Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 728 din 1-7 februarie 2018
02 serban georgescu detector jpg jpeg

NIMENI NU A VĂZUT O ARMONIZARE PORTOCALIE (REGIZATĂ ÎN EVUL
MEDIU) TRANSFORMÎNDU-SE ÎN ZECI DE SINONIME PENTRU „ULTERIOR“ 

● Din ciclul „Se poate şi mai rău ca la noi“: Satyapal Singh, ministrul Educaţiei din India, a declarat că „Darwin s-a înşelat, nimeni nu a văzut o maimuţă transformîndu-se în om“. (C. Ş.)

● Camera Deputaților are o subcomisie pentru spațiu. Misiunea acestei subcomisii (formată din patru deputați) este de armonizare a legislației naționale cu cea europeană în domeniul spațiului cosmic. Ei, dacă avem subcomisie pentru spațiu, aproape că am ajuns departe. Mai trebuie doar să instruim niște cosmonauți și să construim un vehicul capabil să-i transporte în spațiu, că, iată, oameni care de-abia așteaptă să pregătească legislația spațială avem deja. (M. M.)

● Dacă faimosul Teddy Bear își trage numele de la fostul președinte Teddy Roosevelt, în America lui Trump a apărut Trumpy Bear. Are o meșă portocalie, cravată roșie și buzunar cu steagul american. Pe modelul ăsta, cum ar fi să avem și noi un Daddy Bear? (S. G.)

● Conform pedagogilor Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur“ din Huşi, episcopului Corneliu Bârlădeanu îi plăcea că băieţii seminarişti cu care se filma în timp ce făcea sex să fie „manieraţi, curaţi, parfumaţi, silitori la carte şi discreţi. Apoi a coborît ştacheta, la alţii mai săraci, mai puţin manieraţi şi mai puţin silitori la carte“, Sebastian şi Flavian sînt cîteva dintre numele victimelor episcopului, nume de personaje desprinse parcă dintr-o telenovelă sexuală regizată de Almodóvar. (M. C.)

● „La 159 de la Unirea Principatelor Române, avem 2418 unităţi şcolare cu grupurile sanitare în exterior. Prin programul de guvernare PSD-ALDE, în cel mult trei ani, autorităţile locale, judeţene şi centrale vor face ca toate unităţile şcolare din România să aibă condiţii decente pentru educaţia elevilor şi preşcolarilor“, este mesajul postat de ministrul Educaţiei pe pagina sa de Facebook. Ei bine, iată că au găsit și principala problemă a învățămîntului românesc – buda. Dacă tot sîntem în Evul Mediu, mă întreb cînd or să identifice și pesta. (A. P.)

● Se spune că eschimoșii au zeci de sinonime pentru „zăpadă“. Dacă cele mai multe limbi europene numesc „zăpada“ într-un singur fel (snow în engleză, Schnee în germană, neige în franceză, neve în italiană, sneg în rusă etc.), limba română are, pentru această formă de precipitație, patru termeni: zăpadă, nea, omăt, ninsoare. Dintre europeni, se pare că sîntem în cea mai mare măsură eschimoși. (M. P.)

● Un jucător ce părea interesant a ajuns pentru prima dată în sferturile de finală la Australian Open: Tennys Sandgren. Cînd cineva i se prezintă spunîndu-i „Sînt cutare și joc tenis“, omul ăsta are la îndemînă replica „Eu sînt Tennys“. Ulterior am aflat de la John McEnroe că individul era faimos prin postările sale de pe Twitter pline de scenarii conspiraționiste și declarații homofobe. Ce să-i faci, omul e Tennys. (A. M.

DELICATEȚEA IMPARȚIALĂ
APARE ACOLO UNDE UN BĂRBAT
A SCULPTAT RAFINAMENTUL
ÎNAINTE DE CULCARE…

● Douăsprezece cămile au fost descalificate dintr un concurs anual de frumusețe din Arabia Saudită, după ce au fost injectate de stăpîni cu Botox, relatează The Guardian. La aceste concursuri de frumusețe sînt apreciate delicatețea urechilor, mărimea buzelor, a obrajilor, a capului și a genunchilor cămilelor. Astfel, unii dintre participanți au încercat să îmbunătățească aspectul animalelor lor și le-au făcut injecții cu toxină botulinică pentru buze, nas și mandibulă. E greu să fii și cea mai frumoasă cămilă. (A. M. S.)

