Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

CE LEGĂTURĂ EXISTĂ
ÎNTRE O RANĂ LA CAP
ȘI VOCEA POPORULUI ZGOMOTOS, CARE NU A MAI PUTUT SĂ ALUNECE?

● Ce legătură există între o cunoscută bloggeriță franceză – cu 55.000 de fani pe Facebook și 154.000 de follower-i pe Instagram – și un sifon de frișcă? Una mortală, aflăm de la BBC: într-un accident domestic, doamna Burger a fost ucisă de explozia subită a unui sifon de frișcă. (M. P.)

● Text dintr-un Abecedar, la litera „P“: „Paula a urcat cu Paul la Cabana Căprioarelor. Poiana e plină de nea. Pe cărare e o căprioară. Ea are o rană la cap. Paul cară căprioara cu nenea Popa. Apare lupul. Nenea Popa ia arma. Poc! Lupul pleacă.“ Așadar, un soi de „Moartea căprioarei“ reloaded. Mai lipsește „Puiul“, că tot sîntem la litera „P“. Pa și pusi! (A. P.) 

● Recentul caft politic dintre pesediști mi-a adus în minte o vorbă din registrul înțelepciunii cinice care spune că e bine, mai degrabă, să ai încredere într-un hoț decît într-un mincinos. Cu această vorbă în minte, am privit confruntarea dintre Dragnea și Ponta/Grindeanu și am încremenit în nehotărîre: care-i care? Nici vocea poporului, criteriul sfînt al democrației, nu m-a lămurit. Dragnea spunea că primește nenumărate mesaje care îi susțin demersul. Grindeanu ne spunea că și el primește nenumărate mesaje care îl îndeamnă să reziste. Chiar că rămîn cu ochii-n 3,14. Mi-am adus aminte și de Christoph Daum, bietul antrenor al echipei naționale de fotbal. După eșecul epic al ultimei campanii de calificare, toată lumea vizibilă i-a cerut, firesc, demisia. Ne-a anunțat că nu demisionează pentru că a primit nenumărate mesaje să continue. Ceva îmi spune că misterul nenumăratelor mesaje va produce consecințe serioase încă multă vreme în viața noastră publică, politică ori nu… (S. V.)

● În metrou, o fată strănută zgomotos. Dinspre scaune, o voce de robot se aude: „Sorry!“ Se pare că ghidul roboților pentru a se preface că sînt oameni a dat greș. De data asta. (C. Ș.)

● Instanţa a decis falimentul personal al lui Boris Becker. Fostul sportiv avea o datorie la bancă pe care nu a mai putut s-o plătească. Banca o să-i execute silit averea – printre altele, şi o casă în Mallorca. Lumea e un pic mai dreaptă. Marele Boris intră şi el în rîndul sutelor, miilor de datornici care nu-şi pot plăti ratele. (M. M.)

● Ce ți se poate întîmpla într-o duminică ploioasă, într-un restaurant din centru (la Journey Pub): să plouă pe terasă, fix pe partea din mijloc, pe unde trece chelnerul cu paharele; să vezi un șoricel în grădină în timp ce-ți mănînci pastele; și, cel mai grav, să ieși împreună cu cineva de acolo, care să alunece pe rampa de la intrare (unde există mochetă, ce-i drept, însă doar o fîșie mică, acoperind-o parțial), care să cadă și să-și spargă capul în cădere. Deși persoana respectivă a scăpat cu viață, încă mă mai întreb unde-i normalitatea, totuși, în toate astea. (I. P.)

PENTRU CE AR FI TREBUIT
SĂ DISCUTĂM O SITUAȚIE FĂRĂ DINȚI?

● Ultima săptămînă de școală. Un puști de vreo zece ani, cocoțat pe un cap de zid, perimetrul Mănăstirii de la Sîmbăta de Sus, își bălăngăne picioarele a nerăbdare. „Cît dai snopul?“ „10 lei.“ „Ai fost în pădure după ele?“ „Da.“ „Cu cine?“ „Cu mama.“ „Dar la școală mergi?“ „Da. Da’ acum nu mă mai duc.“ „Ai luat deja vacanță?“ „Nu. Da’ ne-a cerut bani și n-am.“ „Pentru ce?“ „Nu știu, ne-a cerut 30 de lei. Și nu mă mai duc.“ Și țigănușul, cu degetele vinete de afine, își negocia mai departe marfa… Inutil să ne întrebăm retoric cine-i de vină. Școlerul chiulangiu sau… Sau mai bine nu. Să lăsăm pînă la toamnă… numărăm atunci bobocii… bob cu bob. (R. M.)

● „În primul rînd vreau să îmi cer iertare tuturor românilor pentru greșeala pe care am făcut-o, în sensul că ar fi trebuit să discutăm mai mult în partid despre variantele de prim-ministru“, a afirmat Liviu Dragnea, președintele PSD, în legătură cu Sorin Grindeanu. Domnul Dragnea ar putea să-și ceară iertare în fiecare zi. Motive ar avea din plin. Doar că nu ne ajută la nimic. (A. M. S.)

● Într-o situație legată de niște pașapoarte care erau ținute prea mult timp la un oficiu de înregistrare din Berlin, am auzit o polițistă nemțoaică zicînd: „Nu se poate mai repede, asta-i Germania, ce poți să faci…“ Am amuțit. (A. M.)

● (urmare din numărul trecut) Templul Inimii SRL, Vechea Ogradă SRL, Spitalul De Motoare SRL, Medical Puf Marin SRL, Medical Puf Alpin SRL, Medical Puf Stelar SRL, Micile Detalii SRL, Orizont Deschis SRL, Sus Textila SRL, 292 De Lemne Megaproiect Design SRL, Profesii Helen SRL, Sănătate În Bucate SRL, Partenerul Meu New Concept SRL, Energic SRL, Jules Verne Imobiliare SRL, Chez Moi SRL, H2O International SRL, Oferte Fermecate SRL, Apollo Moldoveanu SRL, Gustul Pasiunii SRL, Denevoie SRL, Reparații Imposibile SRL, Educarea Și Supravegherea Copiilor Mell SRL, Club Nomad SRL, Ne Intersectăm SRL-D, Calul Fără Dinți SRL, Agenția Defazată SRL, Taxi Mania SRL, Mikey Și Fetele SRL, Centrul De Îmbunătățire A Calității Vieții Deceneu SRL, Agurida Unlimited SRL, Ceai În Micul Paris SRL, Forța Reciclării Bogdan SRL-D, Apetit Atractiv SRL, Cristale Minerale Roci SRL, Recviem Impex SRL, Foarte Frumos SRL, La Dolofanul SRL, Sociopat Records SRL, Soare Accept Conta SRL, Fabulistului Heights SRL, Adulmec Ro SRL, Totcetrebuie Distribution SRL, Spirit Nordic SRL, Viața Pur & Simplu SRL, Sandu Valabilu Serv SRL, Automatizări Bune SRL, Dizident Trading SRL, Burghez Food SRL, Să Fie Bine SRL, Chaos Consulting SRL, Cadoul De Ceară SRL-D, Fructul Copt SRL, Deci Se Poate SRL. (D. S.)

Foto: Dana Catona

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.