ORIPILAŢI DE O ASEMENEA APARIŢIE, OAMENII NU VOR MAI MUNCI
ÎN JURUL STATUII GENERALULUI
CU FRUNZE PENAT-SECTATE 

 Dacă FCSB o elimină pe Sporting Lisabona, o să apar într-o fustiţă – anunţa dinamovistul Cosmin Contra înaintea meciului. Probabil că, oripilaţi de o asemenea apariţie, steliştii s-au mobilizat şi au făcut tot ce-au putut ca să piardă. Scor final: 1-5. (M. M.)

 George Bernand Shaw, marele autor de literatură de anticipaţie, prezicea în anii ’30 că din anul 2000 încolo oamenii nu vor mai munci, datorită roboţilor, decît două ore pe zi. Predicţia lui Elon Musk, marele vizionar al tehnologiei, e că Inteligenţa Artificială va prelua controlul asupra omenirii şi vom mai dormi doar două ore pe zi. (M. C.)

 La Charlottesville, tensiunile iscate în jurul statuii generalului confederat Robert E. Lee au efecte neaşteptate. Televiziunea de sport ESPN a decis să înlocuiască un comentator deja desemnat şi anunţat pentru a comenta transmisia unui meci de fotbal oarecare din oraş, pe motiv că îl cheamă Robert Lee. Această înlocuire vrea ca o biată transmisie a unui meci de fotbal să nu ofenseze pe nimeni sau, aşa cum justifică ESPN, să nu-l pună pe comentator în pericol. De parcă oamenii din Charlottesville ar fi gata să linşeze (pardon de cuvînt!) pe oricine poartă numele fostului general. Poate că cei mai înverşunaţi activişti ai corectitudinii politice ar putea argumenta cu seriozitate cît este de bună această decizie a ESPN, dacă nu ar ţine cont de un amănunt: Robert Lee, comentatorul înlocuit, e asiatic. Vasăzică, un asiatic ar putea ofensa comunitatea „afro“ pentru că poartă numele unui alb rău. Curat corect politic! Această întîmplare este doar un episod dintr-un ciclu mai amplu care se derulează sub ochii noştri şi care s-ar putea intitula „America se ţicneşte“. (S. V.)

Cică primăria Capitalei o să-i amendeze cu 5000 de lei pe cetăţenii care, pe terenurile lor, nu stîrpesc ambrozia – o „buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat-sectate, originară din America de Nord, numită popular şi iarbă de paragină, iarba pîrloagelor, floarea pustei“ (conform Wikipedia). În „Olimpul“ edililor noştri, nici ambrozia nu mai e ce-a fost... (D. C.

COT LA COT CU OAMENII,
ÎNTRE CREIERII NOPŢII ŞI ZORII ZILEI,
O DOAMNĂ DIN ALI BABA
ŞI CEI 40 DE HOŢI SE FACE VERDE

 Vechile ecrane de televizor erau prea înceţoşate pentru văzul cîinilor, dar din cauza rezoluţiei mari a televizoarelor cu plasmă, cîinii pot acum urmări la televizor cot la cot cu oamenii. Dacă-i considerăm prietenii noştri cei mai buni, oare de ce le-am făcut asta? (M. C.)

 Cel mai suprarealist SMS pe care l-am primit vreodată, undeva între creierii nopţii şi zorii zilei, suna aşa: „Tu l-ai citit pe Bataille?“. (A. M. S.)

La 13 ani după ce şi-a pierdut verigheta, o doamnă din Canada a găsit-o în jurul unui morcov crescut în grădină. Nu e singurul caz: în urmă cu 6 ani, o altă doamnă, din Suedia, a găsit, în acelaşi mod, un inel pierdut. Două motive bune ca să mă apuc de grădinărit. (S. G.)

Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut: „Sesam, deschide-te!“ (din Ali Baba şi cei 40 de hoţi). În arabă: Iftah ya simsim; în maghiară: Szezám, tárulj fel!; în cehă: Sezame, otevri se!; în rusă: Simsim, otkroisia! (M. P.)

