Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 753 din 26 iulie – 1 august 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

ATUNCI CÎND SÎNT
SUB INFLUENȚA NOPȚII MAJORE,
OAMENII CU NUMĂRUL
DE ÎNREGISTRARE 492
PREFERĂ SĂ PĂSTREZE
DISTANȚA RECENTĂ 

● Un studiu ştiinţific a descoperit că, atunci cînd sînt treji, şoarecii preferă liniştea; dar dacă sînt pe cocaină, preferă jazz-ul. Chiar mă întrebam. (M. C.)

● Un bărbat din Florida, în vîrstă de 66 de ani, arestat pentru că a condus sub influenţa alcoolului, a încercat să-i convingă pe poliţişti că n-a băut în timp ce conducea, ci doar cînd maşina era oprită la semafor. (C. Ş.)

● Mi se blochează cardul într-un bancomat. E aproape miezul nopții, apăs toate tastele, îl zgîlțîi – și nimic. În cele din urmă, după vreo două minute, îmi scuipă doar cardul. A doua zi, sun la bancă și aflu că, din păcate, mi se debitase și suma. Procedura e complicată, trebuie depusă o cerere, banii se pot recupera în maximum 45 de zile. O concluzie destul de tristă ar fi că, în România, pînă și bancomatele fură… Așadar, noaptea ca hoții. (A. P.)   

● Spațiul verde din Drumul Taberei, cel puțin zona Orizont-piață, miroase tot mai mult a cîmp. Asta e de bine. Mărăcini, mulți (e adevărat, miros foarte frumos și sînt splendid colorați), ochiul-boului (galbenul, o nuanță estivală la modă), rapiță, coada-șoricelului și mușețel, trifoi cu multe foi, iarbă crescută în voia Domnului, numai bună de păscut (pe cînd și niște ierbivore în zonă?), pe scurt… peisaj patriarhal de vacanță. Ce să mai mergem la țară? Colț de natură sălbatică la ușa blocului… Tufele de trandafiri au dispărut de mult, au rămas doar butoaiele cu leandri, tot mai adaptați la schimbările climatice majore. Să recunoaștem, și la acest nivel, Primăria s-a dovedit a avea o viziune protocronică. (R. M.)

● Mereu e motiv de bucurie cînd o excepție confirmă regulile nașpa: am fost, de curînd, la „Taxele şi impozitele“ sectorului 2. Acolo, la ghișeu, în fața unei cozi agitate, o doamnă de vîrstă spre a treia explica fiecăruia ce are de făcut, cu răbdare, eficiență și bunăvoință. Oamenii ascultau şi sistemul funcționa. (I. P.)

● Un flamingo cu numărul de înregistrare 492, scăpat de la Zoo Wichita în vara lui 2005, a fost zărit bine-mersi în sudul Texasului. Cei de la Zoo au declarat că nu-l vor aduce înapoi de vreme ce a supravieţuit singur vreme de 13 ani. Nu e primul flamingo care evadează: în 1988, un flamingo pe nume Pink Floyd a scăpat de la Zoo Utah şi, după ce a fost văzut de cîteva ori, se presupune că ar fi murit acum cîţiva ani. (M. C.)

● Greierii de anul ăsta parcă sînt mai guralivi decît în alți ani. Așa că am căutat informații. Termenul științific pentru „țîrîit“ este stridulație. Cu toate că greierii nu au voce, „țîrîitul“ pe care îl auzim este produs de masculi prin frecarea aripilor. Greierii au trei motive pentru care „țîrîie“: pentru a interacționa cu femelele, pentru a impresiona o femelă căreia i-au atras atenția, pentru a comunica cu ceilalți greieri care ar trebui să păstreze distanța. Acum, că știu că sînt puși pe petrecere, o să-mi fie și mai simpatici. (A. M. S.)

