Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ LAPTOP-UL FĂRĂ DOP
AR AVEA DREPT SCOP,
ANUL ACESTA,
PLATFORMA DE PECETLUIRE
A INSUFICIENȚEI

 Un apicultor căruia un urs îi tot halea mierea din şopron a decis să-l folosescă pe urs în chip de degustător de miere lăsîndu-i la îndemînă mai multe recipiente cu diverse tipuri de miere pentru a-i afla preferinţele. În acest timp, un alt urs pătrundea într-o casă din Colorado şi începea să cînte la pian, concert înregistrat de camera de supraveghere. Se pare însă că urşii se pricep mai bine la miere decît la sonate. (M. C.)

 S-a inventat șifonierul care curăță singur hainele. Aștept cu nerăbdare aragazul care face singur mîncare, frigiderul care face singur cumpărături, dar, mai ales, laptop-ul care scrie singur articolele. (S. G.)

 Ca să recupereze ce are de recuperat – pentru binele contribuabililor –, ANAF scoate la licitație, între altele, autoturisme. De exemplu, o Skoda Octavia din 2004, la un preț de sub 1.000 de euro; sau un Peugeot 307 din 2005, cu un preț de pornire de 4.917 lei. Eventualii cumpărători vor trebui să-și plătească singuri taxa Oxigen inventată de doamna Firea. Așa că mai degrabă ar putea cumpăra – aflăm dintr-o știre de pe Mediafax – „o lotcă uzată din lemn, evaluată la 250 de lei“ sau „o barcă pneumatică peticită Seahawk 3, cu vîsle și fără dop, evaluată la 70 de lei“. Că dacă ieși cu lotca sau cu barca pe apă, ai oxigenul asigurat. (D. C.)

 Cercetătorii britanici ar fi descoperit că în foarte multe locuințe ar exista o complicitate secretă între aparatele electrice. Cea mai evidentă, spun ei, ar fi cea dintre televizor și frigider. O complicitate care s-ar manifesta în special la orele serii și ar avea drept scop îngrășarea proprietarului. Ținînd seama de această descoperire, unele firme au inventat deja, de mai multă vreme, frigiderul cu televizor încorporat. (A. M.)

 Din anii ’70 încoace, omenirea a exterminat deja 60% din mamiferele, păsările, peştii şi reptilele planetei. Anul trecut, rapoartele ştiinţifice au stabilit că 40% din speciile de insecte de pe planetă sînt ameninţate cu extincţia, iar anul acesta China a confirmat deja extincţia peştelui-spadă chinezesc (chinese paddlefish). Vom fi, în sfîrşit, nu doar singuri în Univers, ci și singuri pe planetă. (M. C.)

 „Rovana & Son“ – aceasta pare să fie platforma politică a dnei Plumb. Cel puțin pînă acum. De acum încolo, de vreme ce a rămas doar Mr Son, nu prea se știe încotro o va lua. Evident, tot la stînga. Oricum, avînd în vedere că nicăieri nu-i mai bine ca la mama acasă, cu siguranță tot la cuib va trage. Chiar dacă cuibul e tot mai răsfirat, și puii tot mai jumuliți. S-o mai găsi vreun pai și pentru el. Continuitate, că-i mai bună decît toate! Ca metodă… (R. M.)

 Guvernul pregăteşte schimbarea cărţilor de identitate. Noile acte, cu cip şi amprente, urmează să fie puse în circulaţie în scurt timp. Prilej de indignare pentru diverse publicaţii ortodoxe care denunţă „controlul populației prin acte electronice“, „implementarea unui sistem antihristic de pecetluire a populației“, ba chiar o „dictatură biometrică“. (M. M.)