● Lista rușinii include pe toți acei politicieni iresponsabili și vandabili/vînduți care se fac vinovați de compromiterea vizitei premierului nipon și a întregii delegații de oameni de afaceri și diplomați japonezi. E vorba în primul rînd de întregul cabinet Mihai Tudose, în frunte cu ex-premierul aici numit, președinții Camerelor, președintele pesediștilor etc. etc. Lunga listă rămîne deschisă. Acești netrebnici nu mai pot onora un portofoliu de politician pentru că au terfelit onoarea întregii națiuni române. Guvernul Viorica Vasilica Dăncilă, oricum va arăta el, nu poate reintegra prin copy-paste politicienii responsabili de această faptă mîrșavă. Evident, de pe listă, chiar din fruntea ei, nu poate lipsi, deloc în afara eșichierului politic incriminat, mult destoinica noastră primăriță care a cerut imperativ devansarea cu o săptămînă a CEx-ului pesedist. Pentru ca apoi, smerită și imparțială, să declare voit ironic că „amîndoi sînt de vină“. Dar cum doamna primar general al Capitalei are unica vrednică abilitate edilitară de a-și băga nasul în toate piețele, aici i s-a cam înfundat. Nici măcar „piața endependenți“ nu-i de nasul domniei-sale. Rămîne doar cu pupatul… (R. M.)

● Politețea apare acolo unde nu prea te aștepți (din cauza prejudecăților): un gunoier cu care m-am intersectat pe un bulevard și-a cerut scuze ceremonios că nu m-a lăsat mai repede să trec; un om al străzii pe care l-am lăsat din greșeală să intre-n bloc mi-a promis că pleacă imediat ce-și mănîncă parizerul. Și așa a și făcut (I. P.)

● Un bărbat a fost arestat după ce a mușcat un cîine polițist aflat la datorie. Incidentul a avut loc duminică, pe cînd polițiștii din New Hampshire anchetau o serie de împușcături reclamate de martori. Oare nu trebuia să se întîmple invers? Oricum, se pare că K9 Veda – cîinele – a fost rănit ușor, l-a înjurat de mamă pe bărbat, și-a sunat consoarta ca să-i spună că e OK și s-a putut întoarce la datorie, după incident. (A. P.)  

● Un bărbat din Montréal cu prea mult timp liber a vrut să păcălească autorităţile şi a sculptat o maşină din zăpadă, într-o zonă dedicată deszăpezirii. Poliţiştii i-au lăsat în „parbriz“ un bileţel în care i-au transmis că s-au amuzat. (C. Ş.)

● Jandarmul Răducu Şerban, filmat în timp ce lovea cu pumnii un bătrîn în timpul protestelor de sîmbăta trecută, a declarat că acelea „nu sînt lovituri cu ură“. Între timp a fost deschisă şi o petiţie pentru susţinerea lui. Sînt impresionat de rafinamentul instrucţiei practicate la Jandarmeria Română: tehnici de aplicare a violenţei cu bunăvoinţă, empatie şi iubire faţă de aproapele protestatar. (M. C.)

● Conform unui nou studiu, dacă mănînci brînză cedar la cină ai şanse mari să visezi o celebritate, pe cînd dacă mănînci brînză cu mucegai vei visa ceva ciudat. Sînt tentat să mănînc ambele brînzeturi diseară înainte de culcare. (M. C.)

…PENTRU A SE PUNE LA ADĂPOST
DE SPECTACOLE INFORMATICE

● La recentul Open de golf desfășurat la Johannesburg (Africa de Sud), organizatorii s-au temut că ploaia ar putea să le strice socotelile, așa încît, pentru a se pune la adăpost de stropi, au recurs la un rit asiatic: au atîrnat o mătură de crengile unui copac, au îngropat o furculiță la rădăcina lui și au așezat deasupra o farfurie cu fața în jos. Efectul dorit s-a produs rapid, ploile au încetat și vremea a fost frumoasă pe întreaga durată a turneului, încheiat cu victoria indianului Shubhankar Sharma. (D. S.)

● Primăria sectorului 1 a declanşat o licitaţie cu un buget de circa 2,7 milioane de euro pentru a finanţa revista primăriei. 2,7 milioane de euro înseamnă cam 5% din piața de carte. Anul trecut, Primăria Capitalei a cheltuit 150 de milioane de euro pe activităţi culturale, adică concerte şi spectacole populare în pieţe publice. Cine spunea că primăriţa Firea nu apreciază jurnalismul, cultura, muzica bună?! (M. C.)

● 54 dintre cele 250 de stick-uri USB oferite de Taiwan ca materiale promoţionale în cadrul unei conferinţe pe tema securităţii informatice conţineau viruşi. (C. Ş.)

Foto: Ş. Georgescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.