Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 836 din 27 februarie - 4 martie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

AU APĂRUT TOT MAI MULTE
GÎNDURI DIN SUBTERAN
LEGATE DIRECT DE GREUTATE

● Au apărut tot mai multe magazine cu mici și multe obiecte inutile, fie că sînt neaoșe, nemțești sau chiar japoneze. Par să aibă tot mai mare succes: cumpărăturile ieftine și mimînd utilitatea tind să fie pe locul întîi al preferințelor tot mai multora, într-un spirit ludic implicit. (I. P.)

● Un predicator islamic din Turcia pretinde că bărbaţii fără barbă provoacă „gînduri indecente“ în mintea bărbaţilor cu barbă din cauza asemănării lor cu femeile. Asta după ce, anul trecut, un terorist ISIS foarte chipeş a renunţat să mai participe la Jihad pentru a urma o carieră în modeling. Încurcate sînt căile seducţiei! (M. C.)

● Doi șoareci s-au luat la pumni pentru masa de seară, la metroul din Londra. Lupta din subteran, deși scurtă, a fost imortalizată de fotograful Sam Rowley, iar poza cu pugiliștii, aleasă dintre 48.000 de instantanee, a primit premiul pentru cea mai bună fotografie cu animale a anului, la concursul organizat de Muzeul de Istorie Naturală din Londra. În 2019, tot o încăierare a cîștigat competiția, una dintre o marmotă și o vulpe. Momentul tensionat s-a petrecut însă în Himalaya, nu la metrou. (A. A. D.)

● Un studiu recent de la Brigham Young University (SUA) spune că simplul act de a merge pe jos – concret, între 10.000 și 15.000 de pași zilnic – nu a fost suficient pentru a-i face să nu cîștige în greutate pe cei 120 de studenți „boboci“ care au luat parte la studiu. Altfel spus, mișcarea e bună pentru sănătate, ne putem număra pașii, dar ei nu vor rezolva problemele legate de greutate. (A. M. S.)

● Într-un super-Lidl din Timișoara, un cetățean venit la cumpărături e declarat decedat, după ce administrația a anunțat serviciul de resort că i se făcuse rău. Unii dintre clienți, prezenți accidental la fața accidentului, își umplu mai departe, nestingheriți, coșul de cumpărături. Mîndria de a fi cadavru român! În direct și la o oră de vîrf! (R. M.)

serban mihai georgescu jpg jpeg

CUM AR VENI, ÎN ROMÂNIA
NIMIC NU SE MIȘCĂ FOARTE REPEDE, E O ȚARĂ IDEALĂ

● La Iași, primarul Mihai Chirica ar putea candida pentru un nou mandat din partea PNL. Exclus din toate funcțiile de conducerea PSD, politicianul își caută un partid nou. Cum ar veni, se reciclează. (M. M.)

● La categoria statistici bizare: aflăm de la Institutul Național de Statistică că cea mai spectaculoasă creștere de preț din ultimii douăzeci de ani au înregistrat-o, în România, fasolea uscată, cașcavalul de oaie, costumașele din frotir pentru copii sub 1 an și vitamina B1 fiole. (M. P.)

● Pe burtiera unui post de televiziune, Dan Petrescu e citat cu îndemnul: „Să dăm un șut și să marcăm două goluri“. Nimic nu e imposibil. Totul e să știi unde e poarta. (M. M.)

● După ce am îmbălsămat consistent, timp de două ore, cît am stat la o coadă de 15 persoane într-o instituție, tot neamul birocrației împreună cu toți vecinii și prietenii lor, mi-am dat seama stupefiat că, de fapt, contribuabilii poartă musca pe căciulă. Avînd actele completate de acasă, la mine a durat doar două minute, cu tot cu explicațiile pentru dosarul viitor. Iar doamnele de acolo chiar sînt prietenoase și se mișcă foarte repede. (A. D.)

● După ce şi-a pierdut aproape toată vegetaţia în recentele incendii, Australia se confruntă acum cu cele mai mari inundaţii din istorie. În medie, e o ţară ideală. (M. C.)

PARDON (VORBA AIA),
VĂ DAȚI SEAMA CE EVENIMENT
A FOST, ÎN CIUDA ASIGURĂRILOR
OFERITE DE AUTORITĂȚI,
PASUL URMĂTOR?

● În mod consecvent cu esenţa religiei, site-ul ortodoxinfo.ro continuă să propovăduiască, pardon, să răspîndească ştiri false. Iat-o pe ultima: miliardarul George Soros finanţează un laborator de virusologie din Wuhan, taman la adresa 666 Gaoxin Road. Mare e laboratorul Tău, Doamne! (M. C.)

● Un bărbat din București, în vîrstă de 111 ani, a fost declarat, de Guinness Book, al treilea cel mai longeviv bărbat din lume. Care e secretul longevității? – s-a întrebat presa. O fi aerul din Capitală. Vorba aia: ce nu te omoară te face mai puternic. (S. G.)

● Un candidat pentru Primăria sectorului 5 și-a promovat, prin campanii pe Facebook, o măreață realizare: în urma unei sesizări, au fost schimbate 5 (cinci) becuri. Avea, la momentul respectiv, nu mai puțin de 79 de like-uri și 23 de comentarii. Vă dați seama ce eveniment unic și important a fost acesta dacă se cheltuiesc bani pentru ca informația să nu le scape cetățenilor? (A. D.)

● Sute de role de hîrtie igienică au fost furate din camionul care aproviziona un supermarket din Mong Kok (principala zonă de shopping din Hong Kong). Hoți înarmați cu cuțite atacă magazinele din orașul tot mai afectat de panica produsă de coronavirus, scrie The Guardian. Rolele de hîrtie igienică sînt tot mai vizate de hoți, în ciuda asigurărilor oferite de autorități că aprovizionarea nu va avea de suferit. Supermarket-urile nu mai fac față valurilor de cumpărători panicați, rafturile golindu-se imediat după ce acestea deschid. Pe lîngă hîrtia igienică mai sînt vizate orezul, pastele, precum și produse de igienă personală. Coronavirusul ăsta seamănă din ce în ce mai mult cu o distopie. (A. M. S.)

● În Libertatea de vineri, 14 februarie 2020, un anunț de la rubrica „Matrimoniale“ se apropie de atingerea perfecțiunii în concizie: „Bărbat 48 ani, caut femeie pentru căsătorie“. Pasul următor (și ultimul) nu poate fi decît „Bărbat caut femeie“. (D. S.)

Foto: Lucian Costin (sus), Șerban Mihai Georgescu (jos)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.