 Dacă vreți să faceți rebus, vă recomand călduros „Defulări aitognostice“. Orizontal: 1) retorica triumfalistă de gîdilat nesățioase vanități; 2) Ciubuc depus pe tejgheaua insuficienței; 3) Garou aplicat pe o hemoragie euforizantă – șef de secție la maternitatea cuvintelor candidate la posteritate. Spor și inspirație! (A. M. S.)

d calinescu 83975523 759051791251057 443745369503825920 n jpg jpeg

PROPRIETARII LUI
AU AJUNS SĂ SE COMPORTE
PRECUM NOUL FLUX

 Nici prin cap nu-i trece motanului Ozzy, dintr-un cartier rezidențial al Londrei, că pentru dreptul de a-l hrăni și peria s-au cheltuit peste 20.000 de lire în tribunal. Proprietarii lui s-au judecat ani de zile cu o vecină care îl răsfăța pe Ozzy perioade îndelungate. Bigama felină, care se întorcea acasă din escapade sătulă și cu zgarda schimbată, a fost deconspirată de un dispozitiv GPS. În final, vecinei i s-a interzis să mai hrănească motanul sau să-l mai invite la ea acasă, iar Ozzy va fi nevoit să se mulțumească cu afecțiune și conserve cu pește de la un singur stăpîn. (A. A. D.)

 Unele pisici vagabonde de prin București au ajuns să se comporte precum cîinii de altădată: se țin după tine, noaptea, pe străzile orașului, un timp. Aparent fără un scop. (I. P.)

 Primii pasageri veniți din orașul Wuhan, China, locul în care a izbucnit epidemia provocată de noul coronavirus, au aterizat joi la Roma, scrie Reuters. O joie mică pentru om, o Joie Mare pentru coronavirus. (M. P.)

 Astăzi, un popas la Deva pentru niște nume de firme: Mihai Hidrocon SRL, Tehno Identic SRL, Funeralii In Memoriam SRL, Rol SRL, 7 din 7 SRL, Negăsești SRL, Totalitaris Com Divers SRL, Astral Taxi SRL, Tino Beton SRL, Pro Salt Alpin SRL, Berăria Akka SRL, Berăria Rece SRL, Cuvinte Vii SRL, Editura Casa De Comerț Regina SRL, Light Dark SRL, Țac Pac Media SRL-D, Linia Pupi SRL, Zava Zece SRL, Funerarii Bisericescu SRL, Eternity Bisericescu SRL, Ciupercăria Spor SRL, Presa Etică SRL, Puterea Intenției Clare SRL, Madazug Aromatic SRL, Marcel Util SRL, Marama Concept Tradițional SRL, Stil Zeus Conf SRL, Atelier Cuib SRL, Leagănul Cafelei SRL, Casa Aurului Săcărâmb SRL, Coral Didactic SRL, Infinity Bizz SRL, Tehnic Loyal SRL, Carmangeria Vraciului SRL, Masiv Docte Villa SRL, Costas Luptătorul SRL, Prestări Tablă SRL-D, Bicicleta Cu Talent SRL, Expres Funerare SRL, Acasă Ist Zu Hause SRL, Fictiv Summer SRL, Mâncare Tradițională Pădurenească SRL, Cel Mai Fain SRL, Everest Special SRL, Subiect 37 SRL, Mitza Multifunction SRL, Tunetul Carpaților SRL, Mama Și Fiica Design SRL, Pur Veritas SRL, Frigorific Art SRL, Traian Tâmplar Universal SRL, Respectul Gustului SRL, Liber Pater SRL, Dromihete Dacicus SRL, Indyanu Jeans SRL, Adrian Flux Tehnic SRL, Atelierul Codrului SRL, Tracia Transfer SRL, Accent Estetic SRL, Ralu Mystic SRL, Mănânci Ce Vrei SRL‑D, Hexa Gurmanderie SRL, Crai Caravan SRL, Luciamed Curativ SRL-D,  Constelația Carul Mic SRL, La Familia Veselă Vef SRL, Potoale Expres SRL, Pași Siguri SRL, Totul În Regulă SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu (sus), Dana Călinescu (jos)

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.