Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 732 din 1-7 martie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU DEMULT,
CLIENȚI DIN TOATĂ LUMEA
(UNII MAI TRANSPARENȚI DECÎT ALȚII) AU INIȚIAT ȘI CONDUS
MIȘCAREA DE ÎNGRIJORARE
PRIN METODE NATURALE 

● Fapt divers: nu demult, mergînd pe bulevardul Magheru, am găsit pe jos o monedă de 50 de baisa din Sultanatul Oman (baisa este o subdiviziune a rialului omanez, un rial fiind cam 2,60 dolari). Ce să zic, ar putea fi începutul unei frumoase bogății. (D. S.)

● Un francez, Thierry Millet, repară umbrele. Aproximativ 9000 pe an. Are clienți din toată lumea și crede că, dacă toți am face un mic efort, am salva planeta. Pentru că anual, în lume, sînt aruncate cam 500 de milioane de umbrele. Din metalul lor s-ar putea construi, zic specialiștii, zece Turnuri Eiffel. Așa că nu doar clima e o problemă globală, ci și umbrela. (D. C.)

● Intelectualii de stînga vs. cei de dreapta: unii putinişti, alţii trumpişti; unii pro-corupţie, alţii pro-religie; unii citînd impostori, alţii sfinţii părinţi; unii cu ura de clasă, alţii homofobi şi rasişti; unii au şepci proletare, alţii cuşme dacice. Unii mai ridicoli decît alții. (M. C.)

● Noul sediu central al companiei Apple este o minune a arhitecturii: clădirea circulară este acoperită de panouri imense de sticlă curbată. În interior, încăperile sînt despărțite tot de pereți transparenți, din sticlă securizată. Efectul de transparență este uluitor: clădirea, care se întinde pe o suprafață gigantică, devine aproape invizibilă, se pierde în peisaj. Partea proastă e că panourile sînt invizibile și pentru unii angajați, care se lovesc de ele. Mai bine ar fi inventat niște pereți virtuali. Ăia chiar nu fac victime. (M. M.)

● 500 de ani. O jumătate de mileniu. Atît a durat sclavia ţiganilor în Moldova şi în Ţara Românească. Codul Penal din 1818 din Ţara Românească spunea că „toţi ţiganii sînt născuţi robi, iar cei fără stăpîn devin proprietatea statului“, moşiile boiereşti şi mănăstirile ortodoxe au fost marile deţinătoare de sclavi ţigani. Tinerii intelectuali paşoptişti educaţi în Occident (tefeleii secolului al XIX-lea) au fost cei care au iniţiat şi condus mişcarea de dezrobire a ţiganilor, abolirea sclaviei avînd loc în anul 1855 în Moldova şi un an mai tîrziu în Ţara Românească (în Transilvania, ca parte atunci din Imperiul Austro-Ungar, acest lucru se întîmplase încă din 1786). Aşadar, 500 de ani de sclavie şi doar 162 de libertate (aproape cinci generaţii) în care nu i-a despăgubit nimeni. Asta ca să nu uităm ce le datorăm romilor. (M. C.)

● La prima întîlnire pe care noul prim-ministru român a avut-o cu ambasadorul american la București, șefa Guvernului nostru a avut două mesaje tari de transmis, conform propriului serviciu de presă. Primul a fost un mesaj de îngrijorare: evoluția indicelui Dow Jones la bursa din New York o neliniștește pe dna Dăncilă. Al doilea a fost un mesaj de solidaritate: prim-ministrul român susține politica de personal a președintelui Trump, care a obținut demisia unui consilier al său cînd s-a aflat că se comportase brutal cu soția cu ani în urmă. Pulsul Wall Street-ului și fermitate fără fisură în privința violenței domestice – chestii mari! Ambasadorul american, conform propriului serviciu de presă, era îngrijorat de starea Justiției și de instabilitatea fiscală din România, lucruri despre care ar fi vrut să discute – adică nimicuri. Pe bune, sînt singurul care are senzația că trăim într-un banc? (S. V.)

● La patiseria din stația de metrou Pipera, un oximoron simpatic: printre ștrudele, pateuri și merdenele, poți găsi și cartea Vindecarea bolilor incurabile prin metode naturale. Cu îndemnul: „Cititul este delicios“. (S. G.

