Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 748 din 21-27 iunie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

ARĂT EU CA UN FEL DE LAMPĂ,
PREZENTABIL, UMBLÎND
PRIN BIBLIOTECILE UNIVERSITARE
CU UNGHIILE POTRIVITE?

● Două doamne, în autobuz. Și una o întreabă pe cealaltă: „Coborîți la prima?“ (dar aproape șoptit, pe un ton confidențial, de parcă răspunsul ar fi presupus dezvăluirea unui secret rușinos pe care nimeni din preajmă n-ar fi trebuit să-l afle). „Nu“, răspunde răspicat cea întrebată, iar tonul ei spunea limpede: „Arăt eu ca și cum aș coborî la prima?“. (D. S.)

● Traduceri memorabile din meniul unei taverne grecești: „miel“ (arnaki în greacă) e tradus în engleză cu „lamp“, în germană cu „Lampe“ și în română cu „lampă“. Să fie o aluzie involuntară la mielul pascal și la Săptămîna Luminată? Ce-i drept, dacă amesteci într-o pălărie ideea de „miel“ cu cea de „lumină“, s-ar putea să iasă un fel de „miel-lampă“. (M. P.)

● Un anunţ pe jumătate matrimonial: „Pensionar civil, 1,65, prezentabil, mare omenie, capacitate, dansator excepţional, fără pretenţii vîrstă, studii etc. doresc doamnă care decît să mă accepte. Iubiţi inventatorii, trimişii Domnului! Minunea minunilor, extraordinar. Afară de alte reuşite, invenţii, acum am construit perpetuum mobile (din „n“ variante). Conducătorii ţării, partide, militare, ziare etc. cereţi-l, dacă nu îl vînd străinătăţii, care deja solicită. Doamna premier, donez idei, exemplu, fără investiţii, într-o oră, zeci mii locuri de muncă. Folosindu-mă, salvaţi România! Nu am Internet. Contactaţi-mă telefonic“. Ei, salvăm România? (A. P.)

● Sylvester Stallone a fost acuzat de un viol pe care l-ar fi săvîrșit în urmă cu 27 de ani. Anul trecut, același personaj a fost acuzat că ar fi comis o agresiune sexuală în anii ’80 în Las Vegas, împotriva unei persoane de 16 ani. Ni-l putem închipui, adică, pe Stallone umblînd prin Las Vegas cu mitraliera, ca-n Rambo, și mai violînd cîte o puștoaică ici, alta colo… Și noi care credeam că omul e cam impotent… (A. M.)

● Studenții și specialiștii în etică fură mai mult decît oamenii din afara acestui domeniu. O spune, negru pe alb, un studiu realizat de un profesor de filozofie din California, a cărui cercetare a arătat că volumele de etică contemporană din bibliotecile universitare au cu 50% mai multe șanse să „dispară“ în comparație cu alte cărți. Poate că nici etica nu mai e ce-a fost odată. Pragmaticii & utilitariștii inspiră – iată! – un nou tip de delict: furtul de subzistență prin lectură. (M. M.

● La metrou, la Piața Romană, un salon de manichiură-pedichiură oferă, printre altele, „unghii tehnice“. O inițiativă bună, cred, pentru cei ca mine, cărora ni se blochează mintea cînd vine vorba de chestii tehnice. Măcar să avem unghiile potrivite. (S. G.

POLUAREA AERULUI DE DREPT
JOACĂ UN ROL MAJOR
ÎN ZONA REPEDE:
PROTEJEAZĂ PERSOANELE
CĂSĂTORITE APROXIMATIV 

mplesu 20180604 120815 1 jpg jpeg

● „Toţi staţi în Bucureşti. De ce nu vă mutaţi în altă parte?“ a fost soluţia deputatului PSD Corneliu Buicu, oferită cu privire la poluarea aerului Capitalei. (C. Ş.)

