Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN AȘTEPTAREA FAMILIEI
PE CALE DE DISPARIȚIE,
16 PERECHI DE ELEMENTE
DECORATIVE AR PUTEA ÎNDEMNA
OAMENII SĂ MEARGĂ
DINCOLO DE ULTIMA VREME 

● Gusturile româneşti au intrat deja, încet-încet, în restaurantele McDonald’s odată cu McMicii şi McCîrnăciorii olteneşti. În aşteptarea McSarmalelor, restaurantele au fost redecorate româneşte cu McLinguri de lemn, McStrăchini de lut şi McȘtergare înflorate. (M. M.)

● Gracie Lou Phillips s-a întors joi acasă dansînd în jurul cadrului, după ce a votat pentru prima dată în viața ei (se întîmpla într-o localitate din Texas, în cadrul alegerilor la jumătate de mandat 2018, în perioada de vot în avans). Pînă atunci, bătrîna nu votase niciodată pentru că nu a crezut că vocea ei contează. Luni, la cîteva zile după ce a votat, a murit, relatează Washington Post. „Era foarte mîndră“, spun membrii familiei, care au declarat că bătrîna a votat pentru republicani. Cine mai poate să zică acum că politica nu contează? (A. M. S.)

● Zebrele sînt pe cale de dispariție – cel puțin în cartierul Militari, unde, la cîteva luni după reasfaltările pe străzi mai mari sau mai mici, trecerile pentru pietoni întîrzie să apară. (C. Ș.)

● Pe bune?! Feodor Vasiliev, un țăran din Rusia care a trăit între 1707-1782, a avut 69 de copii cu prima soție (16 perechi de gemeni, 7 serii de tripleți și 4 serii de cvadrupleți) și 18 copii cu a doua soție (6 perechi de gemeni și 2 serii de tripleți). Asta da, familie tradițională! (D. C.)

● Trecînd pe Calea Victoriei, am văzut un afiș, pe zidul cazinoului de la Casa Vernescu, care avertiza trecătorii de pericol, căci de pe clădire cad „elemente decorative și tencuiala“. M-am întrebat dacă înăuntru nu se făceau deja pariuri. Ce-o să cadă prima dată: elementu’ sau rasolu’? (S. G.)

● Cercetătorii de la Imperial College din Londra susțin că ciupercile magice ar putea ajuta în lupta contra fascismului. Aceștia au descoperit că psilocibina, compusul activ din ciupercile halucinogene, face oamenii mai puțin atrași de viziunile autoritariste și mai bine conectați cu natura. (C. Ș.)

● Cu ocazia plîngerii penale depuse de (mai mulţi) liberali împotriva agenţiei de publicitate Papaya, care a realizat un clip inspirat de romanul distopic al lui Margaret Atwood Povestea slujitoarei (tradus la Editura ART) pentru a îndemna oamenii să nu meargă la referendum, am aflat că la noi în Parlament există un… Grup Ecumenic de Rugăciune. Cred că acest grup ar fi trebuit să se cheme Grup Ecumenic Penal de Imunitate. (M. C.)

● Rusia, Bulgaria, Bosnia, Serbia şi România sînt statele în care aproape 70% din populaţie se crede superioară oricărei alte naţii europene. Doar Georgia şi Grecia au o părere de sine mai bună (aproape 90%). Mi se pare normal, căci gradul de civilizaţie, nivelul democratic şi excelenţa economică a acestor ţări sînt dincolo de orice măsurători. (M. C.)

● Alegerile parțiale americane de anul acesta au ceva comic, așa cum au cam toate alegerile din lume în ultima vreme: toate părțile anunță victoria! Trump e fericit, democrații jubilează. Nimeni n-a pierdut, toată lumea și-a atins obiectivele. Asta e, de fapt, minunata lume nouă. (S. V.

SĂ MAI SPUNĂ CINEVA
CĂ NU EXISTĂ O POTECĂ DE 5 STELE PÎNĂ ÎN PÎNZELE ALBE 

● O știre ne anunță că „un celebru proxenet american a cîștigat alegerile în Nevada, deși este mort de trei săptămîni“. Să mai spună cineva că nu există miracole. (M. P.)

