Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 760 din 13-19 septembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU DOAR „SENTIMENTAL“,
CI ȘI SUBCARPATIC,
MODA PEȘTILOR CU TOC
ESTE ALEGEREA IDEALĂ
PENTRU CEI CARE VOR SĂ VADĂ
CUM LI S-A MĂRIT PANTOFUL 

● Un studiu a descoperit că maimuţele femele nu au încredere în masculi – nu doar „sentimental“, ci şi pentru a găsi hrană etc. – nici măcar atunci cînd e clar că aceştia au dreptate, din cauza faptului că ei tind să fie nestatornici şi să migreze între diferite grupuri. (C. Ş.)

● O posibilă intrigă pentru un basm oriental subcarpatic: potrivit ultimelor știri, șase cetățeni libanezi au fost prinşi în județul Buzău după ce au vînat ilegal 74 de turturele. (M. P.)

● Moda băieților pensați n-a trecut. E bine. Nu mai vezi nimic altceva. (A. M. S.)

● O pescărie din Kuweit a fost închisă după ce s-a descoperit că vînzătorii lipeau ochi falși, de plastic, peste ochii peștilor, ca să-i facă să pară mai proaspeți. Am putea spune, parafrazînd în acest caz, că -„Freshness was not in the eye of the beholder“. (S. G.)

● La intrarea în parc, pe o bancă, un cuplu mănîncă îngheţată. Ea îşi scutură nisipul de pe săndăluţele elegante, cu toc. Pe tricoul lui scrie mare, cu roşu, „MILIONAR“. (C. Ş.)

● Din seria „Ce se mai vinde prin anunțurile de pe Internet“: masă toaletaj hidraulică pentru animale de companie. Ei bine, la ce folosește asta? Păi, cică „este o alegere ideală pentru cei ce vor să aibă grijă de animalele de companie atît în cabinete veterinare, cît și acasă. Are un blat nealunecos pentru siguranța animalelor, iar cadrul este din metal acoperit cu strat epoxidic“. Odată cu această explicație, lucrurile par ceva mai „omenești“. (A. M.)

● Primăria Capitalei acordă pensionarilor cu venituri mici subvenții pentru achiziționarea de ochelari. Ochelari care poate îi vor ajuta pe pensionarii respectivi să vadă cum li s-a mărit pensia. (M. M.)

● Dl senator PSD Niculae Bădălău îi sugerează doamnei premier cum că „poate ar trebui să dea cu pumnul în masă…“ ca să-i aducă la silință pe miniștrii din cabinet. Nu, dle senator, nu cu pumnul, poate mai nimerit și mai eficient ar fi cu pantoful, așa cum v-a învățat nemuritorul Hrușciov. Asta cu atît mai mult cu cît doamna premier se pregătește să preia președinția Uniunii Europene, iar exemplul marilor dvs. înaintași poate fi pildă și povață. De la Est la Vest. (R. M.

lstanculescu politist bg2 jpg jpeg

ALTFEL SPUS, A ÎNCEPUT
LUPTA TERIBILĂ (FĂRĂ PAUZĂ)
DINTRE FLUIERE ȘI OCCIDENT 

● Cînd a fondat această revistă nouă, dedicată literaturii (prozei și poeziei), Chris Bolin a făcut un pariu periculos: a creat o publicație online care nu poate fi citită online. „Vă mulțumesc că vreți să vă deconectați de la Internet“ e mesajul care te întîmpină pe site-ul The Disconnect. Altfel spus, trebuie să închizi net-ul ca să poți citi cel mai recent număr al revistei. Se întîmplă în Statele Unite. Și nu știm cîți cititori are. (A. M. S.)

● „Albinuţa“ Gabriela Firea a început să muşte din stup. Trîntorii îşi văd mai departe, liniştiţi, de treaba lor murdară. (D. C.)