● Detalii: la vizita recentă a lui Donald Trump în Marea Britanie, Regina Elizabeth a II-a a ales să poarte o broşă care i-a fost dăruită de soţii Obama. (C. Ş.

mc jpg jpeg

POATE V-AȚI ÎNTREBAT
CÎTE NENOROCIRI AVANSEAZĂ MEREU CĂTRE O PLOAIE LA MICROFON
MULT MAI RAPID
DECÎT OFERTELE OTRĂVITE 

● Poate v-ați întrebat cîte cuvinte trebuie să știm ca să vorbim bine o limbă străină. BBC a făcut acest lucru și a consultat mai mulți lingviști. Concluziile: elevii care au studiat în cadru tradițional au în medie un bagaj de 2000 de cuvinte. Putem înțelege 75% dintr-o conversație anglofonă dacă știm 800 de leme (familii de cuvinte) foarte utilizate. Pe de altă parte, este nevoie să știm 3000 de cuvinte pentru a urmări un dialog și 8000 pentru a citi un roman sau un articol de ziar. (A. M. S.)

● „Una dintre marile nenorociri ale învăţămîntului este că scopul nu e văzut atît în dezvoltarea intelectuală a elevului, cît cu deosebire în puterea de înmagazinare a cunoştinţelor. Este o mare greşeală. Cunoştinţele n-au nici un rost dacă în timp ce sînt înmagazinate nu înseamnă şi un eficace exerciţiu de dezvoltare şi perfecţionare a funcţiilor intelectuale. În consecinţă, profesorul trebuie să chestioneze, să facă apel şi să noteze puterea de judecată şi de înţelegere a elevului şi mai puţin pe cea de memorare.“ N. Mărgineanu, „Principii științifice de clasificare și notare școlară“, în Revista generală a învățământului, mai-iunie 1932. (M. C.)

● Specialiștii în neuroștiințe de la Yale au anunțat că au putut revitaliza creierul unui porc mort, recuperat de la un abator. Fericire mare pentru cei care speră să trăiască etern, fiindcă aceiași specialiști au anunțat că operațiunea se poate face și cu un creier uman, dacă tehnologiile vor avansa un pic. Și, cum știm, tehnologiile avansează mereu cîte un pic. Saltul de la porc la om nu este prea mare, asta o știu și nespecialiștii. Altfel, o viață are omul, și aia eternă… (S. V.)

● „Cordul a fost transplantat la Tîrgu Mureş, ficatul – la Bucureşti, rinichii – la Cluj. […] România a început să dea plămîni. […] Plămînul trimis la Viena a fost anunţat către Eurotransplant.“ Nu e vorba de înmormîntarea regală a organelor și nici de o snoavă suprarealistă; e relatarea grăbită și stîngace, pe un site de știri, a situației dramatice și complicate a transplantului de organe din România. (M. P.)

● Se pare că cercetătorii ruși au găsit formula stadionului de folosință scurtă: după o ploaie torențială, stadionul Volgograd Arena, special construit pentru Campionatul Mondial de Fotbal, s-a dezintegrat. Dacă n-ar fi gurile rele care să critice proasta executare, ar putea fi considerat un succes al tehnicii pentru eficientizarea spațiului. (S. G.)

● După imaginile cu mardeala de la Tîrgu Neamț, nu mai e nici o îndoială de ce astfel de înregistrări nu mai sînt prizate de făcătorii de legi și coduri și de ce dosarul Mineriada a fost expediat mai la toamnă. Topoarele (tăișul lor) nu mai sînt probe la dosar. Rămîn doar cozile lor să depună mărturie, în direct, la microfon, despre adevărul faptelor. (R. M.)

● „Cel mai trist aspect al vieţii în acest moment este faptul că ştiinţa adună cunoaştere într-un ritm mult mai rapid decît poate societatea deprinde înţelepciune.“ Isaac Asimov a spus asta prin anii ’80. (M. C.)

● Una dintre ofertele unei firme de servicii funerare din Berceni: „Organizări parastas și colivă“. (D. S.)

● În biblioteca unei universităţi din Danemarca au fost găsite trei cărţi otrăvite, datînd din secolul al XIV lea, cu copertele pline de arsenic. Parcă aşa mai înţelegi aversiunea unora faţă de citit. (C. Ş.)

Foto: Şerban Georgescu, Marius Chivu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.