Mai ales că numai clopotele Catedralei au costat o jumătate de milion de euro… (M. C.)

 Reclamă pe Favorit TV: „Cumpără acum acest aparat cu doar șaptezeci și nouă virgulă nouăzeci și nouă de lei în loc de nouăzeci și nouă virgulă nouăzeci și nouă de lei”. O aliterație imbatabilă rămîne însă sloganul: „Fortifică-ți ficatul cu Fortifikat Forte”. (M. C.)

 Azi vom da o raită prin Piatra Neamț fiindcă au trecut vreo șapte ani de cînd am fost pe-acolo și între timp s-au mai ivit nume de firme: Uragan SRL, Mentor Fiscal SRL, Ținutul Bucuriei SRL-D, Primăvara Wash SRL, Metafizic SRL, Realist Agent De Asigurare SRL, Cocktail Security SRL, Lorzii SRL, Borcanul Fermecat SRL, Suav Com SRL, Spectral Com SRL, Formația Chef Moldovenesc SRL, Buburuza Creativă SRL, Veritabil SRL, Casa Zâmbetelor SRL, Casa Furnicii SRL, Căsuța Cu Sare SRL, Firul Ierbii Productions SRL, Mareea SRL, Vis Nistru SRL, Flori Parfumate SRL, Alibi SRL, Vânzător De Idei SRL-D, Cool Kids Never Sleep SRL, Mioritic Tour SRL, Reper SRL, Marele Iulian Dobrin SRL, Palpabil Studio SRL, Fericire La Pachet SRL, Diafan SRL, Atipic Best Bronz SRL, Noroc Construct SRL, Maladie Culturelle SRL, Paradis Solitar SRL, O Viață Bună All Finanz SRL, Macii Roșii Instalații SRL, Oil Calitate Totală SRL, Royal Respect SRL, Paradox Service SRL, Spațiul Opac SRL, Degoustibous A Taste Of Rainbow SRL, Vezi Diferența SRL, Escu Structural SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.