● Atunci și acum: iunie 1990, 13-15/2018, 9; scop: lichidarea Opoziției/desființarea statului de drept („statul paralel“); formă: manipulare; refren comun: Nu-i așa că nu v-a chemat nimeni? Nu-i așa că ați venit de bunăvoie?; tătucul: Iliescu/Dragnea; lider: Cosma/fără; transport: gratuit cu autocare, mașini, tren/lipsă SNCFR; profil: determinați, violenți/întrebători, dezorientați, amărîți; dress code: fără/white. Mineriada albă, București, la Centenar. Coșmarul negru continuă. (R. M.)

● „Memoria şi contextul joacă un rol major în toate mesele importante din viaţa unui om“ – Anthony Bourdain (1956-2018). (M. C.)

● Sîmbăta trecută, mergînd prin zona Piața Victoriei și pe Calea Victoriei, încercînd să-i ajung din urmă pe cei de la Pride, m-am tot întîlnit cu domni și doamne în alb, de vîrsta a doua și a treia, mergînd relaxați și sporovăind veseli, cu ceva cumpărături în mîini. Păreau în excursie cu clasa, cam precum eram noi pe vremea pionieratului. Nu conta unde ne duceau, fie că era la închisoarea ilegaliștilor de la Doftana, fie chiar la inaugurararea metroului, unde venea Ceaușescu. Noi  făceam aceleași glume, flirturi și plecam acasă cu aceleași suveniruri. (I. P.)

● Auzite în metrou: „Nu pot acum, mă grăbesc foarte repede să ajung acasă, vorbim mai tîrziu.“ (C. Ş.)

● „Furnicilor le place atît de tare sucul zaharos, încît îl lipăie direct din fundul păduchilor. Pentru a accelera procesul, le ating acestora dosul cu antenele lor, iar asta îi provoacă păduchelui senzaţia de urinare. Pentru ca altor prădători să nu le vină ideea să mănînce aceste preţioase colonii de păduchi, furnicile le protejează. Albinele se folosesc şi ele de fecalele păduchilor. Ele sug stropii dulci, îi transportă în fagure, unde îi vomită şi îi transformă în miere de pădure. Un deliciu pentru consumatori, deşi nu are nimic de-a face cu florile“ – din Viața secretă a copacilor de Peter Wohlleben, Editura Publica. (M. C.)

● Un studiu american din 2013 a conchis că persoanele căsătorite sînt mai fericite decît acelea care nu se află într-o căsnicie. Şi că majoritatea acelor persoane sînt bărbaţi. (C. Ş.)

● În Elveţia există o ciupercă uriaşă din soiul ghebelor care se întinde pe o jumătate de kilometru pătrat şi are o vîrstă de aproximativ o mie de ani. O altă ciupercă, în statul american Oregon, are o vîrstă estimată de 2400 de ani, se întinde pe nouă kilometri pătraţi şi are o greutate de 600 de tone. Ciupercile reprezintă, de fapt, cele mai mari organisme de pe Terra. (M. C.)

FELICITĂRI!
LA VREMURI NOI, UN DAR PUBLIC

● Felicitări, Simona Halep! Merci, chérie! (R. M.)

● La vremuri noi și absurde, cărți vechi: cea mai bună lectură, Castelul lui Kafka. (A. M. S.)

● Gheorghe Turda, rapsod popular înaintat acum cîţiva ani în gradul de general de brigadă în rezervă, a cîntat imnul României la mitingul PSD, unde s-a protestat împotriva „abuzurilor Securităţii“. Turda este director al Centrului Cultural Național din Ministerul de Interne, deşi, în 2011, ÎCCJ a confirmat că rapsodul popular a fost colaborator al Securității. Unul dintre primele lui discuri se intitula Am avut şi eu un dar. (M. C.)

● Sub orice critică a fost manevra primarului general Gabriela Firea, care a lovit-o public pe Angela Gheorghiu prin publicarea onorariului pe care chiar Gabriela Firea i l-a plătit pentru un concert. Știind că frustrarea naște ură, creștina G. Firea a urmărit să incite marea masă a bucureștenilor amărîți împotriva marii artiste pe logica „Eu trăiesc cu 100 de euro pe lună și asta i-a 140.000 de euro pe un concert“. Tipic bolșevic! Și, din cîte văd, ține. Înfricoșător! (S. V.)

Foto: Adina Popescu, Matei Pleşu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.