Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 738 din 12-18 aprilie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

AU DISPĂRUT DE TOT
VREMURILE LUNGI.
CU CÎT ACEASTĂ CONȘTIENTIZARE
E MAI OARBĂ,
CU ATÎT FIECARE ÎNȚELEGE MAI GREU NOILE CHIPURI 

● Au dispărut niște bănci de la metrou, stația Unirii. Și tot acolo a fost actualizat binecunoscutul „Nu te mai preocupa, totul va fi bine“: i s-a adăugat un „Cînd?“ (C. Ş.)

● Deputații spanioli din toate partidele politice, cu excepția coaliției de stînga, Podemos, au votat pentru un regulament care să le protejeze de grevă dreptul de a-și bea cafeaua și a-și mînca tapas-urile și meniurile preferate. Adică, dacă angajații cafeteriei unde merg deputații se gîndesc să protesteze, patronii trebuie să le garanteze că bucătăria nu se va închide de tot. Nimeni nu încalcă legea. Doar că oamenii politici vor să fie siguri că drepturile lor culinare nu vor fi încălcate. (A. M. S.)

● Mă uit prin ziare, văd televizorul, aud, de la unii și de la alții, ce mai zice zeul Facebook și îmi dau seama că cea de-a noua poruncă a Decalogului („Să nu mărturiseşti strîmb împotriva aproapelui tău“) este de departe cea mai nesocotită dintre toate în vremurile noastre. Sf. Grigore de Nyssa scrie că înțelesul acestei porunci vetero-testamentare ar trebui să fie pentru creștini ceva mai extins, în sensul că ești oprit să spui public despre un păcat al aproapelui care, însă, nu afectează pe nimeni altul în afara păcătosului. Un apel la discernămînt, dar și la noblețe. Creștinismul este, în fond, o pedagogie a „boieriei“, în termenii lui Stein-hardt. Dar cum să știe asta hulitorii zilei? (S. V.)

● Mi-a povestit cineva o scenă de pe un aeroport mare și aglomerat din Germania. O doamnă între două vîrste, cu pantaloni scurți și șlapi, s-a așezat pe un scaun, a privit atentă în stînga și în dreapta, apoi și-a dat jos pantalonii scurți, a scos din valiză o pereche de pantaloni -lungi și i-a îmbrăcat. Fly awaaaay… (D. C.)

● O femeie din New York şi-a împuşcat mortal iubitul după ce acesta i-a oferit de 1 aprilie o cutie de inel de logodnă goală. Cu cît dragostea e mai oarbă, cu atît ea ţinteşte mai bine. (M. C.)

● Pe data de 2 aprilie, Guvernul României a fost, conform propriului comunicat, „iluminat în albastru“ pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Nu putem decît să ne bucurăm de această conștientizare din partea Guvernului. (A. M.)

● „Acesta este adevărul. În cursul anului 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist pentru a contesta acest program (de guvernare – n.m.) care, vă spun foarte sincer, nu a făcut deloc bine României“ – Vio-rica Dăncilă, prim-ministru, discurs citit în Parlament, 3 aprilie 2018. Fiecare înţelege ce vrea. (C. Ş.)

● Un italian în vîrstă de 99 de ani a divorţat de soţia lui în vîrstă de 96 de ani după ce i-a descoperit acesteia scrisorile de dragoste primite de la un amant cu care avusese o relaţie secretă în anii ’40. Cu cît dragostea e mai lungă, cu atît iartă mai greu. (M. C.)

● Plagiat de scenariu (între paranteze drepte reactualizări regizorale / post 30): Prin tehnici digitalizate, noile chipuri se suprapun treptat peste contururi pe care le speram uitate. Dar atunci era de Crăciun (cînd ne-am luat rația de libertate), acum sîntem la Paști și fluturașii zboară din floare în floare (dar nu-i putem tipări, ne asigură doamna premier). „Astăzi am luat o importantă hotărîre privind nivelul de trai al populației. Vom majora retribuția cu 200 de lei.“ Ecoul din megafoane cu greu mai face față: Faima noastră și mîndria / PSD-ul, România! „Alo, Tovarăși! Alo! Se-aude?!“ / Nu defăimați! Nu defăimați! Se-aude? [DEX: Faimă – „Renume, reputație (bună sau rea) de care se bucură cineva sau ceva.“] Iliescu judecat pentru sîngele vărsat! [Bățul are două capete.] „Tovarăși, așezați-vă liniștiți la locurile voastre! Se-aude?“ (Urale și aplauze prelungite, se scandează îndelung „Vom munci și vom lupta, țara o vom apăra!“) (R. M.)

