Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

AMATORII DE LUNGI PLIMBĂRI
FĂRĂ LEGĂTURĂ CU TRECUTUL
VOR FI CU SIGURANȚĂ ATRAȘI
DE INFORMATIZAREA REGĂSIRII

●  Amatorii de must aflați în trecere prin Piața Drumul Taberei vor fi cu siguranță atrași de un anunț detaliat, scris cu majuscule, pe un carton uriaș: MUST CĂPȘUNICĂ – CĂPȘUNICĂ SAU ANANAS ESTE TOT UN SOI DE STRUGURE. Adevăratul nume al acestui soi este Isabella, are origini americane și este vinovat de a fi adus filoxera pe continentul european. Cultivarea soiului hibrid Căpșunică, în scopuri comerciale, este interzisă în România și în majoritatea țărilor europene. Motivul? Vinul ar avea o calitate inferioară, cu un conținut prea ridicat de alcool metilic. Gurile rele spun însă că interzicerea soiurilor americane în UE este, de fapt, o tactică de a le favoriza pe cele locale, cu tradiție. Încă mai puteți savura un pahar (ilegal) de must Căpșunică la Moghioroș. (A. A. D.)

●  Tony Mills, vocalistul trupei Shy, a dispărut luna trecută, de cancer pancreatic, la doar 53 de ani. Descoperise boala în aprilie şi şi-a petrecut vara cu familia, făcînd lungi plimbări cu cîinii săi şi reparîndu-şi în garaj motocicleta. Înainte să moară, i-a spus soţiei: „Am avut o viaţă bună. Sînt supărat doar din cauza motocicletei ăleia“. (M. C.)

●  Împăratul vs vocile Sale – Vocea 1: Împăratul e gol! Vocea 2: Cum așa? Vocea 3: Da, uite-L! Da’ chiar, unde și-o fi uitat veșmintele? Vocea 1: La second-hand! Celelalte voci au amuțit. P.S. Fragment stupid dintr‑un banal dialog fără legătură cu trecutul recent și nici cu viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Cel puțin așa sper. (R. M.)

●  Spuneam într-un răvaș anterior că la Poșta Română nu s-a schimbat nimic. Acum revin, cu scuzele de rigoare, și neg pripita afirmațiune. Și iată pen’ ce: am expediat un colet în Israel pe 3 octombrie (curent!); pe 10 noiembrie (același an!) am primit aceeași informare: n-a ajuns! Am săltat online o lăcrămație, la care am primit următorul răspuns ferm, foarte elegant și corect redactat, de altfel. Citez: „În conformitate cu prevederile art. 38 din OU a Guvernului 13/2013 privind serviciile poștale, actualizată cu modificările și completările ulterioare, C.N. Poșta Română S.A. are obligația de a soluționa reclamațiile în termen de 3 luni de la data introducerii acestora. Vă asigurăm că ne propunem să finalizăm cercetările într-un timp cît mai scurt, astfel încît să putem oferi un răspuns sesizării dvs.“ Pentru conformitate: e vorba de un colet trimis expres cu avionul de la București la Ierusalim, fără escală! Cum stăm cu informatizarea/digitalizarea sistemului administrativ, domnule ministru Teodorovici? Ex-! La data prezentei, cercetările sînt în curs… (R. M.)

●  Ambasada Germaniei la București organizează un foarte simpatic concurs de… pictat ursul. De aceea îi și zice concURS. Deschis elevilor și studenților, numit „Euforia regăsirii“, organizat pentru celebrarea a 30 de ani de cînd poporul german s-a regăsit în granițele întregi ale țării sale, concursul constă în pictarea ursului Nolle Acrobatul. Cîștigătorul încasează 500 de euro, iar ursul pictat de el/ea va străjui pentru mult timp intrarea Ambasadei. Mergeți pe pagina de Facebook sau pe site-ul Ambasadei și intrați în concurs! (S. V.)

PARE TOT MAI GREU
SĂ FACI DISTINCȚIA
DINTRE UN MESAJ DIN AUR MASIV
ȘI DOUĂ CUTII ÎNCHISE

●  „E timpul să…“, „Trebuie să luăm în serios…“, „De ce-ar trebui să…“, „Nu mai…“ – cam aşa încep acum multe dintre titlurile/articolele pe teme generaliste. Pare tot mai greu să faci distincția dintre jurnalist, activist și moralist: toți vor să te educe. (M. C.)

●  Un inel de aur oferit de celebrul scriitor irlandez Oscar Wilde unui prieten a fost găsit de un expert de artă olandez, la aproape douăzeci de ani după ce a fost furat de la Universitatea Oxford. Inelul, a cărui formă aminteşte de catarama unei curele şi avînd inscripţionat un mesaj în limba greacă, a reapărut în cele din urmă datorită cercetărilor expertului de artă olandez Arthur Brand. Numit „Indiana Jones din Lumea Artelor“ pentru talentul său de anchetator, el şi-a contactat cunoştinţele din „lumea interlopă“ londoneză pentru a da de urma bijuteriei. Uneori chiar se poate să găsești și acul în carul cu fîn. (A. M. S.)