● Autostrada Unirii care va lega Iașiul de Tîrgu Mureș se va face prin lege. Ce simplu era, nu-i așa? După ani întregi în care nimeni n-a fost în stare să traseze nici măcar o potecă sau să construiască trei stații de metrou, se votează o lege și – hocus-pocus! – apare și autostrada. E exact ca-n poezia lui Eminescu: „Azi o vedem și nu e!“ (A. P.)

● Dialog suprarealist cu șoferul unui Uber: „Nu mai merg decît cu clienți de 5 stele. Știți ce mi s-a întîmplat într-o zi? M-a enervat atît de tare un client încît n-am mai suportat, am ieșit din mașină și m-am repezit la gîtul lui. Nu i s-a întîmplat nimic, doar l-am zguduit puțin. Și tot el m-a reclamat…“ (I. P.)

● Din actualul cabinet plin de zîne și Feți-Frumoși, singur ministrul Justiției, Tudorel Toader, face notă aparte. Cu siguranță, slinoșenia, viclenia și perfidia acestui personaj depășesc portretistica în vîrf de peniță. Trebuie tușe groase, apăsate, mustinde, ca să i surprinzi, oricum doar fulgurant, otreapa. Adică dîrzenia cu care-și duce mandatul pînă la capăt. Orbește. Pînă în pînzele albe. În ce măsură va reuși să albească toate pînzele de la corabia cîrmaciului rămîne de văzut. Cu siguranță însă, efortul îi va fi răsplătit. E și asta o formă de a scrie istorie. Tot în vîrf de peniță. (R. M.

ipopovici wp 20171228 20 10 08 pro jpg jpeg

UITE, ASTA ÎNSEAMNĂ SĂ AI
UN ORGAN ELECTRIZANT-GLACIAL

● „Tati, ia să văd dacă-mi ghicești gusturile, care dintre astea e agrafa mea preferată?“ „Uite un Mega mic și un Mega mare unul lîngă altul, chiar așaaa?“ „Bibiotecă, așa scrie acolo? Bi-bio-tecă? A, bi-blio-tecă, acolo mergem. Bibliotecă, bibliotecă, bibliotecă“ – o fetiță de 3-4 ani, în tramvai. (C. Ș.)

● În 2008, barilul de petrol costa 147,50 dolari, iar benzina în România, 2,67 lei. Anul acesta, barilul de petrol costă 67 dolari (adică de două ori şi ceva mai puţin), iar benzina în România, 6,20 lei (adică de două ori şi ceva mai mult). Asta înseamnă să ai un stat mafiot. (M. C.)

● Chirurgul Gheorghe Ștefan, șef Secție Chirurgie și director medical la Spitalul Militar de Urgență Constanța, a uitat într-o femeie operată două foarfeci de 16 cm. Eu nu pot înţelege cum un chirurg poate uita ustensile în burta pacientului. Ce face, sprijină foarfeca de un organ sau o agaţă de o vertebră în timpul operaţiei, îi scapă bisturiul după un maţ şi apoi uită să le scoată de acolo? Foloseşte măruntaiele pacientului în chip de sertare? (M. C.)

● Ascult la radio un mesaj publicitar electrizant, în ajunul aniversării Centenarului: „Sărbătorește Centenarul Marii Uniri alături de Electrica Furnizare SA!“. (M. P.)

● Alte nume de firme din Tîrgu Mureș: Culoare Și Promptitudine SRL, Stăruința SRL, Mona Mur SRL, Nimfa Egipteană SRL, Acoperișul Potrivit Mureș SRL, Centrul De Consultanță Psihologică Codul Sufletului SRL, Ocupant SRL, Remetea Fantasma SRL, Tablouricolorate SRL, Perechea Mea SRL, Ad Interim Expedient SRL, Partenerul Englez SRL, Because I -Need SRL, Averea SRL, Tărâmul Fericirii SRL, Executiv SRL, Benefic Biz Forte SRL, Zohar SRL, Divinfeminin SRL, Glacial SRL, Valea Izvoarelor Operations SRL, Căldura SRL, Peliniștepepace Production SRL, Micul Înțelept SRL, Circular SRL, Imago Picta SRL, Investigația SRL, Alimenta Cosmos SRL, Tradiții Artizanale Dacice SRL, Dizainărie SRL, Superviețuim SRL, Bistro Nu Doar Pizza SRL. (D. S.)

Foto: Erno Farkas, Iaromira Popovici

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.