Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

O MULȚIME DE GREȘELI
CREATE DE SPECIALIȘTI
CATIFELEAZĂ TENUL
ÎNAINTE SĂ DEVII ROBINET IPOCRIT

● Noile ceasuri inteligente Apple Watch au o mulțime de funcții: calendar, agendă, e-mail, Facebook, player, radio, telecomandă, GPS, starea vremii, pulsoximetru și cîte și mai cîte. Nu m-am uitat la ceas, dar cred că trebuie să fi durat o oră pînă să găsesc și funcția esențială, adică deșteptătorul. Cînd prea multă inteligență frizează prostia! (M. M.)

● Dl ex-prezident Traian Băsescu, urechist (trăsătură comună, de altfel, marii majorități a bugetarilor din Parlamentul României), consideră la rîndu-i că graba cu care s-au modificat (măsluit, n.n.) legile Justiției a condus la „greșeli formidabile“. Nu, dle fost președinte, actual parlamentar, greșelile nu pot fi formidabile, ele sînt monstruoase, impardonabile, de neiertat, mari, grave, grosolane, hidoase, ticăloase etc., totul în registrul conotației negative a oricărui asemenea calificativ. Or, „formidabil“ implică o conotație benefică, pozitivă, senină, luminoasă, care nu poate fi atribuită greșelilor voit formulate în statutul noii Justiții române. De altfel, ca mariner cu state vechi, ar fi trebuit să știți, dle Băsescu, că numai tanti Mița are drept exclusiv de uzufruct. Parol! (R. M.)

● Două pilule recent create de specialişti vor schimba radical felul în care umanitatea va interacţiona de acum încolo: cu una dintre pilule se poate urmări, în timp real, pe telefon, traseul intestinal al pîrţurilor, iar cealaltă le îmbunătăţeşte mirosul. Să auzim de bine! (M. C.)

● Mai nou, puteți cumpăra lapte de măgăriță, în flacoane farmaceutice cu numele ESAN (elixirul-sănătății-aur-natural), la prețul de 100 de lei litrul. Se spune că scade colesterolul, ferește de colici, catifelează tenul, tratează epistaxisul și multe altele… Panaceu, șmecherie sau doar o măgărie? (M. P.)

● „În căutare urgentă de băutură, un bărbat din Rusia a furat un transportor blindat de armată MT-LB și a intrat cu el prin vitrina unui magazin alimentar din orașul Apatitî, regiunea Murmansk. Înainte de a spulbera geamurile magazinului «Semia» de pe strada Severnaia 25, bărbatul a intrat cu vehiculul în mai multe mașini parcate în apropiere. După ce a pătruns în magazin, hoțul a luat o sticlă de vodcă (sau de vin, conform altor relatări) și a plecat «senin» pe străzile orașului.“ Sigur că a fost prins la scurt timp, dar ce mai contează? (A. M. S.)

● Dintr-un top al lucrurilor care au şanse mai mari să ţi se întîmple decît să cîştigi marele premiu la o loterie: să ieşi cu un supermodel, să devii preşedinte, să ajungi star de film, să naşti cvadrupleţi identici, să devii astronaut, să te îneci în cadă, să mori din cauza unui asteroid, să găseşti un trifoi cu patru foi, să scrii un bestseller New York Times (dacă eşti deja scriitor). (C. Ş.

● Cică, la Ploiești, apa de la robinet e sfințită: un preot a sfințit lacul de acumulare (și utilajele aferente) de la Paltinu, de unde este aprovizionat orașul. Cetățenii vor găsi pe factură, separat, o „taxă pentru sfințire“? (D. C.)


— Foto: M. Chivu

314 m chivu 1 jpg jpeg

● DEX online a făcut publice cele mai căutate zece cuvinte în fiecare an din 2008 încoace şi rezultatele aşteaptă să fie analizate cum se cuvine. Spre exemplu, care e legătura din faptul că între 2008 și 2011 oamenii au căutat asiduu „pulă“, iar în 2017, „bîzdîc“? Cuvintele care se află în topul căutărilor an de an sînt acestea: „empatie“, „misogin“, „ipocrit“, „paradigmă“, „pragmatic“ şi „exhaustiv“ – ce spune asta despre noi ca popor? În 2008, unul dintre cuvintele care dădeau bătaie de cap românilor era „recesiune“, în 2014, „diasporă“, iar în 2017, „abrogare“ şi „amnistie“. Aproape în fiecare an însă, oamenii caută intens în dicţionar şi după „vis“, ceea ce pare dătător de speranţă. (M. C.)

DOM’LE, AI ZICE CĂ CINEVA ÎMBUNĂTĂȚEȘTE LA MAXIMUM
SUBIECTUL DE DOUĂ ORI DRĂGĂLAȘ

● Iarnă grea, dom’le… Cobori scările la metrou și te izbește în față, cu forța unei vijelii, oferta sezonului: „Nămeți de reduceri pentru întreaga familie la toată gama de detergent capsule“. (D. S.)

● Cineva a avut ideea să calculeze cîţi oameni mor din voinţa directă a lui Dumnezeu în Biblie (cu tot cu ploaia de pucioasă şi potop) şi a ajuns la această cifră: 2.476.635. Asta în timp ce numărul oamenilor -morţi din confruntarea directă cu Diavolul este de 10. Ai zice că Dumnezeu e un personaj de Tarantino. (M. C.)

● Cineva a furat, de la o expoziție în Danemarca, o sticlă de vodcă estimată la peste un milion de dolari – aceasta fiind realizată din aur, argint și diamant. Sticla a fost găsită pe un șantier, însă goală. Asta numesc eu să mori de curiozitate. (S. G.)

● Un sondaj a relevat faptul că femeile sînt stresate mai tare de soţii lor decît de copii. Autorul articolului notează că „dacă soțul nu mai este, starea de sănătate a soției se îmbunătățește“. Iată un bun început de roman poliţist. (C. Ş.)

● Bărbații din viața mea: paznicul care s-a împiedicat cînd m-a văzut bîțîindu-mă pe Modern Talking-ul dat la maximum la radioul lui, taximetristul care a așteptat să se asigure că intru în siguranță în bloc & puștiul de 3-4 ani care mi-a oferit din pufuleții lui. (C. Ş.)

● Foarte mulţi dintre cei care au vrut să comande pe Amazon cartea lui Michael Wolff Fire and Fury. Inside The Trump White House au comandat, în schimb, cartea lui Randall Hansen Fire and Fury. The Allied Bombing of Germany. De unde se vede că nu toţi cititorii sînt mai presus de subiectul cărţii. (M. C.)

● Mi-a fost oferită agheasmă, cu indicaţia de a o folosi la ceai. Nu pot să nu mă întreb: dacă fierbi agheasma, se cheamă că e de două ori sfinţită? (C. Ş.)

● Am fost, recent, într-o gospodărie de provincie, în care aproape fiecare piesă de mobilier sau aparat electrocasnic era acoperit/ă de un șervet sau de un milieu. Chiar și la baie, totul în afară de WC. Am avut o acută senzație de întoarcere în timp, dar și de protecție sufocantă: kitsch-ul drăgălaș-nostalgic e încă destul de prezent printre noi. (I. P.)

Foto: Alin Blaj

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.