●  Se fură mult, se fură orice. Într-o mică localitate din sudul Angliei, cineva a furat… o budă. Poliția anchetează cazul, dar, deocamdată, nu are nici o pistă. Vasul de toaletă, din aur masiv de 18 k, a dispărut acum două săptămîni de la Blenheim. E o lucrare de artă a artistului Maurizio Cattelan. (M. M.)

●  Canapeaua mai deunăzi goală din holul blocului a început, încet-încet, să se umple: pe ea au apărut două perne și două cutii, iar lîngă ea un raft. Mă aștept ca, oricînd, să găsesc un homeless dormind pe ea. Sau, de ce nu, vreun Moș Crăciun. (I. P.)

●  Cîștigătoare a Leului de Aur la Bienala de la Veneția de anul acesta a fost expoziția Pavilionului Lituaniei, „Sun & Sea (Marina)“, un performance despre schimbările climatice și distrugerea planetei. În mod ironic, în ultimele două săptămîni ale Bienalei au fost închise mai multe expoziții din centru din cauza mareelor neobișnuit de ridicate care au inundat orașul, și despre care unii afirmă că ar fi un rezultat direct al schimbărilor climei. (C. Ș.)

ÎNTR-UN CAZ ASEMĂNĂTOR,
FORMELE DE OPRESIUNE
CONȚIN URME DE ÎNGERAȘ

●  Tribunalul din Dax, Franța, a dat cîștig de cauză rațelor unei fermiere de la poalele Pirineilor, acuzate că fac prea mult zgomot. Potrivit deciziei instanței, acestea vor avea dreptul să măcăne cît vor. Cu cîteva luni înainte, un cocoș a fost inculpat într-un caz asemănător, dar și-a cîștigat, precum rațele, dreptul de a cînta la orice oră. „Astăzi, Maurice a cîştigat o luptă pentru toată Franţa“ – a declarat Corinne Fesseau, proprietara cocoșului. Aș propune ca Maurice și rațele să înființeze o asociație pentru protejarea libertății de exprimare a păsărilor. (S. G.)

●  Iranul a găsit o soluție pentru protestele cetățenilor furioși: a închis, în week-end, Internetul. Această strategie represivă blochează capacitatea cetățenilor de a acționa și de a-și amplifica nemulțumirea. Libertatea e în multe feluri și formele de opresiune la fel. (A. M. S.)

●  O echipă de cercetători japonezi de la universitatea Tohoku au descoperit că trei meteoriți, printre care și „Murchison“, căzut în 1969 în Australia, conțin urme de zahăr. O posibilă dovadă că în univers există viață, și încă una dulce. (M. P.)

●  După Sebeș o vom lua spre Slatina, pe drumul numelor de firme: Sincer SRL, Împreună Reușim SRL, Minim SRL, Contrast Exclusiv SRL, Ador SRL, Toamna SRL, Trans Diafan SRL, Federal Pază Și Protecție SRL, Neuro Dobre SRL, Pneus Father SRL, Fir SRL, Mariflor Petale De Poveste SRL, Popular SRL, Camy Îngeraș Mic 30 SRL, Pagini Favorite SRL, Mercantil SRL, Simpatie SRL, Templul lui Kratos SRL, Ionuț De La Slatina SRL, Prospherous And Abundant World Of Construction SRL, Provincial SRL, Insula De Perdele Sud SRL, Insula De Perdele Star SRL, Insula De Perdele Deluxe SRL, Insula De Perdele Militari SRL, Insula De Perdele Titan SRL, Insula De Perdele Serious SRL, Exobiect SRL, 2 Timpi SRL, Reviriment SRL, Constantin Energy Proton & Electron SRL, Alb Clar DD SRL, Fecioara SRL, Porvigor Supranimal SRL, Urbanizări Străzi Și Trotuare SRL, Valabil SRL, Sănătate Pură SRL, Foarfeca De Aur Emilia SRL-D, ­Casa Ta Dragă Diabel SRL, Decisiv Meridian SRL, Prietenia SRL, Lucifer Online SRL, Veritabil Comerț Familial SRL, Noul Agax SRL, Decent SRL, Genius Excesiv SRL, Cei Mai Frumoși Gemeni SRL, Cer Albastru SRL, Casa Funerară Dincolo De Viață SRL, Simplu SRL, Nikomil La Răscruce SRL, Educație În Zigzag SRL. (D. S.)

 Foto: Mircea Vasilescu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.