Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 807 din 8-14 august 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CE AM VĂZUT O RELAȚIE
DE PROPORȚIONALITATE
DIRECTĂ ÎNTRE CUVINTE
ȘI MEDIUL LOR NATURAL,
S-AU LIMPEZIT TOATE APELE
(FĂRĂ CA MIOPIA GENERALĂ
SĂ SCADĂ ȘI PASUL TĂU
SĂ DESCRIE O GREȘEALĂ) 

● După ce am văzut un reportaj pe site-ul BBC, despre o nouă modă imobiliară japoneză – apartamente mici, „cît o cutie“, în care „totul e la îndemînă“, din hol poți intra direct în baie, în chicinetă sau să te urci direct în pat –, mi-am privit cu bucurie garsoniera mea de 25 de metri pătrați din București și i-am zis, mîndră: „Dragă, ești în trend nipon“! (S. G.)

● Interpelat pentru faptul că guvernarea PSD a închis, în ultimii cinci ani, 1.700 de biblioteci, Daniel Breaz, profesor universitar şi ministru al Culturii, a declarat că „nu există o relație de proporționalitate directă între analfabetismul funcțional, definit drept capacitatea de a scrie și a citi, dar neînțelegerea sensului cuvintelor cunoscute, a conexiunilor dintre ele și a contextului în care ar trebui utilizate, și numărul de biblioteci publice“. Cultura a ajuns, o dată în plus, pe mîna ministrului care trebuie. (M. C.)

● Facebook susţine că e tot mai aproape de realizarea proiectului prin care oamenii vor putea scrie doar cu puterea minţii, la care lucrează cu partenerii de cercetare de la Universitatea California din San Francisco. Cercetătorii studiului realizat de Facebook au anunţat că programul acestui proiect reuşeşte momentan să recunoască doar un număr limitat de cuvinte şi fraze. Dar, în timp, scopul este ca acesta să ajungă să poată identifica 100 de cuvinte pe minut, să aibă o bază de peste 1.000 de cuvinte şi o rată de eroare sub 17%. Oamenii scriu mult și așa, vă dați seama cum va fi cînd se vor folosi de viteza gîndului? (A. M. S.)

● Doi pinguini pitici au făcut o pasiune pentru un loc în care se vinde sushi, din Wellington, Noua Zeelandă. Prima dată a venit unul singur, apoi s-a întors însoțit la locul faptei. Cei doi mici infractori pofticioși au fost duși înapoi în mediul lor natural. Și magazinul de sushi a fost și asigurat mai bine. (A. M. S.)

● Două propuneri cetățenești: 1) propunere de chestionar pentru referendumul de nișă propus de premierul României, Viorica Vasilica Dăncilă: „Stimați criminali, sînteți de acord cu închisoare pe viață drept răsplată pentru faptele comise?“ – se răspunde cu DA sau NU; 2) Doamna Lia Olguța Vasilescu conchide: „Și dacă mai afli că procurorul e #rezist, ai tabloul complet!“ Oare chiar așa să fie, stimată mamă, s-au limpezit toate apele, din punctul dumneavoastră de vedere?! Și dacă acesta a ajuns un criteriu de evaluare juridică, propun ca „reziștii“ să fie ștampilați pe frunte, spre a fi mai ușor de identificat. (R. M.)

● Miop de cînd mă ştiu, constat acum, după 40 de ani, că văd tot mai prost la apropiere. Cu vîrsta devin hipermetrop, fără ca miopia să scadă proporţional. Ceea ce credeam a fi o anomalie sau un paradox inexplicabil e, de fapt, o stare de (aproape) normalitate, îmi explică un medic oftalmolog. Cred că e forma perfectă de a ilustra îngustarea orizontului pe măsură ce îmbătrînim. (M. M.)

● La bordul vasului de croazieră Britannia a avut loc o încăierare generală care a implicat zeci de oameni, veselă de porţelan şi sticlă, mobilier de lemn. Familii întregi s-au ascuns de frică în cabine. Se pare că totul a pornit de la un pasager care a apărut la cocktailul de final de croazieră îmbrăcat în clovn. (M. C.)

● Primesc pe Facebook, de la un necunoscut, fără vreo introducere: „sper să plîngi… să plîngi și lacrimile tale să nu fie suficiente să stingă tot ce arde în sufletul omenirii. Nu, nu e tîrziu, mai poți face ceva… mai poți să mergi și pasul tău să descrie o voce, și vocea să cînte o incantație, și incantația să sune a chemare de ajutoare, și ajutoarele să sune la 112. Și la 112 să răspundă Dzeu.“ Oripilată, cer explicații și mi se spune că-s poetă, deci domnul mi-a scris o poezie. Eh, așa-i că nici poeziile de dragoste nu mai sînt ce-au fost? Ce-i drept, nici bunul-simț. (A. Z.)

● Din confesiunile unei profesoare de română, consemnate de Dan Lungu pe Facebook: „Am fost să-mi văd dosarul de la Securitate. Vreo șapte elevi m-au turnat. Sînt foarte mîndră, nici o greșeală de gramatică!“ (M. C.

erno farkas 08iulie2019 jpg jpeg

DIN CÎND ÎN CÎND,
NIȘTE EXISTENȚE DEVIN CĂUTARE

● În cetatea Rîșnov găsești, mai nou, cam orice: pisici, floarea-soarelui, dinozauri, matrioște, tricouri cu inscripții, ii, dulcețuri, siropuri, minicar, funicular, concerte… Noroc că, printre toate astea, mai zărești din cînd în cînd și cerul prin ferestruica vreunui zid. (I. P.)

● Într-un părculeț liniștit, la doi pași de Montmartre, un cuplu meridional, îmbrăcat sport, lejer, dar îngrijit – el, proaspăt tuns, ea, cu unghii frumos făcute –, plimbă un copilaș. La un moment dat, o aud pe ea: „Mi-e foame, măăă!“, și pe el, exasperat: „Da’ mănîncă, fă, niște p**ă!“. Mi-am dat seama că nu erau meridionali. (M. P.)

● Momentul de vîrf al unei existențe, evocat de o femeie în vîrstă într-o conversație cu alta la fel, pe o bancă: „17 țări am colindat, în ’72, cu ansamblul…“ (D. S.)

● După crimele de la Caracal, Patriarhia s-a arătat îngrijorată de numărul în creştere al femeilor care devin victime ale violenţei şi traficului de persoane. Amintesc cîteva nume Patriarhiei: preotul cantautor Cristian Pomohaci, episcopul Huşilor Corneliu Bârlădeanu, prodecanul Vasile Răducă… (M. C.)

● În Lincolnshire, poliţia a emis un mandat de căutare pe numele unui bărbat, însoţindu-l de fotografia acestuia. Acuzatul şi-a văzut imaginea în ziar şi, nemulţumit, într-un acces narcisic, a lăsat poliţiei în comentarii un selfie de care era mîndru, ajutînd la prinderea sa mai rapidă. (C. Ş.)

Foto: I. Popovici, E. Farkas

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.