DAR AMĂNUNTUL ȘI MAI INTERESANT ESTE CĂ O CĂLĂTORIE
ÎN JURUL LUMII CONTINUĂ
SĂ SE PRELUNGEASCĂ SEARA… 

● Printre cele mai spumoase știri din ultima vreme pare a se înscrie aceea potrivit căreia, la Olimpiada de Iarnă din Coreea de Sud, sportivul rus Alexandr Krușelnițki a fost prins la un control antidoping. Rușii, cum se știe, n-au concurat în Coreea de Sud sub steagul țării lor, pentru că au fost prinși dopîndu-se sistematic la precedenta Olimpiadă de la Soci. Alexandr Krușelnițki a concurat deci individual, sub steagul olimpic. Indiferent de culorile steagului, pare-se că în cazul lui, cel puțin, năravul nu s-a schimbat. Dar amănuntul și mai interesant este că sportul la care a concurat împricinatul se numește curling. Carevasăzică, rușii se dopează și pentru chestia asta? Asta poate explica multe lucruri care se întîmplă în țara lor. (A. M.)

● Un cuplu din Florida şi-a vîndut toate bunurile, a renunţat la slujbe şi a achiziţionat, în schimb, o barcă cu pînze cu care a plecat într-o călătorie în jurul lumii. A doua zi, nava s-a scufundat. Ce să-i faci, viaţa ne joacă, uneori, farse crude. (C. Ş.)

● Un nou studiu susține că celulele umane continuă să funcționeze, cîteva zile, chiar și după ce o persoană a decedat. Oamenii de știință speră să poată folosi această descoperire pentru a ajuta medicina legală. Viitorul Sherlock Holmes va trebui să aibă de acum și noțiuni de genetică. (A. M. S.)

● Președintele Franței, Emmanuel Macron, și ministrul Culturii, Françoise Nyssen, au propus ca orarul bibliotecilor să se prelungească seara și să fie deschise și duminica. Motivul: „să se reducă decalajele culturale și sociale“. Povestea asta e dincolo de stînga și de dreapta, pare pur și simplu de pe altă planetă. (A. M. S.

…DE CÎND CU VALUL DE ASIGURĂRI CĂ NIMENI NU POATE FI LINIȘTIT
PE O INSULĂ

● „Niște penali“ nu e o sintagmă. E un substantiv (de curînd învestit cu această calitate, altminteri un adjectiv nevoiaș), precedat de articol nehotărît. Zic „de curînd“, de cînd cu valul de infractori/inculpați judecați sau trimiși în judecată conform Codului Penal (iată-l, aici, ca adjectiv în postura corectă). La tăvălugul în exercițiu, nici biata limbă română nu mai face față, de unde noi abordări, valorificări în context similar. „Penal“ cîștigă teren, se substantivizează pe zi ce trece. Pe cînd, „penalii noștri, mai penali decît ai lor…“?! Halal!! (R. M.)

● D’ale politicii americane. În campania prezidențială din 2016, Donald Trump striga pe toate drumurile că alegerile vor fi fraudate pentru a fi cîștigate de Hillary Clinton, amenințînd că nu va recunoaște rezultatul alegerilor dacă va pierde. Clinton și Obama dădeau asigurări că nimeni, niciodată nu poate frauda prezidențialele americane. Clinton a pierdut, Trump a cîștigat. De atunci încoace, democrații, cu Hillary Clinton în frunte, depun un uriaș efort instituțional și mediatic pentru a dovedi că alegerile au fost viciate, iar Trump ne asigură că nimeni, niciodată nu poate frauda alegerile americane. Zici că-s de-ai noștri… (S. V.)

● Mi-au plăcut, în numărul trecut al revistei, sintagmele „specificul cutremurelor vrîncene“ și „acțiunea seismică vrînceană“. De parcă și cutremurele, aceste fenomene fatale, ar fi, ca în Miorița: „Unu-i moldovean / Unu-i ungurean / Şi unu-i vrîncean“. (M. P.)

● În Massachussets, un hoţ a fost supranumit „tîlharul-epitaf“ după ce, urmărind rubrica de decese din ziar, a spart mai multe case ale văduvelor plecate la slujba de înmormîntare. Nu mai poţi nici să mori liniştit! (C. Ş.)

● O altfel de graţiere: după ce o vacă a evadat pe drumul înspre abator, înotînd şi refugiindu-se pe o insulă, politicianul polonez Pawel Kukiz a inițiat o petiţie pentru ca, odată recuperat, animalul să nu mai fie sacrificat. (C. Ş.)

Foto: S. Giurgeanu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.