Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU ÎNȚELEG: DACĂ AI UN FIR
DE PRAF BIO, CE-ȚI MAI TREBUIE
UN CAPĂT AL GLOBULUI MAI IEFTIN?

● Un cetățean vinde, pe Olx, „un buncăr subteran antiatomic de 35 mp, casă de vacanţă de 100 mp şi un teren de 4000 mp cu 140.000 de euro, la 4 kilometri de Suceava“. Nu înțeleg: dacă ai buncăr, ce-ți mai trebuie și casă de vacanță? (A. P.)

● Pe scara Richter, care măsoară cutremurele, ce magnitudine credeţi că are o pană care cade pe pămînt? Ei bine, o magnitudine de -7. Iar un fir de praf, care cade pe suprafaţa mobilei, -15. (M. C.)

● Pe un afiș electoral, un candidat la Primărie se mîndrește că e „născut și crescut în sectorul 1“… Nu pot să nu mă gîndesc la ouăle bio, provenite de la găini „crescute la sol și hrănite doar cu cereale“, mai ales că aceste ouă sînt inscripționate, și ele, tot cu cifra „1“. (M. P.)

● Semnele naturii: Crăciunița mea de pe balcon s‑a cam zărghit. E plină de flori și nu prididește să tot îmbobocească, de parcă și-a trădat numele și menirea. Sau poate, cîndva, într-o altă viață, a ascultat o poveste celebră și și-a intrat în rol: „Citesc, ca dus de pe lume. «Christos a înviat! Dela un capăt al globului la celălalt, din răsărit pînă-n apus, dela miază-noapte pîn-la miază-zi, pe cînd natura se-mpodobește în strălucitele vestminte ale primăverii…»“ ș.a.m.d., ș.a.m.d. Așadar, tot la Nenea Iancu să se afle cheia? Parcă nu‑mi vine-a crede… Dar mai știi?! (R. M.)

● Pe o firmă de Pompe funebre non-stop de pe drumul dinspre Craiova spre Pitești stă scris: „Mai ieftin ca la Pitești“. (I. P.)

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT CE FACE
ȘIRA SPINĂRII PE IARBĂ, LA SOARE,
SE PARE CĂ TE SCAPĂ DE FRĂMÎNTARE

● Dacă v-ați întrebat care e secretul unei vieți fericite, lungi și sănătoase, se pare că nici notorietatea și nici banii nu sînt ingredientele rețetei miraculoase. Așa spune studiul Harvard Study of Adult Development, început în 1938, pe parcursul căruia au fost urmărite viețile a 724 de oameni, din adolescență pînă la senectute și moarte. În jur de 60 dintre subiecți mai sînt încă în viață. Dr. Robert Waldinger, directorul studiului, a prezentat rezultatele la care au ajuns. Se pare că persoanele care sînt mai apropiate de familie, prieteni și comunitate sînt mai fericite și mai sănătoase. Pentru cei care trăiesc în cuplu sau sînt celibatari, dar sînt solitari, se pare că singurătatea e toxică. Nici relațiile conflictuale nu ne ajută. Vedeți ce puteți face. Viața e scurtă. (A. M. S.)

● Din ciclul „Politicienii români au talent“. Care va să zică, Valeriu Zgonea e dat afară din PSD cu unanimitate de voturi (trăiască democrația!). Ce face dumnealui? Răspunde cu o fabulă, pe care o consemnez aici, întru posteritate: „Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu. În procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor, trec peste un rîu. Iar masculul Alfa sare în rîu şi fără să gîndească, fără să simtă ce se poate întîmpla, ele toate sar după masculul Alfa. Singura problemă este că acel rîu este renumit ca fiind plin cu crocodili“. (M. V.)

● Presiunea la care ne supunem gîtul, de-a lungul unei zile în care ne tot uităm în telefonul mobil, este echivalentă cu o greutate de 24 de kilograme aşezată pe şira spinării. Nu postaţi acest lucru! (M. C.)

