Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 695 din 15-21 iunie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

FĂRĂ O VIZIUNE ONTOLOGICĂ
MAI AMPLĂ,
CEASUL EROULUI ARHETIPAL
NU POATE SĂ FUNCȚIONEZE NICĂIERI 

● Fără somn, organismul uman nu poate să func­ționeze. Un nou studiu a fost făcut pe două grupuri de șoareci: cei cărora li s-a permis să doarmă cît au vrut și ceilalți, care au fost privați de somn timp de cinci zile. Rezultatele au arătat că lipsa somnului crește riscul Alzheimer-ului și al altor tulburări neurologice. Dar cel mai spectaculos e că neurologii au descoperit că, după miezul nopții, creierul tinde să-și „mănînce“ propriile sinapse. La TIFF poate că nu era chiar momentul potrivit să citesc știrea asta. (A. M. S.)

● După taximetristul care s-a înflăcărat în legătură cu existența lui Dumnezeu, am nimerit peste altul, cu o viziune ontologică mai amplă: mi-a împărtășit că, la scara universului, noi sîntem atît de insignifianți încît ce facem contează prea puțin. E clar că nivelul filozofic al taximetriștilor a crescut considerabil. (I. P.)

● Se pare că există acum o modă în medicina tradiţională americană conform căreia femeile îşi pot curăţi, în mod natural, vaginul şi peretele uterin introducînd înăuntru un cuib cu larve de viespi. Ginecologii se dau acum de ceasul morţii să combată şi această falsă metodă de dezintoxicare, după mai vechea introducere în vagin a unor săculeţe cu ierburi miraculoase. (M. C.)

● În sfîrșit, copiii din România recunosc meritele eroului arhetipal autohton Făt-Frumos. Un elev scrie în caietul său de teme, la un exercițiu în care toate cuvintele trebuie să înceapă cu aceeași literă: „Făt-Frumos făcea fapte fenomenale femeilor“. Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti! (A. P.)

● Te strecori din autobuz, transpirat tot, amintindu ţi că doar jumătate dintre maşinile RATB au aer condiţionat. Te uiţi în jur, vezi o benzinărie şi cîteva clădiri care nu-ţi spun nimic, doar dau senzaţia că eşti în mijlocul a nicăieri. Din bulevard intri imediat pe un drum prăfos şi plin de gropi. Ţi se pare că auzi nişte cîini vagabonzi dinspre pîrloaga din stînga. Vegetaţie – mai deloc. În afară de pomii de la bulevard, doar cîteva bălării pe marginea drumului. După cîţiva paşi, se termină şi trotuarul. Strada se numeşte Belşugului şi duce spre un cartier nou de blocuri din Bucureşti. (C. Ş.

PLECATĂ ÎN CĂUTAREA
UNUI ORIZONT DE NERECUNOSCUT, NATURA A ANUNȚAT
CĂ OCHII SE VOR ÎNCHIDE

● Pe 25 mai, la orele serii, Poliţia ieşeană a fost sesizată că o femeie se plimbă dezbrăcată pe Șoseaua Moara de Foc. Conform declaraţiei oficiale, „lucrătorii instituţiei au procedat la legitimarea persoanei, ocazie cu care a reieşit faptul că era vorba de o tînără de 25 de ani, uşor confuză, plecată în căutarea unui supermarket şi care, în cele din urmă, a fost condusă de poliţişti la Spitalul de Psihiatrie «Socola»“. Data viitoare cînd o să intru în supermarket-ul meu de cartier cu neoane orbitoare, mă voi gîndi la tine, you, crazy diamond! (M. C.)

● Stau înșirați pe trotuar, în uriașe recipiente de lemn, plini de flori… și așteaptă să-i aplaudăm la scenă deschisă. Nu pe ei, pe edili, vezi bine, și tichia lor de leandru. Adresa exactă: Drumul Taberei, Orizont. Vizavi de stația de metrou (?!). Vă mai amintiți? „Peste trei ani aici va fi…?!“ „Stația ta de metrou!“ Bingo. Răspuns corect: pepinieră de leandri. (R. M.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XXII): Beim Häuten der Zwiebel (Decojind ceapa), de Günter Grass. În turcă: Soganî Soyarken; în maghiară: Hagymahántás közben; în finlandeză: Sipulia kuoriessa; în bulgară: Da liuspiș lika. (M. P.)

● „Nu sînt femeie, așa că nu am zile proaste“, a declarat Vladimir Putin, într-un interviu recent. „Nu încerc să insult pe nimeni. Aceasta este natura lucrurilor. Sînt anumite cicluri naturale“, a adăugat liderul de la Moscova. Citesc şi plîng. Deh, ciclurile astea naturale… (C. Ș.

● Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariile din Educaţie şi din Sănătate se vor mări etapizat, începînd cu anul  viitor, şi nu din luna iulie, aşa cum declarase iniţial şi cum era menţionat în programul de guvernare. Nu e prima încălcare a promisiunilor. Programul de guvernare, această Biblie a PSD, despre care Liviu Dragnea spunea că „va fi respectat întocmai“, seamănă din ce în ce mai tare cu o culegere de bancuri. Rîde cineva? (M. M.)

● Vînzătoarea, uitîndu-se lung la covorașul de intrare pe care vreau să-l cumpăr: „E prea frumos, domnișoară! Vi-l fură! Măcar să-l lipiți“ – și începe să-mi facă epopeea furtișagurilor românești: piticii de grădină, coronițele de Crăciun de pe ușă, scaunul scos pe hol și dispărut într-o secundă, și cîte și mai cîte. Am cumpărat totuși covorașul. Probabil că îl voi lipi pe perete, în sufragerie, ca să fiu cu ochii pe el. (S. G.)

● Vechile „succesuri“ nu mor, se reîntrupează. În metrou, o voce zice în difuzoare: „Stimați călători, în perioada (urmează perioada), se vor închide pentru (urmează motivul închiderii) următoarele căi de acces (urmează lista căilor de acces închise). Vă rugăm să utilizați celelalte accesuri“. (D. S.)

Foto: S. Voinescu

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.