Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTRE PLURALUL DE LA „PERSOANĂ“
ȘI CEL DE LA „METAFORĂ“
NU EXISTĂ ȘI NU VOR EXISTA
NICIODATĂ ALTE ORGANISME

● Un străin care învață româna mă întreabă cum poate distinge între pluralul nearticulat de la „copil“ și cel de la „copie“. I-am explicat diferența de pronunție dintre copíi (progenituri) și cópii (reproduceri). Pe de altă parte, copiii sînt, oarecum, niște copii mai mult sau mai puțin fidele ale părinților și, în orice caz, rezultatul unei reproduceri. (M. P.)

● „Ce se întîmplă pe Franța?“, își întreabă un șofer de TIR colegii, pe un forum. Altul are o altă dilemă: „Salut, colegi! Vreau să fac un test referitor la faptul cum ați accepta un coleg la echipaj. Eu am lucrat și în 2… dar și singur. După părerea mea, singura persoană cu care aș mai face echipaj ar fi nevastă-mea, dar și ei cred că i-aș da 2 picioare în cur după 2 luni (nu am avut probleme cît timp am lucrat în 2, dar m-am obișnuit singur). Acum depinde și cît de pretențioși sînteți, ce tabieturi aveți ș.a.m.d. Bineînțeles sînt și avantaje la munca în 2, dar cu siguranță și multe dezavantaje. Voi ce ziceți? Drumuri bune la toți!“ Noi zicem că e o bună metaforă pentru viață, în general. (A. M. S.

● Întru corecta cinstire cinematografică a „purităţii creștine a substanței tradiționale milenare a românilor“, la cinematograful Muzeului Ţăranului Român ar trebui să ruleze nu filme cu homosexuali (căci, se ştie, nu au existat, nu există şi nu vor exista niciodată homosexuali la sate), ci filme artistice în care femeia e snopită în bătaie înainte şi după ce vine de pe ogor, precum şi documentare despre sclavagismul practicat de Biserica Ortodoxă acum nişte secole, laolaltă cu discriminarea ţiganilor şi a copiilor din flori, şi, mai ales, despre alcoolismul şi sifilisul la sate. (M. C.)

● Dată la rîndul său în judecată anul trecut, Chevron a intentat proces companiei petroliere de stat a Norvegiei, Statoil, pentru cauzarea schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, cei de la Chevron sigur nu sînt de vină, dar, în caz că judecătorii nu sînt de acord, atunci să plătească şi norvegienii, nu doar ei, americanii. (C. Ş.)

● Primăria din Berlin are 207 angajați (la 3,46 milioane de locuitori și 17 sectoare). Primăria din Viena are trei societăți municipale (la 2,26 milioane de locuitori). Primăria din Madrid are șapte societăți municipale (la 3,16 milioane de locuitori). Un fleac, i-am ciuruit: primăria Bucureștiului are 19 societăți municipale, 41 de organisme prestatoare de servicii publice și două regii autonome (la 1,88 milioane de locuitori). Și peste 800 de angajați. Cărora, desigur, le-au crescut salariile. În rest, salariile nu scad, ci „se reașază“. (D. C.

O PROSTIE POATE FUNCȚIONA
(PÎNĂ LA SATURAȚIE)
ȘI LA CAPĂTUL PĂMÎNTULUI?

● Tesla şi SpaceX au lansat săptămîna trecută un vehicul spaţial decapotabil numit Roadster cu un manechin la bord numit Starman, cu misiunea de a orbita planeta Marte înainte de a „rula“ la infinit pe centura de asteroizi a sistemului nostru solar, purtînd muzica lui David Bowie la bordul pe care au fost gravate aceste cuvinte: „Făcut pe Pămînt de oameni“. „Este cumva o prostie („silly“) şi e amuzantă, dar prostiile şi lucrurile amuzante sînt importante“, a declarat Elon Musk, cel mai vizionar dintre pămînteni. (M. C.)

● Mă întreb (și vă întreb): claxonul de pe Tesla Roadster poate funcționa și în spațiu? Ce face Starman ăla cînd s-o plictisi de atîta singurătate? (M. M.)