● Peluza din faţa Ateneului a devenit le nouveau Champ de Mars pe stil românesc: oamenii stau nu doar pe bănci, ci şi întinşi pe iarbă, la soare, admirînd peisajul bucureştean. Şi pentru că la intrare e un afiş pe care scrie „Interzis cîinilor“, e natural ca spaţiul să fie o oază pentru pisici, nu? În cinci minute am şi zărit două, una gri, tărcată, alta portocalie cu negru – ambele urmărind cu interes porumbeii din jur. (C. Ş.)

● După medicamentul care te scapă de cîrcei, mai nou a apărut şi unul contra clipitului involuntar, la care se face mare reclamă. Aşteptăm desigur şi o pastilă contra căscatului prin surprindere, ba chiar şi una contra respiratului involuntar. Adică de ce să nu respiri doar atunci cînd vrei? (A. M.)

● De Paște, rețete pentru gospodine leneșe: „cozonacul fără frămîntare, cum faci un cozonac pufos și delicios, fără să te spetești“. Pe cînd și rețeta de ouă roșii fără ouă? (A. P.)

CE NU SE ȘTIE LA FEL DE BINE (MAI ALES ÎNTR-O COMUNĂ SUCEVEANĂ)
E CĂ, FOLOSIND UN ȘERVET
ÎN LOCUL EXPRESIEI „A FOST ODATĂ“, REDUCI NOSTALGIA

● Se tot spune că un număr foarte mic de oameni de pe planetă sînt împreună mai bogaţi decît tot restul lumii. Ce nu se ştie la fel de bine e că cel puţin 50% din populaţia planetei are un nivel de inteligenţă sub medie. (M. C.)

● Mai nou primesc tot felul de invitații să devin șofer Uber. Păi, dacă aveam mașină și, mai ales, permis, conduceam singur, nu mai comandam mașină cu șofer. Ați încurcat borcanele! (M. M.)

● Într-o comună suceveană se cunoaște deja numele viitorului primar. Cei trei candidați sînt: Vasile Cepoi (PSD), Vasile Cepoi (PNL) și Vasile Cepoi (PMP). (S. G.)

● Dacă îţi usuci mîinile folosind un şervet de hîrtie reduci numărul bacteriilor cu pînă la 60%; în schimb, dacă le usuci folosind uscătorul (acel hand-dryer zgomotos), numărul bacteriilor creşte cu pînă la 255%. Poftim tehnologie! (M. C.)

● În locul expresiei „A fost odată ca niciodată…“, multe din basmele coreene încep cu „Pe vremea cînd tigrii obişnuiau să fumeze…“. Deci atunci existau tigri. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut)  Albinuțele Francogen SRL, Lanul Bunicului SRL, Geometric SRL, Clinica De Termopane SRL, Foc Mare SRL, Vadul Pieții SRL, Burebista Exp SRL, Noua Uzină SRL, Miracol În Timpul Liber SRL, Incremental SRL, Profesioniștii Zăpezii SRL, Gărgărițele SRL, Legal Merit SRL, Ador Mobila SRL, Singular SRL, Cămara Lui Gogu SRL, Disident Adinvest SRL, Temelia SA, Midnight Furios SRL, Ceainăria Open Heart SRL, Zuluf Confort SRL, Compozite SRL, 3D Forța De Muncă SRL, Ghidushu Software SRL, Valiza Cu Teatru SRL, Sape Mecanizate SRL, Casa Nostalgia SRL, Revolut SRL, Non Dolor Activ SRL, Hiena Serv SRL, De Mijloc Residence SRL, Pur Aliaj SRL, Sprintenul SRL, Important Impex SRL, Trepte SRL, The Sense Of Sight Văzul Simț SRL, Pulsator SRL, Atlas Pneumatic SRL, Busola Întreprinzătorului SRL, Momentan Com SRL, Numitor SRL, Code Noir SRL, Mereu Tînăr SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.