Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎȚI SPUN, AM VĂZUT
CEL MAI FRUMOS LUCRU
ÎN TOATĂ SPLENDOAREA SA 

● Doi puști de 12-13 ani, în fața blocului, discută de­spre fete. Unul îi dă sfaturi celuilalt: „Îți spun sigur, din experiența mea…“ Ce n-aș da să am și eu siguranța lui cînd vine vorba de domeniul amoros. (C. Ș.)

● SMS: „Am văzut cel mai frumos lucru din viața mea și vreau să vă împărtășesc… poate vă bucurați și voi. Am fost la bazin spre seară. Nu numai că soarele bătea minunat în apă, dar mai era și un grupuleț de cinci băieți… unul avea un handicap iar ceilalți patru încercau să-l învețe să înoate… era minunat cum încercau! Atîtea vorbe blînde, vesele și calde nu am auzit în viața mea. Mă bucur atît de tare că mi-a fost dat să văd atîta blîndețe… mă bucur atît de mult de ce am văzut, încît am simțit nevoia să vă împărtășesc… (ss.) Umi grafician“. Speranța renaște prima. (R. M.)

● La ieșirea din Craiova, în zona industrială, poți admira, în toată splendoarea sa, o clădire nouă, albă și kitsch: „White House – centru de evenimente“. Aveam eu o bănuială că Donald Trump e, de fapt, oltean. (A. P.)

CA SĂ TRANSFORME
PĂDURILE ÎN PARADIS,
UN POPOR AR TREBUI SĂ FIE BIBLIC 

● O reclamă, în metrou, mă întreabă dacă mă simt indispusă și tristă, după care vine cu soluția: privește viața cu drag! Așa că am început să mă uit în jurul meu, cu drag. Aglomerație, nervi, zăpușeală. Mi-am dat seama că îmi lipsea ceva esențial: complexul de vitamine necesar ca să transforme toate astea în paradis. (S. G.)

● Kalimantan, cunoscută şi ca Borneo, este a treia insulă ca mărime de pe planetă şi este un dezastru. Mineritul a distrus dealurile, rîurile sînt poluate, iar animalele din pădurile tropicale defrişate sînt abuzate şi ucise pe capete. Spre exemplu, femelele de urangutan sînt capturate, tunse de blană şi rase pînă la piele pentru a fi vîndute pentru sex minerilor şi tăietorilor de lemne. Aici s-a ajuns: la sclavagismul sexual animal în pauza de masă a omului distrugător de ecosistem! (M. C.)

● De la Știrile PRO TV am aflat despre apariția unui nou produs răcoritor destinat consumatorilor estivali: înghețata cu gust de colivă. O consumatoare care tocmai gustase produsul (și părea să fi ajuns în preajma extazului) și-a dat cu părerea: „Sîntem un popor al cărui desert preferat este coliva“. Mi se pare o generalizare pripită. Eu, de pildă, prefer trufele, au un conținut mai redus de țărînă ușoară. (D. S.)

● Ce pedeapsă primeşti pentru delapidarea sumei de 114 milioane de euro? Dacă eşti Radu Mazăre, 4 ani cu suspendare. Dacă s-a creat acest precedent, poate că acesta ar trebui să fie pragul furtului naţional! (M. C.)

● „Toate manualele de biologie din ţara noastră sînt fundamentate pe concepţia evoluţionistă, care exclude ideea creaţiei realizate de Dumnezeu. La orele de religie însă, aflaţi că fiinţele şi fenomenele biologice sînt create de Dumnezeu, sursa de inspiraţie pentru aceste adevăruri fiind Cuvîntul lui Dumnezeu, Biblia. În acest caz este vorba de creaţionism biblic. Prezentul manual apelează la interpretarea creaţionist-ştiinţifică, în care constatările ştiinţifice constituie temeiul unor observaţii şi deducţii logice creaţioniste.“ Am citat din argumentul Manualului de Biologie cu elemente creaţioniste, creat de Marian Popa şi Sabin Burcă pentru clasa a IX-a din liceele teologice, manual apărut la Editura Universităţii „Emanuel“ din Oradea, avizat şi aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Mă bucur să constat că cercetarea avizează şi aprobă cuvîntul lui Dumnezeu. Poate că ar trebui schimbată şi o denumire: Catedrala Cercetării Mîntuirii Neamului Creat! (M. C.

NU VĂ SUPĂRAȚI,
AVEȚI CRATERE CREAȚIONISTE?

● La magazinul cu articole de pescuit, o întreb pe vînzătoare: „Nu vă supărați, aveți viermi?“ „Sigur că da! 50 de bani lingurița. De care doriți, albi sau roșii?“  (A. D.)

● „Halep nu e decît o fată. Ploaia e băiat pentru că e cu tunete. Soarele e băiat pentru că e cu fulgere. La fel și lumina. Numai Luna e fată, că e cu cratere.“ (Sebastian, un băiețel tare simpatic, undeva la Cristian) (A. M. S.)

● La Editura Universităţii „Emanuel“ din Oradea a apărut un manual de Biologie cu elemente creaţioniste (pentru clasa a IX-a). Manualul e avizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Aştept, cu mare nerăbdare, un manual de Geografie geocentrist. (M. M.)

Foto: A. Vrana

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.