Se face verde. Pleacă ambele de la semafor. Dubiţa cu semnul „Urgenţe medicamente“ accelerează normal, în timp ce dubiţa marcată „Cuptorul de pîine“ apasă pedala şi o ia mult înaintea şirului de maşini. Or fi urgenţe şi în panificaţie? (C. Ş.)


Foto: Adina Popescu

AŞA CUM APARE ŞI ÎNTR-UN ANUNŢ, UN NUMĂR DE CUTII METALICE
ŞI BORCANE DE NERECUNOSCUT
ORGANIZEAZĂ O MEGAPETRECERE 

 Ştim că de mai multă vreme există ocupaţia de a scoate cîinii altcuiva la plimbare. Plimbător de cîini, cum ar veni. Dar există şi ocupaţia de a ieşi la plimbare cu copiii altora, pe bani. Nu bonă, ci doar plimbătoare de copii, aşa cum apare şi într-un anunţ: „Plimbare cu prichindeii, conversaţii/poezii/cîntecele în engleză. Program flexibil. Plata cu ora.“ Pentru liniştea (sau sănătatea emoţională?) a părinţilor care au alte treburi ori nu vor să iasă cu copiii în parc. (A. M.)

 Ştire din revista Flacăra, 1968: „Noile obiective arhitectonic-edilitare cu care se ocupă în acest an constructorii Caracalului sînt în număr de 15 şi valorează în total nouă milioane de lei. Amintim că acest oraş are 97,7 ha de parcuri şi grădini. Cît priveşte renumele său de centru al industriei alimentare, e de-ajuns să arătăm că în acest al doilea an de existenţă al fabricii locale de conserve marca acesteia va figura pe un număr de cutii metalice şi borcane cu un conţinut total de 22.500 de tone conserve.“ Eu m-am blocat la „renumele de centru al industriei alimentare“. Cum a pierdut Caracalul acest renume în defavoarei celuilalt? (M. C.)

 Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut: Waiting for Godot (Aşteptîndu-l pe Godot), de Samuel Beckett. În turcă: Godot’yu Beklerken; în maghiară: Godot-ra várva; în tagalog: Paghihintay kay Godo. (M. P.)

 „Atenţiune, atenţiune! Oricine primeşte pe căi obscure oferte neobişnuit de mari de dulciuri să anunţe urgent Poliţia!“ Nu e o glumă pentru copii, e un anunţ serios pentru adulţi responsabili lansat de Poliţia din oraşul german Neustadt, după ce, în weekend-ul trecut, indivizi neidentificaţi au sustras un container frigorific conţinînd 20 de tone de Nutella, ciocolate Kinder şi alte dulciuri similare. Deocamdată, poliţia investighează cazul fără prea multe indicii, existînd presupunerea că hoţii au folosit propriul camion frigorific, pentru că altfel nu ar fi putut dispărea rapid cu ditamai containerul care, ca să păstreze marfa în bune condiţiuni, avea nevoie de „sursă de frig“. De asemenea, se investighează dacă acest furt de ciocolată are vreo legătură cu un altul, de aceeaşi anvergură, petrecut tot în weekend, la 560 de km distanţă de Neustadt, în localitatea Wittenberg. Acolo s-a raportat furtul unui ditamai camionul care transporta containere în greutate de 30 de tone pline ochi cu suc de fructe. Din două una, zic eu. Ori un mafiot de mare anvergură organizează o megapetrecere de ziua copilului său şi s-a gîndit să-şi facă astfel aprovizionarea şi atunci Poliţia ar trebui să stea cu ochii pe aniversări de grădiniţă. Ori cineva s-a gîndit să facă ceva contrabandă şi atunci Poliţia ar trebui să lucreze cu laboratoarele de analize clinice pentru a depista zona în care glicemiile locuitorilor vor creşte brusc în perioada următoare. (S. V.)

Foto sus: Cristina Ştefan