Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 820 din 7–13 noiembrie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

IATĂ CĂ, ÎN ROMÂNIA,
SE DESCHIDE
(PENTRU MULTĂ LUME)
O NOUĂ PAGINĂ
CU PRIVIRE
LA ARDEREA STINGĂTOARE

● Trupa texană de blues rock ZZ Top a împlinit anul acesta 50 de ani de activitate, prilej cu care a lansat un album cu cele mai bune 50 de cîntece din cariera lor. Iată un dialog al fanilor de pe canalul de You-Tube al trupei: „Cred că ZZ Top deţin recordul pentru cea mai longevivă trupă cu membri [members] originali. Nici unul n-a fost schimbat de-a lungul carierei“, „Asta pentru că sînt de neînlocuit“, „Chitaristul n-a făcut totuşi o operaţie prin care şi-a înlocuit coapsa? Iată că trupa nu mai are chiar toate membrele [members] originale“, „De fapt, basistul e cel care şi-a înlocuit coapsa. Şi tot el s-a împuşcat accidental în picior…“ (M. C.)

● S-a calculat că, în România, fiecărui cetățean îi revin 4 centimetri de autostradă. Aveți grijă unde călcați… (D. C.)

● Un articol de pe site-ul Mediafax poartă titlul: „Ești singur în Crevedia? Încearcă aceste site-uri…“. Cînd dai click, se deschide o nouă pagină cu site-uri matrimoniale. Dacă universul virtual nu dă nici un rezultat, le-am recomanda cititorilor să încerce o variantă mai terestră: cocoșeii și găinușele de Crevedia. (M. P.)

● Pentru că multă lume ia în derîdere pizza hawaiană, iată istoria ei: a fost inventată în Canada de un imigrant grec căruia îi plăcea amestecul de sosuri dulci pe bază de fructe din mîncarea chinezească, aşa că a adăugat ananas peste brînză. În cele din urmă, pizza hawaiană a devenit foarte populară în Australia. (M. C.)

● Refugiat în Rusia după ce a divulgat documente secrete ale Agenţiei Americane pentru Siguranţă Naţională (NSA), fostul colaborator al CIA, Edward Snowden, a mai făcut o dezvăluire: a dezmințit faptul că ar exista extratereștri, declarînd recent că, deși a avut „acces ridicol la rețelele NSA, CIA, ale armatei“, nu a putut găsi nici o informație cu privire la existența acestora. Am resimțit profund replica lui Niță, din „C.F.R“-ul lui Caragiale: „Nu mai ai nici un haz, amice“. (S. G.)

● În Finlanda, recent încheiatul Helsinki International Horse Show 2019 a folosit integral energie provenită din arderea bălegarului de cal: peste 150 de megawați/oră. Sau cai-putere, cum ar veni. (C. Ș.)

● Azi o luăm pe hartă-n sus ca să vedem ce nume de firme vom găsi la Sebeș: Concret Exim SRL, I -Love Food SRL, Nunta Ideală SRL, Transilvania Oleaginoase SRL, Vis Unic SRL, Adelina Vis Dinamic SRL, Coroana Cetății SRL, Eli Impecabil SRL, La Boierașul Moflea SRL, Cerbu Oil SRL, Tăiței Ca La Mama Acasă SRL, Țărăncuța Agro SRL, Torent SRL, Expert Ion Pavaje SRL, Haotic Fashion SRL, Pași Liberi SRL-D, Florex Nu Mă Uita SRL, Nikos Stingătoare SRL, -Pălăria Dădârlat SNC, Sape Mecanizate Ionuț SRL, Viitorul Familiei 14 SRL, Acoperitori Trainice SRL, Dr. Zâmbet Alb SRL. (D. S.)

alix vrana 20191028 213904 1 jpg jpeg

O VORBĂ
SPUNE CĂ
LUMEA POSTAPOCALIPTICĂ
PRODUCE 10%
DIN EMISIILE DE FRIG
ALE ARMATEI
DE SCEPTICI AMBULANȚI

● „O vorbă spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie puternică. De multe ori, în spatele meu am fost eu însumi“, a spus de curînd premierul demis Viorica Dăncilă, candidat la funcția de președinte al României. E atît de puternică această imagine, încît chiar face mai mult decît o mie de cuvinte. (A. M. S.)

● În mall-ul din Sinaia, într-o seară, am trăit unul dintre idealurile mele de experiențe: am fost singurii spectatori ai filmului de atunci, Zombieland, și singurii clienți ai barului de la etajul de mai jos. Cînd am ieșit (cu ajutorul bodyguarzilor, căci ușa deja se închisese), Sinaia era pustie și fascinantă, exact precum lumea postapocaliptică din Zombieland. Și totuși, chioșcul central de covrigi și pizza era deschis. (I. P.)

● Industria modei produce 10% din emisiile de carbon ale umanității. Mai mult decît zborurile și transportul maritim. (A. M. S.)

● După cum ne explica de curînd fostul nostru coleg de redacție Cristian Ghinea, organizarea actuală din România nu încurajază investițiile în infrastructura națională, ci cel mult pe cele cu care se pot lăuda autoritățile locale. Dincolo de observația că nu s-au construit autostrăzi, eu am simțit însă și altceva, local, pe pielea mea: țînțari, în ultimele două veri, așa cum n-am mai pomenit de multă vreme și frig în apartamentele racordate la RADET, în ultima iarnă, așa cum nu era decît înainte de 1989. Iar la sfîrșit de octombrie, nici vară, nici iarnă deci, era și frig, erau și țînțari. Și mă întreb cînd vor înceta oare ăștia să mai sugă sîngele poporului. (A. M.)

● Unul dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale de care probabil n-aţi auzit, Ninel Peia, spune într‑un interviu la RFI că ar vrea să interzică -ONG‑urile antiromâneşti. Acelaşi individ cere şi reintroducerea armatei obligatorii. Cu un mic exerciţiu de imaginaţie, îl şi vezi ordonînd armatei să-l ia la ţintă pe Soros. (M. M.)

● „Progresul nu e adus de predicatorii şi gardienii moralităţii, ci de nebuni, visători, rebeli şi sceptici.“ – Stephen Fry. (M. C.)

● Un bărbat din Angus, Marea Britanie, a fost reținut de autorități după ce a încercat să piloteze în interiorul închisorii Perth o dronă care purta un telefon mobil, apoi s-a ascuns în tufișuri, susținînd că doar își caută cîinele chihuahua, răpit de circari ambulanți români. (C. Ș.)

Foto: Șerban Georgescu, Alix Vrana

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.