Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 824 din 5–11 decembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU CEI CARE SE ÎNDOIAU
DE PRIMUL LUCRU RĂSTURNAT
MAI APAR FANTEZII TRICOTATE UNDEVA PE TERITORIUL
DIN APROPIERE

● Pentru cei care se îndoiau de autenticitatea sa, un erou al folclorului englezesc și-a făcut apariția, recent, în Turcia și a plătit datoriile pe care locuitorii unui cartier sărac din Istanbul le făcuseră la magazinele alimentare. Întrebat de un patron de magazin cum îl cheamă, acesta a răspuns laconic: „Spune-mi, pur și simplu, Robin Hood“. (S. G.)

● Paul Barrere, chitaristul trupei Little Feat, a dispărut luna trecută, din cauza unui cancer la ficat descoperit în urmă cu cîţiva ani. Prin vară i s-a confesat unui prieten: „Primul lucru pe care îl fac cînd mă trezesc dimineaţa este să citesc necroloagele. Dacă nu e nici unul despre mine, atunci îmi fac cafeaua“. (M. C.)

● „Titanicul“ de România tocmai s-a întîmplat în Portul Midia, cînd o navă cu pavilion Palau s-a răsturnat, în timp ce la bordul ei se aflau peste 14.000 de oi și un echipaj format din 22 de marinari. Toți membrii echipajului au fost salvați și aduși teferi la mal. Cu animalele a fost, însă, mult mai greu. (A. M. S.)

● Dintre speciile botezate cu numele unor staruri ale muzicii pop, trei îl poartă pe al lui John Lennon: tarantula Bumba lennoni, viespea Notiospathius johnlennoni și trilobitul Avalanchurus lennoni. Pe scena trilobiților mai apar Avalanchurus starri (de la Ringo Starr), Avalanchurus simoni și Avalanchurus garfunkeli (de la Simon & Garfunkel). (D. S.)

● Pentru a-și putea comercializa produsele în Rusia, compania Apple a modificat, la cererea Dumei de Stat, hărțile telefoanelor mobile pentru a afișa peninsula anexată a Crimeii ca fiind teritoriu rusesc. Închipuiți‑vă cîte vise și fantezii cartografice le-ar putea vinde Apple nebunilor, tiranilor și revizioniștilor din întreaga lume. (M. P.)

● Un site cu produse felurite, destinate cu precădere copiilor, și cu reduceri de sezon afișează, dacă îl privești cu atenție, denumiri cel puțin ciudate ale obiectelor. De vină este, mai mult ca sigur, traducerea automată, dar rezultatul e de tot rîsul. Cîteva exemple: „capcană de detectare a întunericului alimentar“, „geantă de depozitare a aerului gol“, „cordon de cauciuc pentru păr“, „roller autocolant cu sertar din lemn“, „scaun înalt pentru copii fără braț“, (urmat de necesarul) „fotoliu pentru copii fără fotoliu“, „femei tricotate bej“, „dinți de bambus“ și, în final, un recognoscibil… „pîlniu de plastic“. (A. A. D.)

● Aflu că undeva într-un mare oraș aglomerat din Japonia s-a construit o linie de cale ferată printr-un bloc. Adică trenul trece, pur și simplu, prin clădire. Nu mă îndoiesc că, la talentele și ambițiile de la noi, așa ceva s-ar putea face și în București. Nu sînt sigur însă că proiectanții ar reuși să facă astfel încît trenul să nu se întîlnească cu liftul. (A. M.)

● Biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR) au observat pe teritoriul țării noastre o nouă specie de pasăre. Este vorba despre gîsca de zăpadă, specifică Americii de Nord. În România cuibărește o singură specie de gîscă sălbatică – gîsca de vară. Cea mai mare aglomerare de gîște are loc iarna, cînd mai multe specii vin să ierneze în România. Acestea vin din Siberia și din Peninsula Scandinavă, dar România nu se află pe nici o cale de migrație a speciilor din America. (A. M. S.)

● Se pare că în București, în zona Călărași-Mîntuleasa, bîntuie, noaptea, pisicile negre. Mai deunăzi mi-a tăiat calea una. Apoi, în scurt timp, o alta. Pe cînd o a treia, tot neagră, ne scruta de la geamul din apropiere. (I. P.)

cristian sirb 18891459 1388013267956446 1938422828488069199 o jpg jpeg

DAR NU CUMVA SĂ CREDEȚI
CĂ PE ACEASTĂ CALE
SE VA OPRI FURNIZAREA JUSTIȚIEI

● Mai ales pe cei care se consideră mult mai deștepți decît cei „vechi“, care trăiau acum un veac sau două, pe cei convinși că noi zburăm pe aripile progresului și orice azi e mai deștept decît orice ieri, dar și pe cei care consideră că prea se învață mult în școlile noastre, îi îndemn să caute pe Internet unul dintre cele mai recente „virale“: subiectele de examen pentru admiterea la Universitatea Cambridge, Trinity College, în anul 1895. Testul are 12 întrebări, dintre care candidații erau solicitați să aleagă minimum nouă ca să răspundă. Firește, răspunsurile trebuiau scrise și elaborate, cu argumente deopotrivă logice și istorice, cu evaluări personale ale candidatului asupra unor evenimente istorice. Nu era testul-grilă. Aceasta este, totuși, o invenție a postmodernității pentru creierele deștepților de azi. Înapoiații de acum un veac erau puși să scrie cu mînuța lor și să elaboreze. În orice caz, profesorii de astăzi ai Universității sînt uimiți de dificultatea testului. Ei spun că asemenea întrebări pot fi abordate acum doar de absolvenții cei mai buni. Iar cu un veac și ceva în urmă, acesta era baremul de admitere. Dar nu cumva să credeți că oamenii de acum un veac și ceva erau mai deștepți, mai citiți și mai profunzi decît noi. Ferească Dumnezeu! Mult mai important este să fim fericiți noi cu noi înșine, nu-i așa? (S. V.)

● Am primit pe adresa redacţiei următorul e-mail: „Bună ziua, vă anunț pe această cale că, din păcate, nu voi apela la abonament pentru anul viitor. Poşta Română e o reală bătaie de joc, din nou. Voi cumpăra de la chioșc revista“. Eu aş spune în continuare… (D. C.)

 ● „ANUNȚ: Începînd cu data de 21.11.2019 și pînă în data de 28.11.2019, se va opri furnizarea de căldură și a apei calde, deoarece în această perioadă se vor schimba toate coloanele de apă caldă din subsolul blocului conform proiectului de reabilitare. Administrația.“ S-a spus răspicat, de la tribuna Parlamentului, că „iarna nu-i ca vara“, așa că alte comentarii sînt de prisos. (R. M.)

● În Franţa, un cardinal e chemat în faţa Justiţiei. E acuzat că nu a divulgat faptul că un preot din dioceza lui a comis abuzuri sexuale asupra unor minori. Pe cardinal îl cheamă Barbarin. Da, e barbar, domnule Barbarin, să tăinuiţi asemenea barbarii. (M. M.)

Foto: Lucian Costin (sus), Cristian Sîrb (jos)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.