Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN RITMUL ĂSTA, ÎN CÎȚIVA ANI
VOM CONSTRUI SUFLETUL PERECHE PRINTR-UN CONSUM VÎRTOS
DE PRODUSE IEFTINE
CARE SE PIERD PE PARCURS
ȘI NU MAI AJUNG
ÎN SITUAȚII DE AȘTEPTARE

 În 2019, Luna s-a îndepărtat de Pămînt cu 3,8 cm, orbita Pămîntului a crescut cu 1,5 cm, Galaxia Andromeda s-a apropiat de noi cu 3,5 miliarde de kilometri, 150 de miliarde de stele noi s-au format în Universul care, altfel, s-a lărgit, prin expansiune, cu 60 de triliarde de kilometri. În tot acest timp, în România s-au dat în folosinţă 22,14 kilometri de autostradă, iar cei 200 de metri de stradă din Piatra Neamţ, construiţi cu peste o sută de mii de euro, au sfîrşit abrupt într-un cîmp de la marginea oraşului. În ritmul ăsta, în cîţiva ani vom construi autostrăzi direct pe Andromeda, unde, practic, nu vor mai avea capăt. (M. C.)

 Ce-am spus anul trecut rămîne valabil: sufletul pereche la primărie se vede. Se vede după primărie, dar și după catedrală în devenire și, mai nou, că tot sîntem la un nou început, în parcul de mașini înfășate în benzi inscripționate în alb. Singura diferență: mărimea și caracterul literei. Textul, tot supraetajat. Numai că la mașinile care curg din Voluntari, literele, toate, sînt verzale, de-un cot (aproximativ o jumătate de metru, lungimea antebrațului, de unde și numele). Așa arată inscripția: PRIMĂRIA VOLUNTARI / CONSILIUL LOCAL VOLUNTARI. Un drum în Colentina ne liniștește. Dacă doamna Firea ne dă pe aerul sîmbetei, poate ne găsim culcuș prin Voluntari, că și acolo e nevoie de votanți, chiar dacă cu viză de flotant. Nu contează. Moșia e comună. Doar legații de glie variază. (R. M.)

 Să nu pună soțul destule lemne pe foc este o situație demnă de a suna la 112. Așa a considerat o femeie din Roșia Montană, care și-a reclamat bărbatul că ar fi abdicat din rolul de responsabil cu încălzirea. Un echipaj de jandarmi s-a deplasat la fața locului și l-a găsit pe împricinat protejîndu-se de frig printr-un consum vîrtos de băuturi alcoolice. Aceleași licori bahice se pare că le-ar fi consumat și un botoșănean care nu se mai putea opri din alergat în jurul casei. A cerut la 112 o ambulanță, convins fiind că inima sa nu va mai bate dacă stă pe loc. (A. A. D.)

 Un cuplu de români din Italia, soț si soție, au intrat într-un supermarket. Au pus cîteva produse ieftine în coș, iar în sîn, alte produse. Celor de la casă li s-a părut suspect comportamentul lor și au chemat poliția. Cînd l-au controlat, au descoperit că bărbatul purta un body sexy, de damă, și în el avea13 bucăți de parmezan. (A. M. S.)

 Viața cu diverșii curieri nu e niciodată plicticoasă: de la domnii în etate, care nu pot urca pe scări și te roagă să-i întîlnești la jumătatea drumului, la puștii care livrează cîte doi și chiar, în rare ocazii, ce-i drept, la unii care se pierd pe parcurs și nu mai ajung niciodată. La care se adaugă conversațiile halucinante privind produsele, precum cît la sută grăsime trebuie să aibă laptele ori cît de scump poate fi și ce formă e preferabil să aibă cașcavalul. (I. P.)

 Ce produse noi au mai apărut pe piaţă în ultimele luni: un odorizator de maşină cu miros de vagin proaspăt spălat şi un mulaj de cauciuc moale sub formă de testicule, de montat sub birou pentru a fi strîns şi mîngîiat în situaţii tensionate la locul de muncă. (M. C.)