● Orice s-ar spune, tot înainte era mai bine… măcar nu le vedeam color. Cum pe cine/ce? (Pe) ele/le… Adică frizurile, coafurile, pardesiele, de exemplu… vă imaginați ce-ar fi însemnat s-o vedem blondă/roșcovană pe coana Leana, sau pe Suzănica, sau pe Helena Vințe alias Constanța Crăciun ș.a. din aceeași plămadă…?! Așa, albe-negre era mult mai bine. Ne au scutit retina de bombardament cromatic anihilant. E adevărat că, spre sfîrșitul epocii, s-au mai colorat și ele, dar de-acum nu mai conta că nu ne mai uitam la TV. Și nici iile nu erau color… de fapt, ce-am văzut la Școala de politică teleormăneană nu sînt ii, să ne fie clar, sînt bluze stilizate… marca kitsch UCECOM, vi le mai amintiți?! Zăceau spînzurate în toate artizanatele de odinioară. Iar mai nou, ni le-a spînzurat Firea deasupra capului în sfîntă zi de Crăciun. La mijloc o fi vreun SRL teleomănean, mai știi?!… Nu, iile nu sînt așa, nu sînt agresive în culoare; din contra, culorile curg blînd dintr-una în alta, fără salturi, fără aglomerări pînă la saturație, fără tricolor exasperant în vîrf de ac. Tricolorul în portul național e o prezență discretă, un semn, o vinietă simbolic aruncată în structura întregului. Iar iile adevărate… păi, era un adevărat război de ambiție și har între țărănci, care-și etalau ia nouă de Paști, să nu aibă vreo alta din sat ie cu model la fel. E adevărat însă că gridanele nu mergeau în rochie de dantelă neagră pe uliță, ziua-n amiaza mare (de fapt, nicicînd) și nici nu purtau gablonțuri tricolore. În jurul gîtului, urmînd molcom linia iei, aveau, aproape invizibil, un șirag de perluțe. De cultură… (R. M.)

● În pensiunea semipărăsită de pe lîngă Cîmpulung Muscel în care am stat pentru o zi, aproape nimic nu funcționa. În schimb, scările care duceau la sala de mese erau formidabil luminate în noapte: chiar păreau o Stairway to Heaven – mai ales că, la capătul lor, era de-a dreptul un cer spuzit de stele. (I. P.)

● Pe unul dintre rafturile farmaciei Catena scrie „Ai încredere în ochii verzi ai Naturii“. Asta în caz că nu aveaţi deja încredere în ochii albaştri ai Apei, în cei căprui ai Pămîntului sau în aceia negri ai Universului. (C. Ş.

ACUM 250 DE MILIOANE DE ANI
A APĂRUT ÎN ZONĂ
UN LANȚ DE ATITUDINI

● Mesaj pe WhatsApp de la colega mea de bancă din liceu, Roxana: „Mi-am luat sare de Himalaya pe care scrie că s-a format acum 250 de milioane de ani, dar expiră în august. Dacă nici ăsta nu e ghinion…“ N-am răspuns imediat pentru că am rîs vreo 15 minute. Dar nici mai tîrziu, pentru că nu am putut formula o replică la înălțimea mesajului. (S. V.)

● A apărut coliva instant. Producătoare este o firmă turcească. Să înțeleg că dacă noi le-am făcut shaorma-cu-de-toate, ei ne fac colivă instant? (S. G.)

● Pentru că nu avea suficienţi bani pentru plata bagajului de mînă, o femeie din Siberia şi-a îngropat geamantanul în pădurea din apropierea aeroportului, în zăpadă, la -40 de grade Celsius. A doua zi, un prieten venit să recupereze bagajul „a speriat urşii şi şoferii de taxi care făceau pipi“ în zonă, notează The Moscow Times. (C. Ş.)

● De reținut: într-o reclamă TV, un lanț de supermarket-uri anunță reduceri importante la cîrnați și la cărți. (D. S.)

● Un activist LGBT (nu dau nume) era invitat la o emisiune a unui post de radio (nu dau nume) să vorbească despre problemele specifice comunității. La un moment dat, realizatoarea emisiunii l-a întrebat dacă el personal a avut vreodată probleme din cauza vreunor atitudini homofobe. Răspunsul lui a fost următorul: „Drept să vă spun, în cercul în care mă învîrt eu, adică în bula mea, nu m-am confruntat niciodată cu homofobia“. (A. M.)

Foto: M. Chivu 

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.