● Între bulgarul Petkov, instructor de înot, și indianul Kharvi, pescar, are loc o intensă competiție căreia lumea nu-i dă importanța cuvenită. Miza: recordul mondial la înot într-un sac, legat la mîini și la picioare. În ceea ce agențiile de știri internaționale au caracterizat drept o combinație între Houdini și -Michael Phelps, bulgarul Petkov a înotat – repet, cu mîinile și picioarele legate, vîrît cu totul într-un sac – 3380 de metri în lacul Ohrid din Macedonia. I-a luat trei ore. Astfel, Petkov a doborît recordul de 3071 de metri deținut de Kharvi, care înotase în aceleași condiții, dar în Oceanul Indian, cu cinci ani în urmă. Atunci, Kharvi bătuse recordul deținut tot de Petkov. Acum, micul grup de pasionați ai acestei stranii apucături privesc spre pescarul indian. V-ați săturat de rivalități precum Real-Barcelona ori Nadal-Federer? Priviți lupta teribilă dintre Petkov și Kharvi. (S. V.)

● Duminică, la prînz, în stația lui 21 din Calea Moșilor. El și ea, ambii soioși și hămesiți. Ea stă pe banca de tablă din stație și sprijină cu mîinile diverse sacoșe pline; el, în picioare, o îndeasă fără pauză cu bucăți rupte dintr-un soi de fast-food. „Nu mai pot, nu mai vreau, îmi vine să vomit!“, icnește printre suspine femeia. „Oi fi dracu’ iar gravidă“, conchide omu’ de lîngă ea, în timp ce șuieră printre dinți: „Toanta dracu’!“ Și se aruncă în tramvaiul tras la linie. Ea își urcă anevoie traistele și îl urmează. „Noël! Noël!“ (R. M.)

● Primăria Municipiului Bucureşti a cumpărat de curînd 2000 de „fluiere cu bilă“, în valoare de 78.000 de lei, adică 40 de lei bucata. Numai bune pentru fluierat a pagubă. (C. Ş.)

● Din Noul plan al Municipiului București, partea I. Cu noile strade și cartiere deschise până la 1 Ianuarie 1929, însoțit de un Indicator al Stradelor și adresele autorităților publice și particulare importante. Întocmit de Institutul Cartografic „Unirea“ (1929), cîteva nume de străzi de ieri și alaltăieri: Argeș fost Fariseului; Badoglio Mareșal fost Brutari; Bălășeanu Alexandru fost Bătrânilor; Banu Mihalcea fost Ermitului Cazărmii; Banu Mărăcine fost Izraelită; Basarabia fost Occident; Bogdan I. Profesor fost Fetei; Bunea Canonicul fost Măturarilor; Căpitan Petre Carp fost Locotenentului; Caracaș III azi Moș Ajun; Carpaților (Pasagiu) fost Pasagiul Frați; Câmpul Cucoanei azi Verde; Cercel Petru fost Discordiei; Cerșetori azi Dionisie Fotino; Himerei fost Tunsului azi Sublt. Ecaterina Teodoroiu; Cocorăscu Octav Căpitan fost Darzale unit cu fost Ploeșteanu; Col. Georgescu fost Câmpul Veseliei; Constantin Moroiu fost Morfeu; Constelației zisă și Spiroiu; Corbului Văcărești azi Epureanu; Coșbuc Gh. fost Fundătura Lirei; Dimitrie Racoviță fost Furiilor; Gândacilor azi General Stan Poetaș; Grigorescu Pictorul fost Modei; Hărtănoaia fost Gropile Hărtănoaia; Iliescu Ciru Doctor azi Sborului; Laptelui azi Paul Greceanu; Lupeasca Nouă Luncii azi Sergent Ion Moțu; Maiorescu Ion fost Fund. Vaselor; Matei Basarab (Stradelă) azi Ruinelor; Modestiei azi Latină; Murelor azi Duzilor; Rinocerului azi Alexandru Odobescu; Salcia Uscată azi Anghel Dumitrescu; Sârbilor azi Brumărel; Sf. Vineri I (Fundătură) azi Dănciulescu II sub Cimitir; Stuful Belului zis Valea Plângerii; Umbrei azi Dr. N. Crețulescu; Vestei azi Ion Ghica; Vienei fost Vămii azi Wilson. (D. S.)

Foto: M. Chivu, L. Stanculescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.