Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

MULȚI CONSUMATORI
DE ÎNLOCUITORI
AMBALAȚI ÎN CUTII DE CARTON
ALEG SĂ INVESTEASCĂ
ÎN VERSIUNI REUTILIZABILE MANUAL ALE POPORULUI

● Pare o glumă, dar nu e. Din dorința de a reduce consumul de plastic, mulți consumatori aleg să investească în versiuni reutilizabile ale articolelor de zi cu zi, cum ar fi sticlele de apă. Astfel, casa de modă Chanel a scos pe piață sticle de apă pe care le vinde pentru suma de 4.410 lire sterline. Noua sticlă de lux marca Chanel vine acoperită de o husă neagră din piele de miel matlasată, pe care apare logo-ul casei de modă. Husa are și un mîner lung din aur, care o face să semene cu o geantă. Chanel a vîndut pentru prima dată sticle de apă în anul 1994. Acum, sticla de atunci poate valora pînă la 8.500 de lire sterline. Sticla Chanel nu este cea mai scumpă sticlă. Sticla Acqua di Cristallo Tributo a Modigliani a fost vîndută pentru suma de 45.000 de lire sterline. (A. M. S.)

●  Pe scara valorică la care accede dl ex-dr. plagiator Victor Ponta, prima treaptă de jos în sus, îl zărește, la vîrf, pe nimeni altul decît genialoidul, dacă nu „geniul“ (cum el însuși îl califică – dreptul și revelația domniei-sale!…) domn Tudor Gheorghe, care cu razele sale străluminează gîndirea ciracului căzut în admirațiune. E adevărat, cu defrișările în masă, uscăturile ajung să țină loc de înlocuitori. Asta nefiind cîtuși de puțin o garanție că ele vor mai rodi cîndva. În atari circumstanțe chiar deloc. (R. M.)

●  În 1914, cînd Poşta americană a început să expedieze pentru prima dată colete, numeroase familii sărace şi-au trimis copiii la rude ambalaţi în cutii de carton. Astfel, expediată la propriu, o fetiţă a ajuns la bunica ei, aflată la o distanţă de peste o sută de kilometri, contra unui timbru poştal de 53 de cenţi – 13 dolari în valoarea de azi. (M. C.)

● Cea mai mare carte din lume lucrată manual are 1,4 tone, e legată în pielea a 13 vaci argentiniene și se află la Szinpetri, un sat cu mai puțin de 300 de locuitori din nordul Ungariei. (A. M. S.)

● „Avocatul Poporului a sesizat CNA după ce o persoană s-a plîns de prestația interpreților în limbaj mimico-gestual care traduc programele de știri ale televiziunilor“ – spune o știre care a putut fi citită în toată presa noastră, e drept, nu chiar pe prima pagină. Mai precis, cei care traduc în colțul ecranelor știrile pentru surzi nu prea știu limbajul specific. Se scălîmbăie pur și simplu. Că televiziunile angajează incompetenți nu e chiar o știre. E firesc. Sensul știrii, însă, e mai adînc. Civilizația noastră întreagă s-a dezvoltat mimetic. Adesea, însă, mimăm prost. (S. V.)

shgeorgescu perna ass jpg jpeg

CU ALTE CUVINTE,
PENTRU A ÎNLOCUI SPIRITUL CIVIC, TEHNOLOGIA
NU SE ABATE DE LA RUTA EI

● Pentru Valentine’s Day o grădină zoologică din Texas propune persoanelor părăsite să dea numele fostului partener unui gîndac sau unui șobolan și, pentru 5, respectiv 25 de dolari, să-i vadă mîncați, online, pe 14 februarie, pe site-ul lor. Cu alte cuvinte, dragostea chiar trece prin stomac. Depinde prin al cui. (S. G.)

● Acum vreo trei ani, PSD şi ALDE îşi dădeau jos propriul guvern, prin moţiune de cenzură, pentru a putea apoi înlocui premierul şi cîţiva miniştri. Acum, după ce guvernul PNL a fost dat jos tot prin moţiune de cenzură, liderul PNL (şi premier demis) Ludovic Orban încearcă că convingă cît mai mulţi parlamentari să nu-l voteze în caz că va fi desemnat, din nou, premier. Nene Iancule, la comedia asta nu te-ai fi gîndit! (M. M.)

● Spiritul civic pare să se facă simțit pe ici, pe colo: în autobuzul 381, un domn i-a semnalat controloarei, cu patimă, că nu merge căldura. Controloarea a promis că vorbește cu șoferul, a coborît și căldura a pornit ca prin farmec. S-a ținut, pare-se, de cuvînt. Deci se poate. (I. P.)

● Într-o reclamă stradală, o afirmație (pe care nu m‑aș încumeta s-o verific) înfrățește patiseria cu tehnologia: „Ca atunci cînd bagi din prima USB-ul, așa e gustul de ștrudel cu iaurt“. (D. S.)

● Seattle mai are acum un motiv să fie celebru în lume, pe lîngă cafeaua excelentă și parcurile imense: a devenit metropola în care cîinii au abonament și folosesc transportul public neînsoțiți. Este vorba despre Eclipse, un metis de labrador cu mastiff, care a considerat într-o zi că stăpînul ei merge prea încet, așa că a început să ia singură autobuzul spre parc, lăsîndu-l în urmă. Cățelușa nu se abate de la ruta ei, are un abonament legat de ham și se întoarce întotdeauna acasă. Mult mai disciplinată decît sînt unii dintre călătorii bipezi. (A. A. D.)

Foto: Florin Budea (sus), Șerban Georgescu (jos)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.