Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM AI PUTEA ETICHETA
UN SCHIMB DE TEMPERATURI VECHI ÎNTRE O UȘĂ CARE SE ÎNCHIDE ÎNCET, DUPĂ MAI MULȚI ANI,
ȘI ÎNCEPUTUL UNEI EPOCI SIMILARE? 

● Navigînd pe cîteva site-uri de îmbrăcăminte mi-am dat seama că, în lumea modei, corectitudinea politică nu a pătruns. Căci altfel cum ai putea eticheta o rochie „cu structură“ și o alta „fofy de tip creion“? (S. G.)

● La toaleta pentru bărbați din Piața Obor (unde n-am avut acces, dar mi s-a povestit), doi moșuleți fraternizează în fața a două pisoare. „Cîți ani ai, tataie?“, întreabă primul. „Eu? Am 75…“ „Mulți înainte… ești tînăr, tataie!“ Al doilea: „Dar tu cît ai, tataie?“ „Eu am 78!“ „Păi, și matale ești tînăr! Să trăiești!“ O dovadă că un schimb gentil de politețuri între domni poate avea loc oriunde și în orice condiții. (A. P.)

● Cuprinși de un val de temperaturi extrem de scăzute, polițiștii din Warrensburg, Missouri s-au temut ca hoții să nu-și bage, de frig, mîinile în buzunarele altora. Așa că au făcut un apel la răufăcători, rugîndu-i să rămînă în case, să se uite la seriale și să nu comită infracțiuni. De-ar funcționa și la noi! (C. Ș.)

● Pe ușa unei prăvălii de haine vechi (sau second hand, cum le mai zice), un anunț cam derutant: „Zilnic completări cu marfă nouă“. (D. S.)

● Seară de operă, Mozart, Cosi fan tutte, duminică, 27 ianuarie, înainte de începerea spectacolului. „Ce bilet aveți?“, o întreabă o doamnă în negru pe o doamnă în vîrstă, așezată pe taburetul lipit de ultimul rînd. „Uitați!“… și: „Nu aud bine, nu pot urmări spectacolul de la balcon, de aceea stau aici și, cum rămîn locuri, mă mut mai în față.“ „Nu, nu e corect să stați acolo. Multă lume procedează așa.“ „Dar nu iau locul nimănui. Sînt locuri libere…“ „De ce nu v-ați cumpărat bilet de 90 de lei?“ „Pentru că nu am bani. Nu-i nimic… atunci rămîn aici, pe acest taburet.“ „Nu, aici nu rămîneți, nu rămîneți aici!“ „Nu înțeleg de ce. E oricum sub 25 de lei, cît am dat eu pe bilet.“ (Cu încrîncenare): „Aici nu stați!“ Peste cîteva momente, bătrîna doamnă se ridică, îi întinde biletul plasatoarei: „Poftiți! Renunț. Dați-l altcuiva!“. Se aude, reverberînd: „Păstrați biletul, doamnă, eu n-am ce face cu biletul dvs.“ și o ușă care se închide. Păcat! Spectacolul a fost foarte frumos. Da’, la urma urmei, un spectator mai puțin la ONB nu-i un capăt de țară. E ca și cum ar fi murit. Se mai întîmplă… Și, dreptu-i, cultura costă! Dar și tonul face muzica… mai ales „la operă, la operă“… (R. M.)

● Alertă!!! Polul Nord magnetic al Pămîntului se deplasează către Rusia. Şi nu încet. Cu aproximativ 55 de kilometri pe an. Oare ce are de gînd să facă dacă se întîlneşte cu preşedintele Putin? (D. C.)

● Timp de un an, un italian cu opt clase, condamnat la închisoare cu suspendare în Italia, după mai mulți ani în care a mințit că este medic, profitînd de faptul că avea același nume de familie ca un cardiolog, Matthew Mode, a făcut în București mai multe operații de chirurgie estetică. Pasiunea nu are limite. Nici nebunia. (A. M. S.)

● Am mers, recent, cu un șofer de Uber care a lucrat înainte la o firmă de taxi. Mi-a spus că a plecat de acolo pentru că s-a săturat de atîtea bacșișuri. Deși, inițial, nu mi-a venit să cred, apoi m-am gîndit că, poate, trăim începutul (timid) al unei noi epoci. (I. P.)

