Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CHIAR DACĂ TOT CEEA CE SE ȘTIE
DESPRE EL E CĂ ÎI PLACE
CULOAREA FĂRĂ AROME,
OMUL DESFĂȘURĂRII A REUȘIT
SĂ BAGE MELODIA ÎN PUNGI 

● Coloana Infinitului a fost vandalizată din nou. După ce, în 2017, o slătineancă de 12 ani a inscripționat mesajul „S + S = BFF“ (best friends forever), un turist a scrijelit zilele trecute pe Coloană propriul nume: „Andi“. Poliția speră să-l prindă pe făptaș, chiar dacă tot ceea ce se știe despre el e că îl cheamă Andrei, că e român și că îi place să călătorească și să se iscălească. (M. P.)

● Achiziție de autobuze noi în capitală. Gabriela Firea ne liniștește: „Un preț corect, mai ales că este vorba de autobuze ultramoderne dotate la cele mai înalte standarde. (…) Și încă un amănunt, noile autobuze vor avea culoarea turcoaz, la fel ca tricoul meu. O culoare optimistă care sper să fie de bun augur“, a mai spus Firea. Bucureșteni, fiți pregătiți pentru încă ceva „drăguț“. (A. M. S.)

● Mai nou, opțiunile ne omoară. De la cafea la farmacie trebuie să știm exact și rapid ce vrem, altfel ieșim din competiție (care competiție, asta-i altă poveste): vrem cafeaua mică, medie sau mare, cu sau fără cofeină, cu sau fără arome, mai tare sau mai puțin tare; în ce privește medicamentele, le putem avea moi sau mai puțin moi, plic sau pastilă, alifie sau unguent, de dizolvat în apă sau direct în gură. Mereu trebuie să fim hotărîți, mai ales în chestiuni de nimic. (I. P.)

● Un ziar din Texas a avut ideea banală de a publica pe pagina sa de Facebook textul Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii în fragmente succesive, astfel încît ultimul să apară pe 4 iulie. Nimic neobișnuit. Doar că, publicînd al nouălea fragment, ziarul s-a trezit că postarea este blocată de Facebook pe motiv că prezintă elemente de discurs al urii. Ziarul a protestat și, după puțin timp, cei de la Facebook au reparat aberația și au cerut scuze. Mașinăria care identifică „elementele“ de ură în postările Facebook n-a știut că are de judecat Declarația de Independență a țării în care funcționează. Sigur, explicația firească și acceptabilă este că era un robot, dar că destul de repede a intervenit omul și s-a rezolvat. Doar că, în asemenea cazuri, din ce în ce mai des, omul este un robot… (S. V.)

● Shoko Asahara, fondatorul cultului apocaliptic Aum Shinrikyo, cel care a pus la cale atacul cu gaz sarin din 1995 în metroul din Tokyo, precum şi autorul altor crime comise în perioada anilor ’80-’90 (peste 40 de crime cu totul), a fost executat săptămîna trecută, laolaltă cu alţi şase membri ai cultului, prin spînzurare. În vîrstă de 63 de ani, acest guru sinistru n-a declarat absolut nimic pe toată lunga durată a detenţiei şi nici în timpul desfăşurării procesului. (M. C.)

● Într-un meci de la Cupa Mondială, echipa Iranului a reușit să bage mingea în poarta adversarilor. Comentatorul s-a pornit imediat să strige entuziasmat: „Gol, gol, gol, goooool! Goool, Iranul!“, ca și cum Iranul ar fi fost România. Cîteva secunde mai tîrziu însă, s-a vădit că fotbalistul care a înscris fusese în ofsaid, iar în ciuda protestelor iranienilor, arbitrul n-a validat golul. Comentatorul nu și-a mai putut lua însă înapoi strigătele. Nu s-a inventat încă un ofsaid și pentru comentatori. (A. M.)

● Idei de cadouri pentru bărbaţi: aflînd că preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, n-a ascultat nici-odată melodia „Rocket Man“ a lui Elton John, Donald Trump i-a dăruit acestuia CD-ul, cu tot cu autograf. (C. Ş.)

● Luni, 9 iulie crt., ora 12, Favorit colț cu str. Sibiu, pe o ploaie torențială, o mașină neagră împarte lucrătorilor REBU pîine, frumos sigilată în pungi, porții de mîncare (la fel), dar și maiouri, lenjerie intimă, haine (la fel ambalate și frumos colorate). Un gest umanitar sau un gest electoral? Sigur, există și varianta și/și. De remarcat constanța sine die în fidelizare. Aviz amatorilor. (R. M.)

O DOVADĂ ÎN PLUS
CĂ NEPREVĂZUTUL ÎNCHIS
(ÎNSOȚIT DE TOATE DIMENSIUNILE) ESTE REZULTATUL UNEI INFORMAȚII TRANSMISE ACUM CÎȚIVA ANI 

● Eugen Simion, președintele secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și consilier la Ministerul Educației, a criticat astfel alegerea subiectelor pentru Evaluarea Națională: „Este o bătaie de joc, o umilire a operelor scriitorilor noștri. Nu vor să le dea un text din Caragiale, Creangă, Rebreanu, Arghezi? Care ar fi miza? Li se șterge copiilor identitatea națională. Este inadmisibil! Nu mai promovăm valorile unui popor, ci îi radiem identitatea.“ O dovadă în plus că înţelegerea literară a lui Eugen Simion şi-a atins limitele acum cam o jumătate de secol. (M. C.)

● Nişte ingineri de la Universitatea Tehnică din Dortmund au creat un program de simulare în care au introdus cîteva mii de date privind echipele participante la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia pentru a estima echipa cîştigătoare. Ei bine, după ce meciurile turneului au fost simulate de computer de o sută de mii de ori, conform calculelor şi probabilităţilor a reieşit că Germania va cîştiga finala în faţa Spaniei. Conform realităţii, prima nici n-a trecut de grupe, iar a doua a ieşit încă din sferturi. Așa se recîştigă încrederea în neprevăzutul vieţii. (M. C.)

● Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Kövesi nu va candida la nici un fel de președinție, că nu apucă.“ Citat închis. (R. M.)

● Pe un vehicul, numele unei firme, însoțit de un slogan care te cam sperie: „Office Direct – Birouri de neoprit“. Nu poți să nu te întrebi pînă unde au de gînd să meargă birourile alea. (D. S.)

● Duminică, pe la orele prînzului. Străzile sînt (aproape) pustii. Undeva, pe un trotuar, băieţelul şi a deşertat vagonetul imens: sute de piese lego, de toate dimensiunile şi culorile, stau împrăştiate. Tatăl copilului stă în genunchi, lîngă grămada de piese şi bricolează. „Tati, tati, ce facem?“, întreabă, mai degrabă plictisit, băiatul. „Un tanc. Pentru mami.“ O familie fericită. (M. M.)

● S-a descoperit cea mai veche culoare a omenirii. Se pare că rozul este primul pigment terestru, apărut cu peste 500 de milioane de ani înainte de toate celelalte. Înțeleg că, de fapt, expresia „La vie en rose“ este rezultatul unei informații ereditare, transmise mentalului colectiv de milioane de ani, de către niște microorganisme oceanice antice. (S. G.)

● În Indiana a fost înfiinţată acum cîţiva ani Prima Biserică a Canabisului. Aceasta încearcă în prezent să obţină aprobarea statului de a folosi legal iarba drept împărtăşanie. Binecuvîntarea dumnezeiască probabil că o au deja. (C. Ş.)

Foto: Paul Breazu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.