DE ACUM,
ȘTIȚI CUI SĂ VĂ ADRESAȚI
CÎND UN ÎNCEPUT DE ZI
SE MIȘCĂ ÎNCET ÎMPOTRIVA SA,
ÎN PAȘI DE DANS 

● În 2001, Biserica Catolică l-a numit pe Sf. Isidor de Sevilla sfîntul protector și patron al Internetului, al internauților și al studenților. De acum știți cui să vă adresați cînd vă pică conexiunea, cînd legătura e slabă sau cînd nu aveți semnal. (M. P.)

● Pe un pahar de cafea scrie: „Happiness in a cup“. Cam 330 ml de fericire. Suficient pentru un început de zi. (M. M.)

● În șirul de mașini care se mișcă încet spre semafor, la o oră de vîrf, te mai uiți în oglinda retrovizoare, să-ți omori plictiseala. Și ce vezi? De exemplu, o femeie tînără și frumoasă, într-o mașină scumpă, care-și aranjează puțin machiajul uitîndu-se în oglindă. E chiar stilată, mai rar așa ceva. Și te gîndești că, totuși, mai există eleganță și finețe, nu e chiar așa cum se spune, că lumea e vulgară… Și te mai uiți o dată în oglinda retrovizoare. Și ce vezi? Femeia frumoasă și stilată se scobea cu energie în nas. Și o iei din loc, că între timp s-a făcut verde la semafor. (D. C.)

● Aflînd că Parchetul i-a cerut președintelui Iohannis permisiunea pentru începerea urmăririi penale în dosarul Revoluției din 1989 împotriva sa, fostul prim-ministru post-revoluționar Petre Roman a declarat pentru Antena 3: „Această cerere mă găsește pur și simplu în situația de a fi revoltat“. (S. V.)

● Prin 1518, în luna iulie, în Strasbourg a izbucnit ceea ce s-a numit Ciuma Dansului, în timpul căreia, vreme de o lună de zile, 400 de oameni au dansat încontinuu pînă cînd cei mai mulţi dintre ei au murit de infarct, atacuri cerebrale sau, pur şi simplu, de epuizare. A muri cu voioşie. Moartea cu antren. A te curăţi în paşi de dans. (M. C.

NU-I RĂU, DAR GREȘEALA
A DEVENIT UN SOI DE ATRACȚIE
ÎN GHIVECI

● Dintre ofertele vestimentare ale unui supermarket îmi atrage atenția un produs care se cheamă „jacheta urbană“: „piesă confortabilă la birou și curajoasă în oraș“. Nu-i rău, dar mă întreb cum o fi jacheta rurală: confortabilă la păscut vitele și de un curaj nebun pe uliță? (D. S.)

● Declaraţia lui Vali Vijelie: „Soţia mea este o femeie care, oricîte greşeli aş face, eu tot o iubesc“ mi-a amintit de versurile, la fel de memorabile, ale unei manele: „Am greşit, dar cine nu greşeşte; / Ai greşit, greşeala se plăteşte“. (M. C.)

● N-am văzut niciodată o mai mare aglomerație în restaurantele de pește, și în restaurantele bucureștene în general, decît de Florii. A devenit un soi de Zi Națională a Peștelui. (I. P.)

● În Norvegia s-a inaugurat una dintre cele mai de fițe toalete din lume: amplasată în partea cea mai îngustă a unui fiord, construită sub formă de val, cu pereții din sticlă mată și beton, toaleta a costat peste un milion de euro. Bineînțeles, pe lîngă utilitatea ei de la sine înțeleasă, are avantajul de a fi o atracție turistică. Pe de altă parte, și noi avem asemenea atracții turistice: sînt situate în fundul curții, construite sub formă de groapă și au pereți de lemn. Nu costă mult și -neam de neamul turiștilor n-a văzut așa ceva. (S. G.)

● Bărbații din viața mea: rockerul pletos care a intrat în restaurant ținînd în brațe un portocal în ghiveci, plin de fructe. (C. Ş.)

Foto: M. Chivu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.