● Puteți să spuneți că e o extravanganță de bogătan, dar pentru iubitorii de pisici e pur și simplu grijă și responsabilitate. O tînără californiană a trebuit să meargă la colegiu și a descoperit că nu-și poate lua cu ea cele două pisici pe care le adoră pentru că nu sînt admise în căminul studențesc unde urma să stea. Așadar, a închiriat o garsonieră în apropiere pentru cele două pisici. Plătește cu dragă inimă 1500 $ pe lună și consideră că a făcut o afacere bună pentru că, în zonă, o chiria unei garsoniere similare ajunge și la 2000 $/lună. Vă puteți întreba de ce nu stă și ea cu pisicile. Simplu: tînăra vrea să guste boemia vieții de student căminist. Dacă adaug detaliul că știrea aceasta ne vine din Silicon Valley, puteți să spuneți, într-adevăr, că e o extravaganță. Sau nu… (S. V.)

marius chivu vathumbnail jpg jpeg

ATUNCI, PE VREMEA ACEEA
(LA ÎNCEPUTURI),
CEVA ȘI-A SCHIMBAT NUMELE 

● Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a spus că declarațiile potrivit cărora a mințit (atunci cînd a fost audiat la Parchet în legătură cu violențele de la protestul din 10 august) au fost o „metaforă“. Ce i se mai pune în cîrcă unei biete și cinstite figuri de stil! (A. M. S.)

● Cineva a pus totul cap la cap. Iată cine conduce România, care conduce Consiliul UE: 1) președintele partidului de guvernămînt e condamnat definitiv pentru folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite, aceeași persoană fiind și președinte al Camerei Deputaților, poziție din care a dat în judecată, în interesul unui alt dosar penal în care e implicat, Comisia Europeană; 2) prim-ministrul a pierdut alegerile, în trecut, pentru primăria într-un orășel cu 11.000 de locuitori; 3) programul de guvernare e făcut de un condamnat în primă instanță la opt ani de închisoare pentru spălare de bani și trafic de influență; 4) șefa ANAF a picat de cinci ori examenul pentru a fi inspector la o direcție din cadrul ANAF; 5) ministrul Apărării s-a sustras de la efectuarea stagiului militar (obligatoriu pe vremea aceea); 6) ministrul Sportului a picat de două ori examenul de titularizare pentru a fi profesor de sport; 7) ministrul de Interne a adus în casă, pentru verificarea de microfoane, niște escroci, care i-au arătat un microfon montat chiar de ei; 8) ministrul Economiei a furat (pe cînd era subinginer agronom) nişte saci cu grîu; 9) șefa Agenției Naționale a Medicamentului a măsluit probe de sînge într-un caz de accident de circulație. (M. C.)

● „Cînd au învățat cangurii să sară?“, o întrebare care frămîntă comunitatea științifică de multă vreme, și-a aflat, în sfîrșit, răspunsul: mutația s-a produs acum 20 de milioane de ani, în urma unor schimbări climatice majore; deplasarea prin salt, susțin savanții, era în mai mare măsură compatibilă cu terenul arid care a rezultat în urma deșertificării continentului australian. Deducem de aici că, la începuturi, cangurii se deplasau cursiv și neprecipitat. (M. P.)

● Costco, un lanț de magazine americane cu vînzare angro, a scos pe piață torturi de nuntă cu cinci etaje, făcute în întregime din rotițe de brînză. Mie ceva nu-mi miroase a bine aici… (C. Ș.)

● Pe Calea Victoriei, magazinul de bijuterii și accesorii Firesq și-a schimbat denumirea. Acum se numește Firesc, firește. (M. M.)

● De Sfîntul Valentin, pentru doar o liră, o grădină zoologică din Anglia le permite vizitatorilor să boteze gîndaci cu numele fostului partener. (C. Ș.)

Foto: D. Călinescu, M. Chivu

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Nu suntem egali în fața bolilor: care sunt românii care nu vor plăti suprataxă pe concediu medical
Politicienii și-au făcut calculele și au decis că nu suntem egali în fața bolilor. Mai exact, PSD și PNL lucrează la o ordonanță de urgență prin care încearcă să elimine supraimpozitarea concediilor medicale doar în cazul anumitor pacienți
image
„Lâna de aur”, cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca aurul
Firul de Vicuña, recoltat o dată la doi sau trei ani în cantități limitate, se distinge ca fiind cel mai rar și scump fir din lume. Cu o grosime de 12 microni, comparabilă cu cea a aurului, este comercializat la gramaj, se vinde la prețuri exorbitante și presupune un proces de producție meticulos.
image
Decizie radicală pentru „Tesla de Cluj”. „Dacă ziceam că e produsă în Elveția, clienții ar fi sărit s-o cumpere cu 450.000 de euro”
Echipa proiectului a luat o decizie importantă: va regândi „Tesla de Cluj” într-o variantă mult mai ieftină. „Probabil că dacă ziceam că mașina este produsă în Elveția, clienții ar fi sărit să o cumpere cu 450.000 de euro”, susține Florin Dehelean, unul dintre investitori

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.