Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

BINE DEZVOLTAȚI,
NIȘTE OAMENI CINSTIȚI
(CARE NU-ȘI ARUNCĂ
ÎN AER MUNCA)
VOR FI NEVOIȚI
SĂ-ȘI DUCĂ STEJARUL ACASĂ 

● E aglomerat la raftul cu dispozitive împotriva țînțarilor. A fost un an bun, s-au făcut. Și sînt bine dezvoltați, niște tigri (după cum scrie și pe unul dintre ambalaje), nu niște silfizi. Să mai zică cineva că nu e frumos în jungla urbană… (A. M. S.)

● Din ciclul „Iubire și abjecție“: cînd șeful ei – și al marelui partid – și-ar fi dorit-o comisar european, dna Rovana Plumb a declarat: „Sînt emoționată în această seară. De altfel, am fost emoționată în toată campania, pentru că ne-am întîlnit în această campanie cu mii de oameni și am avut bucuria să îi vedem cu zîmbetul pe buze. (…) Sînt onorată de propunerea pe care ați făcut-o, domnule președinte, vă mulțumesc, e o responsabilitate foarte mare.“ Acum, cînd fostul ei șef și suporter stă ascuns după gratii, dna Rovana Plumb pare că nu-și mai amintește de lacrimile emoțiunii care a cuprins-o, în direct, la auzul anunțului făcut de Liviu Dragnea. Acum, prioritățile dnei Rovana Plumb vizează Bruxelles-ul, nicidecum vizita la penitenciarul Rahova. Oameni vechi, priorități noi. (R. M.)

● Fiul primarului Iașiului, Mihai Chirica, în vîrstă de un an, are, pe numele lui, o casă în valoare de 250.000 de euro. La notar, copilul s-ar fi prezentat însoțit de bunică. Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, conduce o mașină în valoare de peste o sută de mii de euro. Întrebat fiind de unde a avut atîția bani să și-o cumpere, a explicat că, de fapt, mașina nu e a lui, ci a mamei sale, care doar i-a împrumutat-o. Baronii pesediști sînt, cu toții, săraci și cinstiți. Dar au noroc de rude bogate. (M. M.)

● În Canada se fac eforturi serioase pentru a scădea consumul de plastic. Clienții care nu-și aduc propriile pungi la magazinul East West Market din Vancouver vor fi nevoiți să-și ducă acasă cumpărăturile în sacoșe cu mesaje de tipul „Wart Ointment Wholesale“ sau „Into the Weird Adult Video Emporium“. (C. Ș.)

● În Israel, în Beer Șeva, un hoț a jefuit două bănci la rînd, amenințînd angajații că îi aruncă în aer cu grenada pe care o ținea în mînă. „Grenada“ era, de fapt, un avocado. Nu știu dacă jaful poate fi încadrat la „atac armat“, dar poate fi un precedent just pentru o nouă infracțiune: „atacul fructat“. (S. G.)

● Tito Watts, un pastor african, a fost arestat pentru că a vîndut, cu 500 de dolari, bilete de acces în Rai. „Sînt urmărit penal pentru că fac munca Domnului. Iisus Hristos mi s-a arătat și mi-a dat biletele făcute din aur pur, pentru ca eu să le vînd oamenilor care vor să se salveze“, a spus pastorul. Biletele sînt nişte bucăţi de lemn aurite pe care scrie: „Bilet spre Rai. Valabil pentru o singură persoană“, dar oamenii cu credinţă cer autorităţilor eliberarea imediată a pastorului. (M. C.)

● Stejarul pe care i l-a oferit președintele francez Emmanuel Macron omologului său american Donald Trump în timpul unei vizite la Casa Albă din 2018, în semn de simbol al prieteniei, s-a uscat în perioada cînd era păstrat în carantină. Ce ți-e și cu prieteniile astea! (A. M. S.)

efarkas jpg jpeg

PUȚIN MAI TÎRZIU,
UNUL A SPUS LA TELEFON
CĂ SE GÎNDEȘTE
SĂ DETURNEZE O TEORIE
ÎNTR-O ALTĂ DIMENSIUNE 

● În metrou, un bătrîn cască fără să pună mîna la gură. Nevastă-sa, lîngă el, îi dă una peste ceafă și-l apostrofează dur. Băiețelul de vizavi de ei îl imită și e tare fericit văzînd că maică-sa nu-l ceartă. Puțin mai tîrziu, un tînăr îi spune prietenei sale, cu modestie: băieții vor să fie ca mine, fetele vor să fie cu mine. (C. Ș.)

● Tony Antonelli şi Steve Pearce sînt doi astronauți care au fost recent întrebați cum miroase cosmosul. Unul a spus că ar asemăna mirosul pe care l-a simțit călătorind prin Univers cu cel al fripturii pe grătar, iar celălalt a mărturisit că i-ar evoca „mirosul dulceag al fumului scos de aparatul de sudură“. Trec peste ciudățenia olfactivă că mirosul de sudură i se pare cuiva dulceag și îmi amintesc că, acum vreo zece ani, am citit că unii astronomi afirmau că studiaseră un nor de praf din mijlocul Căii Lactee care trebuie să fi mirosit a zmeurică, pentru că descoperiseră în el nu știu ce substanță chimică despre care se știe că așa miroase. Pun cap la cap aceste știri și cad într-o reverie amuzată: cosmosul miroase ca o mahala ploieșteană din copilăria mea – grătare, fum muncitoresc și ceva zmeurică. (S. V.)

● Una dintre minunile tehnologiei actuale: în metrou, o persoană cu deficiențe de vorbire și de auz discuta la telefon cu cineva asemenea ei, prin semne. (D. S.)

● Conform Financial Times, Biserica Anglicană se gîndește să investească în marijuana medicinală.
(C. Ș.)

● Preşedintele Senatului tot vorbeşte despre o deturnare a sensului referendumului pe care ar încerca-o preşedintele statului. Adică Iohannis ar încerca să deturneze un referendum pe care el singur l-a convocat şi la care a avut şi cîştig de cauză. În aceeaşi logică, ar însemna că declaraţiile ofensive ale cuiva al cărui partid tocmai a căzut sub pragul electoral sînt exact o respectare a sensului alegerilor. Democraţie sadea. (A. M.)

● În parcul central din Boston, homeless-ii sînt numeroși și, aproape cu toții, au cîte o teorie de susținut, cu voce mai mult decît tare. Au și o revistă a comunității lor, ceea ce mi se pare foarte cool. (I. P.)

● Un cursă Ryanair București-Timișoara a decolat azi cu patru ore întîrziere pentru că „o piesă a fost furată sau a dispărut“ din cabina pilotului. Acum cîteva zile s-a înregistrat o întîrziere record pe ruta București-Timișoara, trenul CFR a parcurs distanța într-un timp de două ori mai mare decît cel prevăzut. Fraților, eu cred că Timișoara s-a mutat deja din România într-o altă dimensiune – nu se mai poate ajunge acolo! (A. P.)

Foto: Cristina Ștefan, Erno Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.