 Mc Donald’s, care e, pare-se, unul dintre cei mai buni angajatori din România, are dificultăţi în a găsi forţă de muncă. La case sînt mereu mai puţini oameni decît ar fi necesar. Angajaţii par mereu depăşiţi. Timpul de aşteptare la tejghea e enervant de mare. În aceste condiţii, propun reîncadrarea de la fast-food la slow-food. (M. M.)

smg jpg jpeg

TEMPORAR,
POȚI COMANDA LUPTA CU VALURILE

 Cu ocazia vacanței de sărbători, bucureștenii și‑au adus aminte care e cea mai bună soluție pentru descongestionarea traficului. Poate o preia și primăria, cum a mai făcut, de altfel, și altădată, deși numai temporar: închiderea definitivă a școlilor. (A. M.)

 La Florența, într-un bar din Piazza della Santissima Annunziata, poți să îți potolești foamea cu un sfînt, mai exact cu un sandviș purtînd numele unui sfînt. Cîteva exemple din meniul barului, primit de la o prietenă care a fost de curînd pe acolo: San Gennaro (mozzarella, tomate, capere), San Giovanni (salam toscan, brînză Pecorino), San Valentino (Porchetta – friptură de porc), San Giusto (șuncă, mozzarella, tomate), San Carlo (șuncă prăjită, brînză Pecorino, sos chilli), San Sovino (mortadella, mozzarella, sos de trufe), Santo Subito (Bresaola – carne de vită uscată, tomate, rucola), Sant’Antonio (șuncă prăjită, brînză), San Rocco (salam condimentat, brînză Pecorino, vinete). Pentru cei mai puțin catolici decît papa există opțiunea Budda (Pancetta, brînză Stracchino, sos chilli, vinete, ceapă) sau Sanciopanza (salam, pastă de măsline, tomate). (D. S.)

 Într-un fast-food din București am făcut aroganța de a comanda o salată Caesar. Drept pedeapsă, casierul m-a întrebat prompt ce vreau pe post de dressing: iaurt, vinegretă sau lămîie. Mi-am ispășit vina ronțăind salata Caesar cu iaurt. (S. G.)

 Un motan din California s-a luat la bătaie cu trei coioți care intraseră în curtea sa. Incidentul a avut loc în spatele unei case dintr-un cartier din Los Angeles, iar lupta motanului cu cei trei intruși a fost surprinsă de o cameră de supraveghere. „Întotdeauna a fost nebun“, a declarat stăpîna lui Max, Maya Gurin. (A. M. S.)

 Ce anume se află în cartierul Militari, ține de Armată și de domeniul muzical și are acronimul IGMM? Nu o să ghiciți. E vorba de Inspectoratul General al Muzicilor Militare. Instituția de azi e urmașa Secției speciale a fanfarelor militare, înființată în 1864, în subordinea Ministerului de Război. Primul ei șef a fost căpitanul Eduard Hübsch, autorul „Imnului Regal“ (vezi „Țara lui Hübsch“, de I.L. Caragiale), urmat de Iosif Ivanovici, cel care a compus faimosul vals „Valurile Dunării“. (M. P.)

Foto: Mirel Bănică (sus), Șerban Mihai Georgescu (jos) 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Pedeapsă pentru șoferul de 19 ani care a spulberat șase copii pe trecerea de pietoni. Claudiu Nițariu circula cu 140 km/h
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă în procesul în care tânărul Claudiu Nițariu a fost judecat pentru omor, pentru că a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni. Una dintre victime a decedat la spital.
image
O familie de „țepari în serie” a fugit fără să plătească din nu mai puțin de şapte restaurante în ultimul an
După ce o familie de opt persoane a plecat dintr-un restaurant italian din Țara Galilor fără să plătească şi patronul a făcut plângere la poliţie, a ieşit la iveală faptul că aceştia erau de fapt „ţepari în serie”.
image
Roșiile românești au ieșit pe piață. Cu cât vând marfa producătorii din celebrul bazin legumicol Matca
Legumicultorii din Matca, județul Galaţi, au scos la vânzare prima recoltă de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.